Active Beauty
Rađanje na carski rez: blagi porod

Carski porod umjesto poroda na carski rez je nova, blaža varijanta.

Rađanje na carski rez: blagi porod

Roditi dijete na carski rez je za mnoge žene neugodno iskustvo. Ponekad je potreban još jedan ovakav zahvat kako bi i dijete i majka dobro podnijeli sami ishod. Kako bi operacija bila ugodnija, postoji u mnogim bolnicama i opcija carskog rađanja. Šta je zapravo to?

Šta se podrazumijeva pod terminom Carsko rađanje?

Porod „Carsko rađanje“ potiče od britanca Nick Fisk-a, 2008. u Australiji. Njegov moto: Djeci i roditeljima prirediti ljepši i intenzivniji osjećaj prilikom poroda. U Njemačkoj je ovaj način poroda uveo profesor Wolfgang Henrich, direktor akušerstva Charité Berlin 2012. godine. I u nekim drugim zemljama ova alternativa rađanja djeteta je pronašla svoje mjesto.

Na koji način se odvija Carsko rađanje?

Kod Carskog rađanja se na početku sve odvija kao i kod normalnog carskog reza. Žena dobija anesteziju injekcijom u kičmu. Kada dođe do reza na stomaku i sve bude spremno za porod slijedi proces ugodnije atmosfere nego kao kod običnog poroda. Jačina svjetla se smanjuje u sali kao i sami razgovori osoblja. Nakon toga se prekrivač povlači sa gornjeg dijela tijela majke i roditelji na taj način mogu posmatrati sami proces poroda. Prvo će vidjeti glavu djeteta a nakon toga kompletno tijelo bebe. Neki doktori čak okrenu dijete tako da lice djeteta gleda prema majci.

Majka također može „pogurati“ malo proces rađanja, a otac smije presjeći pupčanu vrpcu. Odmah nakon poroda majci se daje dijete u naručje kako bi se stvorila veza između novorođenčeta i majke.

Šta su prednosti Carskog rađanja u odnosu na carski rez?

Kod uobičajnog carskog reza majka ne vidi glavu djeteta kada izlazi iz stomaka i ne stavljaju dijete odmah u naručje majci. Kod Carskog rađanja je to drugačije. Jednostavno se pokušava stvoriti što prirodniji osjećaj prilikom poroda kako bi i majka i otac bili involvirani u cijeli proces.

Nakon poroda majka dobija odmah dijete u naručje kako bi došlo do porasta hormona okistocina koji se inače javlja kod prirodnog poroda. To inače pomaže kasnije i prilikom dojenja za jačanje povezanosti.

Kritika za Carsko rađanje

Koliko god zvučalo jednostavno, ipak postoji i nekoliko kritika na temu Carskog rađanja. Babice odnosno patronažne sestre iz Udruženja patronažnih sestara Njemačke smatraju da je Carsko rađanje ipak jedna vrsta operacije. Sve više žena se odlučuje protiv prirodnog poroda, iako s medicinskog aspekta nema kontra efekata. Već sada broj poroda na carski rez u Austriji iznosi 30 posto.