Active Beauty
Pet sportskih disciplina u trendu koje ćemo isprobati u 2024.

Fitness-Hypes

Pet sportskih disciplina u trendu koje ćemo isprobati u 2024.

Ne moramo pratiti baš svaki trend, ali o trendovima možemo biti dodatno informisani. Donosimo pregled aktuelnih trendova u sportu. Možda otkrijete kako biste u nekom od sportova ispod možda mogli i uživati! Upravo to bi i bila najbitnija stvar kod svakog sporta – on treba biti zabavan. Nakon godina trčanja i joge konačno smo spremni isprobati nešto novo!

Ovih pet sportova u trendu bit će nam jako zabavni u 2024.

1. Vježbat ćemo HIIT i u zatvorenom i na otvorenom 2024.

HIIT je skraćenica za High Intensity Interval Training, a zove se tako zato što donosi pravi izazov za tijelo te nam omogućava da treniramo uz vrlo visoku frekvenciju pulsa. Ovaj oblik treninga jako je popularan kod žena i muškaraca, jer potiče sagorijevanje masti, obezbjeđuje više snage i mišićne mase te općenito doprinosi poboljšanju kondicije. Dakle, ako želite posebno dobro oblikovati svoje tijelo, HIIT je pravi izbor. Trening je struktuisan tako da se vrlo intenzivni intervalni treninzi izmjenjuju s kratkim fazama odmora. Puls pritom ubrzano raste, dok tijelo radi punom parom na treninzima koji često traju samo 10 - 30 minuta. Nerijetko nam je lakše pronaći vrijeme za kratki, intenzivni trening nego za 60-minutno trčanje bez pauze. Prema istraživanjima, efekat u pogledu kondicije je isti. Posebno su na dobitku žene, jer bi svakako od 40. godine bilo dobro da rade na izgradnji i održavanju mišićne mase. Sada postoje brojne aplikacije s vrlo dobrim uputama za vježbanje. Vježbati se može samo s vlastitom tjelesnom težinom ili s lakšim tegovima za noge ili bučicama.

2. Spikeball na proljeće i ljeto 2024.

Za sve koji vole društvo, zabavu i sport, spikeball je odličan način za održavanje kondicije na timskom nivou. Igra loptom iz 80-ih zahtijeva određen nivo osnovne kondicije. Igra se malom lopticom, polje za igru nije ograničeno i za razliku od odbojke, stalno se krećete i trčite. Također biste trebali moći bez problema izvoditi skokove. Spikeball nije prikladan za osobe s problemima s koljenima ili opterećenim zglobovima i bolovima u leđima, jer igra zahtijeva nagle pokrete. (Kako brzo izliječiti eventualnu upalu mišića možete pročitati ovdje.)

3. Piloxing: sportski trend iz Hollywooda

Trebao bi izgraditi mišiće, oblikovati tijelo i pomoći vam da postignete figuru o kakvoj sanjate: piloxing, grupni intervalni trening, kombinacija je pilatesa i boksa. Vježbe inspirisane pilatesom jačaju dubinske mišićne skupine. Kombinuju se s elementima boksa koji potiču mobilnost. Trenažni učinak piloxinga pojačan je posebnim rukavicama koje su opremljene tegovima.

4. „Dare to Barre!”

Jedan od trenutno popularnijih sportova koji naglašava i oblikuje cijelo tijelo zove se Barre. Intenzivni trening uz baletnu šipku kombinuje elemente baleta s pilatesom i jogom. Mješavina brzih i sporih pokreta izuzetno je djelotvorna i – kao i mnogi sportovi u trendu – dolazi iz SAD-a, gdje je vrlo popularna među modelima i influenserima. S obzirom da barre-treninzi prvenstveno treniraju dublje mišićne skupine, sam jedan trening vrlo je naporan.

Ritmična popratna muzika čini barre-treninge zabavnima te potiče ritam i koordinaciju. Za ovakve treninge ne treba vam nikakva posebna oprema, dovoljne su protuklizne čarape i uska sportska odjeća (kako biste brže prepoznali loše držanje).

Ostatak opreme osiguravaju posebno opremljeni fitness studiji koji nude barre-treninge.

5. Vožnja bicikla na otvorenom u toploj sezoni

Tokom posljednjih nekoliko godina mnogi ovisnici o fitnessu otkrili su svoju ljubav prema sportovima na otvorenom. Na vrhu liste takvih sportova nalazi se biciklizam. Bez obzira je li riječ o brdskom biciklizmu, opuštenoj vožnji biciklom vikendom ili dužim putovanjima na e-biciklu, vožnja bicikla je sportska disciplina na otvorenom u trendu u 2024. Većina ljudi bicikl vozi kako bi se opustili, ali fokus je i na vježbanju na svježem zraku kao i na vježbanju na biciklu. Dodatan benefit za cijelu porodicu: čak i mališani imaju prednosti od bicikliranja u prirodi tako da ništa ne bi trebalo stajati na putu zajedničkim porodičnim vožnjama koje donose dobrobiti za zdravlje. Dodatno, kvalitetni e-bicikli za duge planinske ture sada se mogu jednostavno unajmiti na bilo kojem odredištu za odmor.

6. Peloton se može trenirati i zimi

Tokom pandemije postojao je trend relativno jednostavnih kućnih sportova bez opreme koji se izvode samo uz pomoć vlastite tjelesne težine i koji se mogu izvoditi kod kuće na podlozi za jogu uz upute iz aplikacije. Sada se taj trend dodatno razvio. Također je u porastu individualno treniranje, a peloton se izvodi uz sportsku opremu visoke tehnologije i usmjereni trening kao u fitness studiju. Peloton je poznat cijelom svijetu još od lansiranja spinoffa Seksa i grada “And Just Like That”. Na vođenim treninzima vježbate s virtuelnim trenerom, uz vrhunsku opremu i prvoklasne vježbe, kao da ste u teretani – ali niste, nego ste kod kuće. Moguće je voziti bicikl, trčati ili vježbati, a sve je usklađeno zahvaljujući posebno razvijenoj aplikaciji Peloton. Prednost: kursevi su dostupni u bilo kojem trenutku na mobilonm telefonu i u aplikaciji. Iskusni treneri pružaju virtuelnu podršku, a u ponudi je više od 14 disciplina za fizičko i mentalno zdravlje.