Active Beauty
Ostrvsko kraljevstvo

Dobro došli u Kabo Verde.

Ostrvsko kraljevstvo

Uvijek srdačan doček: u Republici Kabo Verde sve je u znaku šarenila i opuštenosti. Nikakvo čudo kad godišnje broji 350 sunčanih dana, a smještena je uz prekrasno plavo more.

Osjećate se istrošeno? Ljuti vas zima? U Republici Kabo Verde koja se smjestila zapadno od afričkog kontinenta, 350 dana u godini sija sunce, a riječ „stres“ postoji samo u rječniku. Vrijeme je za malo putovanje, ako ništa drugo, a ono barem u mislima dok čitate ovaj tekst.

Nekad poželimo biti na nekom nepoznatom mjestu, daleko od kuće, svakodnevice i svega što dobro poznajemo, volimo i cijenimo. Od same pomisli na neku, hiljadama kilometara udaljenu zemlju osjećamo leptiriće u trbuhu jer boravak na dalekom mjestu može umiriti čežnju koju osjećamo za mirom, odmorom, ali i egzotikom i novim iskustvima.

Zamišljamo da nam stopala uranjaju u pijesak, da se kupamo u kristalno čistoj morskoj vodi ili da satima šetamo krajolicima koje krasi bujno zelenilo. Republika Kabo Verde mogla bi biti takva jedna čežnja. Iako je na karti turističkih destinacija još relativno slabije poznata, od Europe je udaljena tek nekoliko sati leta. Broji pedeset ostrva od kojih je samo jedan naseljen, a nalazi se nasred Atlantika, oko 570 kilometara od afričke obale, južno od španjolskih Kanarskih ostrva.

Republika Kabo Verde je dugo bila nenastanjena i tek su je u 15. vijeku otkrili portugalski pomorci. Danas se u njoj europski i afrički životni stil spajaju u šarenu, prijateljsku i vedru cjelinu. Kada se oduševljeni turisti susretnu s domaćim stanovnicima, uz srdačan osmijeh i uzrečicu „Bez stresa!“ oprezno ih zamole da uspore. Baš tako i glasi neslužbeni moto Republike Kabo Verde. Život se ovdje odvija mirno. Malu užurbanost možete osjetiti samo na ostrvu Salu kada ribari prijepodne pristignu na svojim brodovima. Kulinarsko blago na ostrvu čine svježa riba i morski plodovi, a boravak na ostrvu je savršena prilika da probate jastoge.

Na drvenim stazama prodaju se još: kirnja, tuna, skuša i trlja naslagane jedna na drugu u posebnim zdjelicama. Muškarci sjede na podu i čiste manju ribu, dok žene sjede na okruglim stoličicama i zadužene su za prodaju.

Ravnopravnost

Republika Kabo Verde općenito ima žensko obilježje. U vladi sjede ministrice i to se podrazumjeva samo po sebi. Na posljednjim izborima je jedna žena gotovo pobijedila na izborima za predsjednika vlade. „Republika Kabo Verde je svijetla tačka kada govorimo o ravnopravnosti spolova, a brojne žene imaju ugledne vodeće pozicije u javnim službama i privatnom sektoru,“ stoji u UN-ovom godišnjem izvještaju za 2016. godinu.

Za razliku od brojnih drugih afričkih zemalja tu se prihvaća homoseksualnost, a od 2014. je to pravo čak i zakonski zaštićeno.

Zaštita okoliša i životinja

Uz nastojanja u području ljudskih prava i socijalne politike, UN-ov izvještaj hvali ovu državu i kad je riječ o zaštiti okoliša. Iako je energetska opskrba ostrva otežana, upravo zbog toga i uprkos tome postoje nastojanja za podsticanje obnovljivih izvora energije. Najambiciozniji cilj vlade je do 2020. godine dobivati polovinu potrebne energije iz vjetrenjača, fotopanonskih sistema i drugih izvora. U brojnim hotelima već sada se radi uštede rezervi za tuširanje koristi morska voda. I tema zaštite životinja je važna. Budući da je Republika Kabo Verde treće najveće gnjezdište ugrožene karetne želve, ova životinjska vrsta je zaštićena od 2002. godine. Brojni projekti štite kornjače i druge divlje životinje.
Uz brojne sunčane dane, stabilnu političku situaciju i blizinu Europe za ovu državu je dodatna prednosti i njena beskrajna raznolikost. Nijedan ostrvo ne nalikuje drugom. Sal, Boa Vista i sićušni Maio su ravni, suhi i njima se prostiru kilometarske pješčane plaže. Upravo se ovdje odvija većina turističkog života. Brojni dijelovi uz plažu još uvijek su neizgrađeni i nenastanjeni, iako preko noći niče sve više novih hotela, Ako se na godišnjem odmoru ciljano želite odreći kulturnih sadržaja i razgledavanja, onda ćete se na ova tri ostrva u svakom slučaju izvrsno osjećati. Ovdje je kupanje zagarantovano u svim varijantama. Na Salu vas neće privući samo kristalno čista morska voda, nego i kupanje u prirodnim uvalama smještenim u stijenama Bucarona, zatim plivanje u slanoj vodi Pedra de Lime ili susret s limunskim morskim psima u Sahrk Bayu.

Prirodna raznolikost

Potpuna suprotnost ravničarskim, pješčanim ostrvima su strma ostrva koja obiluju vegetacijom poput ostrva Santo Antăo na kojem se može rekreativno pješačiti, zatim malog cvjetnog ostrva Brava ili vulkanskog ostrva Fogo na kojem se nalazi 3000 metara visok vrh Pico de Fogo. I ostrvo Săo Nicolau je poznato po raskošnom zelenilu i strmim stijenama, ali manje je poznato od ostrva Santo Antăo, iako je upravo ono tajna preporuka iskusnih planinara.

Sliku određuju nekoliko metara visoki kukuruzi i drveće papaje i banana. Smještaji za posjetioce su oskudno opremljeni. Tamo se poslužuje autentična kuhinja poput jakog variva cachupa od kukuruza, graha, ribe i mesa. Mogla bi vas oduševiti ruta od Ribere Brave, centra ostrva do mjesta Cachaco smještenog na povišenom dijelu ostrva. Put obrubljuju palme uz koje stoje djeca i mašu, a kada stignete u podnožje Monte Gordoa, odmah ćete zapaziti prastare dracene.

U tamošnjem parku prirode možete vidjeti najveću raznolikost drveća na svijetu. Glavno ostrvo Santiago nudi od svega ponešto, dok ostrvo Săo Vicente važi za kulturni centar Republike Kabo Verde, nudeći kulturne i muzičke sadržaje, ali i prirodne atrakcije, kupanje i surfanje. Između ostrva vozi samo nekoliko letova i ima malo trajektnih veza.

Najbolje je po dolasku planirati posjetu samo jednom ili dvoma ostrvima. U konačnom, tamo ćete morati preživljavati i istinski uživati u ponuđenim sadržajima i nije riječ o obilasku što je više moguće ostrva u što kraćem vremenu. Ako smo probudili vašu čežnju, onda znajte da postoji još sedam dodatnih razloga zašto da posjetite Republiku Kabo Verde

Infobox

POLOŽAJ
Zelenortska Republika je smještena oko 570 kilometara zapadno od afričkog kopna. Nastanjeno je njenih devet od petnaest ostrva:
Santiago, Boa Visa, Sal, Săo Vicente, Santo Antăo, Săo Nicolao, Fogo, Maio te Brava.
DOLAZAK
Hrvatski državljani se mogu za detaljnije obavijesti i podnošenje zahtjeva za vizu obratiti počasnom konzulu Republike Kabo Verde u Beču.
KADA STE TAMO
Između većine ostrva saobraćaju avioni lokalnog avioprijevoznika
TACV. Na samim ostrvima možete koristiti male autobuse s otvorenim krovovima. U turističkim regijama ima dovoljno taksija i organizovanih turističkih ruta.