Active Beauty
Ovako će sport i trening za (buduće) mame biti uspješni

Sportski stručnjak dr. Iris Floimayr-Dichtl objašnjava kako ostati u formi.

Ovako će sport i trening za (buduće) mame biti uspješni

Majčinstvo je maraton za koji je potrebno trenirati već tokom trudnoće.

Djeca su divna. Obasipaju nas ljubavlju, izazivaju osmijeh na našim licima, pokazuju nam svijet svojim očima i podsjećaju nas na to šta je zapravo smisao života. S druge strane, poprilično su naporna. Žele da ih se nosi satima, pružaju nam besane noći i ne daju nam mira. Stoga je posebno važno za majke da su već prilikom poroda fit – što je više moguće.

Iako povećana tjelesna kilaža oduzima želju za treniranjem i poprilično moramo biti pažljivi, ljekari preporučuju blagi trening, koji se u pravoj mjeri i zdravoj trudnoći može sprovesti i do samog poroda. Tako se jača kardiovaskularni sistem i sprečavaju bolovi u leđima. Također se mogu smanjiti rizici od dijabetesa i preeklampsije – ublažavaju se trudničke tegobe poput umora, mučnine i proširenih vena. Pritom djeca majki koje su fit imaju bolji APGAR-Score – to je vrijednost koja pokazuje stepen prilagođavanja okolišu neposredno poslije poroda.

Sport prije i poslije trudnoće pozitivno utiče na bebe

„Dokazano je da sport sa trudničkim stomakom utiče pozitivno ne samo na majku, već i na bebu“, kaže dr. Iris Floimayr-Dichtl, koja je već 20 godina aktivna kao sportski stručnjak i personalni trener s fokusom na prenatalni i postnatalni fitnes. Ona preporučuje treninge u kojima je težište pokretljivost i koordinacija, ali i izdržljivost i snaga. Jer majčinstvo nije sprint, već maraton. Već na samom porodu je ključna izdržljivost.

Blagi treninzi za uspješne majke

Ipak, nije svaki pokret jednako pogodan za svaku ženu. Zeleno svjetlo stručnjak daje vrstama sporta niskog rizika za pad i povrede te opterećenja. Tokom treninga je bitno da se može razgovarati i zaustaviti u svakom trenutku. Potrebno je izbjegavati nagle pokrete, mnoge okrete i skokove. Isto se odnosi i na brze i intenzivne treninge, velike napore za stomačne i karlične mišiće te područje kičme.

Specijalni treninzi za (buduće) majke

Floimayr-Dichtl razvila je specijalni outdoor trening za buduće mame. „Trudnoća zahtijeva veliku porciju dodatnog znanja o treningu, s obzirom da se mnoge vježbe i pokreti samo prilagođeno mogu izvoditi“, objašnjava specijalista. Kod njenog koncepta mamaFIT koji je baziran na saznanjima o sportu i nauci, završetak treninga nije na porodu. „Mnoge mlade mame nisu zadovoljne svojim odrazom u ogledalu i žele što prije vratiti svoju staru figuru.“ Tijelo se samostalno vraća u staru formu unutar šest do osam sedmica – kod carskog reza to može biti i unutar 14 sedmica – ali neke strukture poput karlice ili stomačne muskulature zahtijevaju specijalne programe treninga.

„Najvažniji kriteriji su potpuni povrat intaktne muskulature karlice, stomaka i leđa koja se može opteretiti“, kaže Floimays-Dichtl. Neophodno je prvo provjeriti da li su se svi mišići vratili u standardni položaj kako bi se mami preporučio odgovarajući trening.

Trening bez dadilje

U mamaFIT konceptu mame neće profitirati samo jer treniraju s profesionalnom trenericom, već i što mogu tokom cijele godine trenirati vani na svježem zraku – i to bez dadilje. Jer dijete može biti integrisano u trening, na primjer kao dodatni teret za nošenje. „To prije svega ima smisla onda kada je bebi potrebna mamina blizina, a ona i dalje želi opušteno nastaviti sa treningom.“
Djeca se mogu povesti i u kolicima. Kasnije se mogu voziti na svojim vlastitim triciklima ili biciklima. Ili jednostavno mogu trčati sa mamom – i sa tatom.
Jer mamaFIT koncept dostupan je i u varijanti za cijelu porodicu. Dok se roditelji bave sportom, mališani mogu učestvovati ili se igrati u blizini.
Na taj način je omogućeno da cijela porodica provodi zajedničko vrijeme u prirodi. A to je najbolja motivacija.

 

O osobi

Školovana sportska naučnica dr. Iris Floimays-Dichtl je osnivač i glavni trener u mamaFIT outdoor konceptu za treniranje s fokusom na treninzima za povrat snage.