Active Beauty
Journaling: Bolji način pisanja dnevnika?

Koje metode vam pomažu kod Journalinga i zašto je bolje od pisanja dnevnika?

Journaling: Bolji način pisanja dnevnika?

Zabrana kretanja zbog Koronavirusa potaknula nas je da se više posvetimo sebi. A šta nam može pomoći da ostanemo motivisani i uživamo u tome? Novi lifestyle hit – Journaling.

Journaling nam pomaže da koristimo mirne trenutke kako bi poslušali svoj intuiciju. Koji su to planovi i želje o kojima maštamo? Na koji način si možemo ispuniti sve ovo i biti sretniji?

Razlika između Journalinga i pisanja dnevnika? Odrediti tačne razlike i nije baš jednostavno. Okvirno, Journaling je struktuirano pisanje dnevnika, to je i planer i dnevnik u jednom. Vodi se konstruktivnim tezama. Klasično pisanje dnevnika, vođenje dnevnika sreće, dnevnih ciljeva i napretka…u Journaling metodi nalazimo sve što nam govori o pozitivnom razvoju ličnosti.

 

Zbog čega nas Journaling čini sretnim?

Ko sjedne i zapiše sve ono na čemu je zahvalan, može prema pozitivnoj psihologiji povećati svoje blagostanje. Ako vam je u početku teško, mogu vam pomoći i Journali sa unaprijed napisanim pitanjima. S vremenom se na ovaj način smanjuje stres i potiče pozitivan stav.

Možda vam je danas kafa posebno prijala ili ste na radiju čuli svoju omiljenu pjesmu? Najbolje je da sve to zabilježite prije spavanja, jer ćete se time podsjetiti na nešto pozitivno što vam, prema istraživanjima, može poboljšati san.

Ko redovno piše, neće popraviti samo svoj način pisanja, nego i svoj jezički izričaj. Do ovog otkrića su došli istraživači jedne Standford studije. Zaključak: Pisanje pomaže u pronalaženju rješenja koja se mogu upotrijebiti i kao argumenti u razgovoru.

4 Journaling metode koje možete isprobati

Stranice za jutro

Stranice za jutro su možda najpoznatije i najomiljenije metode Journalinga. Nakon ustajanja ujutro se na A4 stranici napišite sve ono što vam dođe na um. Ovaj način pisanja pomaže u tome da se misli razbude i da se um oslobodi blokada koje mu stoje na putu.

Journal kao zahvalnica

Ova vježba je također dobro poznata i dolazi iz pozitivne psihologije. Potrebno je svaki dan pisati – najbolje prije odlaska na spavanje, tri do četiri stvari na kojima smo taj dan zahvalni. To mogu biti i neke situacije koje su nam se dogodile.

Tri dobre stvari

Ko želi biti detaljniji i ići u srž, može Journal zahvalnicu proširiti i dodatno napisati kako se u ovom trenutku osjeća i kako je došlo do razvoja pozitivnih situacija.

Best-Possible-Self vježba

Ovdje se posvećujemo svojim vlastitim željama. Ko za sebe četiri dana odvoji po 20 minuta i zapiše svoje ciljeve i planove, poboljšat će nivo svog zadovoljstva. I ovo je naučno dokazano. Fokus je isključivo na pozitivnim stvarima.