Active Beauty
Pravilna ishrana tokom dojenja: babica savjetuje

Dobar obrok!

Pravilna ishrana tokom dojenja: babica savjetuje

Utječe li majčina ishrana na kvalitetu majčinog mlijeka?

Naravno! Mali dio hrane, iako mali dio, ali ipak prelazi u majčino mlijeko. Djeca su pod utjecajem majčine ishrane već tokom trudnoće. Isto vrijedi i za vrijeme dojenja.

Koliko je vremena potrebno da hrana pređe u majčino mlijeko?

U prosjeku taj proces traje tri do četiri sata. Međutim, postoje neke namirnice, kao što je voćni sok, koje brže prolaze u majčino mlijeko.

Šta dojilje smiju jesti?

Šta god im se sviđa. Međutim, govoreći iz iskustva, ne bi trebale jesti hranu koja nadima i nakon koje se dojilje osjećaju loše. Ipak, detaljnijeg odricanja nema.

Šta se u vrijeme dojenja smatra tabuom?

Alkohol, nikotin i droge potpuno su zabranjeni! Čak i toliko spominjani “gutljaj prošeka”, koji neće učiniti nikakvu štetu, nije dozvoljen. I čaša je previše.

Postoji li hrana koja potiče proizvodnju mlijeka?

Griz, riža, proizvodi od krompira, ječam, zob i slad pozitivno utječu na proizvodnju mlijeka. Slad se također često nudi kao suplement koji se uzima u tu svrhu.

Koja hrana ima inhibicijski efekat na mlijeko?

Paprena metvica i kadulja poznati su inhibitori mlijeka. Zbot toga se koriste pri odvikavanju ili smanjenju proizvodnje mlijeka.

Je li istina da beba postaje nervozna ako majka konzumira puno šećera?

Prema mojim saznanjima i iskustvu, konzumacija šećera nije korisna za majčin organizam. Čini vas tromima, crijeva vam ne rade dobro, a izgled vaše kože također trpi zbog konzumiranja previše šećera.

Koji su vitamini potrebni dojiljama?

Treba nadomjestiti vitamin B12, vitamin D, kalcij, omega-3 masne kiseline i folnu kiselinu. Naravno, nešto se unosi i hranom, ali to samo po sebi obično nije dovoljno.

Šta su zapravo loptice za dojenje?

To su male jestive kuglice, najčešće napravljene od zobenih pahuljica, orašastih plodova, lanenih sjemenki, meda itd. Daju vlakna, zdrave ugljikohidrate, esencijalne masne kiseline i služe kao izvor energije tokom dojenja.

Dojilje se suočavaju često i s mitovima. Christina Kulle objašnjava ona tri najčešća:

Mit 1: majke bi trebale izbjegavati čokoladu i paradajz tokom dojenja.

Kao i školjke, te namirnice sadrže visok nivo histamina, što samo po sebi nije loše. Ali, neke žene na to reaguju, a druge ne. Tako je i s lukom. Neke majke zbog histamina dobiju proljev, što može uzrokovati nadutost kod dojenog djeteta kroz majčino mlijeko. U pravilu, možete jesti svu hranu u normalnim količinama. Cijela tabla čokolade nije “normalna količina”, kao ni cijela zdjela salate od paradajza – ovdje govorimo o porciji, i to ne svaki dan. Svakako, trebali biste se hraniti uravnoteženo.

Mit 2: dijete će kasnije uživati jedući iste namirnice koje je majka jela tokom trudnoće i dojenja.

Naravno, već tokom trudnoće dolazi do određenog otiska - ali to ne znači automatski da će dijete voljeti jesti salatu ako majka voli jesti salatu. Isto vrijedi i za alergije na hranu: ako je majka alergična na orašaste plodove, dijete nije automatski alergično na njih.

Mit 3: ako majke jedu premalo dok doje, kvalitet njihovog mlijeka trpi.

Dok dojite, imate povećane potrebe za kalorijama – to je istina. Također možete potaknuti proizvodnju mlijeka i kvalitetnu ili nutritivnu vrijednost određenim namirnicama (kao što su kuglice za dojenje). Žene koje doje trebale bi se jednostavno hraniti balansirano i zdravo.