Nema ništa važnije od zdrave i raznovrsne ishrane u trudnoći – u konačnici, nerođena beba mora biti opskrbljena svim važnim nutrijentima kako bi se mogla najbolje razvijati. Zato se brojne trudnice opravdano pitaju: „Šta se, zapravo, smije jesti u trudnoći?“ Odabrali smo osam namirnica o kojima ćemo detaljnije pisati, a koje se ni u kojem slučaju ne bi smjele posluživati trudnicama. Zašto? Zato što mogu sadržavati uzročnike salmonele, listerioze i toksoplasmoze i tako i za majku i za dijete značiti veliku opasnost. Osim toga, razgovarali smo s ginekologinjom Evom Lunzer-Mühl o opasnostima trovanja hranom za vrijeme trudnoće.

1. Sirova ili napola pečena jaja

Tokom trudnoće treba se odreći majoneze, tiramisua, omleta ili druge vrste napola termički obrađenih jaja. Sirova i napola pečena jaja mogu biti zaražena salmonelom. Ako se, ipak, ne možete odreći jaja za vrijeme trudnoće, potrebno ih je kuhati ili peći barem deset minuta.

2. Sirovo meso

Ljubiteljice mesa rado će priznati da za njih nema ništa ukusnije od sočnog odreska. Ali bi se trudnice trebale zahvaliti kada im neko ponudi sirovo meso, kao što je tatarski odrezak, ili druge specijalitete napravljene od sirovog mesa.

3. Sirova šunka i sušene kobasice

Kada se kaže pršut ili kobasica, prvo ćemo pomisliti na slasne domaće specijalitete iz kontinentalnih ili morskih regija. Ali trudnicama je zabranjeno konzumirati prerađevine od sirovog mesa. Tako, naprimjer, sirovo meso može sadržavati uzročnike toksoplasmoze i listeriju.

4. Sirova riba ili riba kontaminirana živom

Ljubiteljice sushija i makija tokom trudnoće moraju se suzdržavati od konzumacije ovih specijaliteta zato što su zbog opasnosti od listerije i toksoplasmoze sirovi ili dimljeni sirovi riblji specijaliteti trudnicama zabranjeni. Buduće majke također bi se trebale držati podalje od tune, iverka ili sabljarke - te su vrste ribe obično jako zagađene živom.

5. Proizvodi od sirovog mlijeka

Sirevi od sirovog mlijeka kao što su camembert, gorgonzola, feta i brie mogu biti dobrog okusa, ali se trudnicama strogo savjetuje da ih ne konzumiraju. Zašto? S obzirom da se mlijeko ne zagrijava tokom proizvodnje, može sadržavati patogene kao što je listerija. Zato je neophodno uvijek provjeriti jesu li mliječni proizvodi pasterizirani prije nego što ih kupite.

6. Pakovana salata

Kada birate između pakovane ili svježe salate, onda biste se, ako ste trudni, trebali opredijeliti za svježu opciju zato što se zbog vlažne mikroklime koja se stvara u zatvorenom pakovanju, mogu posebno brzo razviti patogeni kao što je listerija. Uz to, rezani rubovi povrća plodno su tlo za razvoj različitih bakterija.

7. Neoprano voće i povrće

Teško da postoji nešto zdravije od voća i povrća. Ali trudnice bi plodove voća svakako trebale temeljito oprati, a idealno bi bilo i oguliti. Na ljusci mogu živjeti paraziti i od njih se treba zaštititi.

8. Alkohol

Ako imate razloga za slavlje i nazdravljanje, odgodite to za kasnije tokom trudnoće ili odaberite bezalkoholnu opciju. Kao što svi znaju, alkohol je apsolutno zabranjen tokom trudnoće. Ćelijski toksin ulazi u krvožilni sistem nerođenog djeteta putem krvi i može uzrokovati ozbiljna oštećenja, posebno mozga.

Čak i ako znate listu namirnica koje ne smijete jesti tokom trudnoće, možete slučajno pojesti nešto zabranjeno i otrovati se ili imati još gore posljedice. Ginekologinja Eva Lunzer-Mühl objašnjava šta u takvim slučajevima.

Dr. Lunzer-Mühl, šta učiniti ako trudnice slučajno pojedu nešto što ne smiju?

Prije svega: neka ne paniče! Nije svaka hrana sama po sebi kontaminirana. Ako trudnica nesvjesno pojede sirovu životinjsku hranu, prvo što trebate učiniti je pažljivo pratiti svoje zdravlje i, ako ste u nedoumici, potražite savjet doktora kao mjeru opreza.

Infekcije koje se prenose hranom, uzrokovane patogenima listerije i toksoplazmoze, mogu naškoditi nerođenom djetetu. Simptomi infekcije relativno su nespecifični - ako se sumnja na infekciju, potrebno je učiniti više ciljanih pretraga. Dio pregleda je i rutinsko testiranje krvi na antitijela kao što je toksoplazmoza. Ako već imate dovoljno antitijela u krvi, imuni ste i zato ne postoji akutni rizik za nerođeno dijete.

U slučaju infekcije salmonelom, teški proljev dovodi do velikog gubitka vode i soli. Sama salmonela ne prolazi kroz placentu, pa, za razliku od toksoplazmoze i listerije, ne predstavlja direktnu prijetnju fetusu, ali ako se tokom poroda izluče dalje bakterije stolicom, novorođenče se može direktno zaraziti salmonelom.

Koliko je trovanje hranom opasno za majku i dijete?

Trovanje hranom obično uzrokuju bakterije koje su zarazile hranu koja se konzumira. Neki od tih patogena proizvode toksine koji negativno utiču na probavu. To može dovesti do grčeva u stomaku, proljeva i povraćanja, a ponekad i do groznice. Simptomi obično nestaju sami od sebe nakon dan ili dva. Većina bakterija ne prolazi kroz placentu i nije primarno opasna za nerođeno dijete. Ovdje je posebno važan dovoljan unos tečnosti i minerala kako bi se izbjegla dehidratacija i prijevremeni porod.

Općenito, trudnice su podložnije infekcijama zbog promjena u imunološkom sistemu te bi zato trebale posebno paziti na primjerenu higijenu u kuhinji. U trudnoći se možete vakcinisati i protiv hepatitisa A, koji je također čest uzrok trovanja kontaminiranom hranom.

Kada se trudnica treba zabrinuti ako nakon jela dobije proljev?

Proljevi tokom trudnoće češći su nego što bismo očekivali. U većini slučajeva razlozi su bezopasni i ne znači uvijek da ste se inficirali opasnim bakterijama. Konkretno, hormonalne promjene i promjena ishrane s namirnicama bogatijim vlaknima dovode do mekše stolice, posebno u ranoj trudnoći. Bezopasne virusne infekcije također mogu uzrokovati kratkotrajni proljev bez daljih štetnih efekata. Ali, ako proljev traje duže od tri dana i praćen je temperaturom, grčevitim bolovima u stomaku ili krvlju, to svakako treba provjeriti kod doktora.