Različite vrste joge za opuštanje i snagu

Kao prvo: u jogi nema ispravnog ili pogrešnog, a vrste joge su tu da se isprobaju. U zavisnosnti od toga osjećate li se trenutno pod stresom ili želite dugoročno učiniti nešto za zdravlje svojih leđa, postoje načini za individualno vježbanje joge. Važno je objasniti sopstveni motiv za vježbanje joge, jer joga nas može učiniti fleksibilnijima, rastezljivijima i jačima, ali također može osigurati pozitivan osjećaj u vlastitom tijelu te dobro držanje.

Teoretski, možete jednostavno početi praktikovati jogu na strunjači, kod kuće. Ipak, preporučuje se prethodno odraditi nekoliko plaćenih sati joge u studiju. Prvenstveno na početku bavljenja jogom dobro je naučiti kako bi određene poze trebale izgledati. Iskusni učitelji joge mogu korigovati sekvence i položaje tokom treninga kako bi se rizik od povreda sveo na najmanju moguću mjeru, a vi izvukli maksimum iz svake vježbe. Dobro je znati: mobilnost nije obavezna! Ako vam je tijelo na početku ukočeno, to nije problem – naprotiv. Joga čini mišiće i tetive gipkima.

Ukupno postoji više od 80 različitih stilova joge koji se neprestano razvijaju diljem svijeta. Većina vježbača ima omiljeni stil joge, ali ga ipak mijenja u zavisnosti od raspoloženja kako bi u potpunosti aktivirali tijelo i um.

Ako želite započeti, trebali biste prije svega poslušati svoje individualne potrebe: tražim li tehniku opuštanja ili želim vježbati na sličan način kao što se vježba HIIT ili piloksing? Naša stručnjakinja Giulia Tamiazzo @retreatvienna zna da joga donosi ponešto za svakoga.

1. Yin ili restorativna joga za opuštanje

Yin-joga vrsta je joge koju karakterišu duge, nježne vježbe istezanja. U mirnom stilu joge vježbe se održavaju nekoliko minuta i tako osiguravaju opuštanje sve do stražnjice. Vježbe istezanja mogu biti prilično zahtjevne. Sva se važnost krije u prepuštanju i davanju vremena tkivu kako bi se prilagodilo pokretu. Donji dio leđa i kukovi posebno imaju koristi od ovih vježbi, ističe Tamiazzo.

„Kod restorativne joge nije riječ o istezanju, nego o holističkom, dubokom opuštanju: glava i tijelo trebali bi se odmoriti (efekat sličan meditaciji), s pomagalima kao što su jastučići za oči, deke i podupirači - posebni valjci za jogu.“

2. Mantra ili nidra-joga za mentalnu snagu

U tihim vrstama joge, fokus je obično na meditaciji i radu u glavi, dok se tijelo odmara u udobnom sjedištu. Pronađite neki moto (na primjer, „Ja sam jak/a i uravnotežen/a“) i ponavljate ga tiho ili glasno.

U nidra-jogi se ne rastežete i ne ostajete u određenim položajima, nego opuštate mozak. Stručnjakinja: „Oba stila joge idealna su za smanjenje stresa i bavljenje meditacijom.” Naša mentalna snaga također ima koristi od cjelokupne fokusiranosti.

3. Vinyasa flow i ashtanga-joga za više snage

Naravno, u jogi postoje i vrlo izazovni stilovi. Vinyasa flow popularan je kod sportaša koji praktikuju jogu: „U Vinyasa flowu usklađujete dinamičke sekvence pokreta s dahom i obično također s muzikom te vježbate s ciljem ostvarenja takozvane vrhunske poze.“ Odnosi se to na najtežu pozu yoga flowa, naprimjer, „vranu“, u kojoj je cijela težina tijela uravnotežena na rukama.

Giulia Tamiazzo opisuje ashtanga-jogu na sljedeći način: „Klasičnom pozdravu suncu stalno se dodaju nove, teške poze. Da biste dovršili cijeli niz, vježbate oko dva sata.” To može biti vrlo zahtjevno, ali dovodi tijelo i um u maksimalnu harmoniju i, prema iskusnim vježbačima joge, skoro da stvara ovisnost.

4. Bowspring-joga za veću fleksibilnost

Za sve one kojima je pozdrav suncu pretežak, tu je bowspring-joga. Najvažnije je riješiti se ukočenosti u različitim položajima. To se postiže opružnim pokretima koji su namijenjeni ublažavanju napetosti.

Drugi fokus je na opuštanju stražnjice, što čini bowspring-jogu idealnom dopunom drugim sportovima. Bowspring-joga svakako je posebna pogodnost za osobe koje rade sjedilački posao.

Mnoge od ovih vježbi posebno su osmišljene za jačanje i opuštanje leđnih mišića.

5. Joga u kancelarijskoj stolici za početnike

Neki sportovi iziskuju lagani start. Novi trend joge za početnike, takozvana je „joga u kancelarijskoj stolici”. Privlačnost ovog oblika joge krije se u tome što je možete obavljati na bilo kojem mjestu na kojem postoji stolica. Ne treba vam toliko snage kao za druge vrste joge, ne morate dizati cijelo tijelo. To također omogućava osobama s ograničenom pokretljivošću da iskuse pozitivne efekte joge na tijelo i um.