Mislili ste da će vam krenuti nabolje kada prebrodite jutarnje mučnine (ali i druge tegobe na početku trudnoće)? Ipak, sada vam noćni mir kvari nepodnošljiva žgaravica? Niste jedina trudnica koja se s time bori. Svaka druga trudnica pati od neugodne, žareće boli u području želuca. Uzrok tome je hormon progesteron koji opušta mišiće i tako sprečava neželjene kontrakcije mišića u trudnoći. Nažalost, zahvaljujući progesteronu, u tijelu se opuštaju i drugi mišići. Često djelovanje zahvata sfinkter između želuca i jednjaka. S obzirom da maternica treba više prostora, drugim organima, pa i želucu, prostora ponestaje, što posebno vrijedi za posljednju fazu trudnoće. Povećani pritisak podiže nivo kiseline u želucu do jednjaka.

Pitali smo babicu Tanju Krutzler što pomaže ženama koje imaju tegobe.

Može li se spriječiti žgaravica u trudnoći?

U svakom se slučaju može olakšati. Žene prvenstveno odgovarajućom ishranom mogu u značajnoj mjeri utjecati na žgaravicu.

Koje namirnice ublažavaju žgaravicu?
Bananen neutralisieren die Magensäure.

  • Banane neutraliziraju želučanu kiselinu.
  • Sažvakani bademi, lješnjaci i indijski oraščići mogu na sebe vezati želučanu kiselinu.
  • Sporo i temeljito žvakanje kuhanog krompira i sirove mrkve također potiče vezanje želučane kiseline.

Koji napici pomažu kod žgaravice u trudnoći?

  • Negazirana mineralna voda, različiti čajevi kao što su čaj od komorača, đumbira, kadulje ili čaja od kima ublažavaju želučanu kiselinu.
  • Ljekovita zemlja otopljena u toploj vodi može dovesti do smanjenja tegoba.
  • Mlijeko budi kontroverze – zbog svoje blago kisele pH-vrijednosti ne može neutralizirati kiseline u želucu, ali bez obzira na to kod mnogih žena ublažava želučane tegobe.

Imate li savjete o pravilnoj ishrani?

Preporučujem da se tokom dana ukupan unos hrane podijeli na četiri do pet manjih obroka. Kafu i gazirane napitke treba izbjegavati, isto tako i masna, slatka i jako začinjena jela. Neposredno prije odlaska u krevet također je preporučljivo još nešto pojesti. Ako pri spavanju gornji dio tijela držite u povišenom položaju, također pomažete u sprečavanju vraćanja želučane kiseline.

Ako ništa drugo ne pomaže, smiju li se tokom trudnoće uzimati lijekovi protiv žgaravice?

Pri posebno jakoj žgaravici, da. Pri tome se trudnica prethodno svakako treba posavjetovati s doktorom.

Izuzev hrane i pića, šta još pomaže kod žgaravice?

Imam dobra iskustva s kranio-sakralnom terapijom i akupunkturom. Kranio-sakralna terapija je jako blag način rada na tijelu s ciljem aktivacije snaga za samostalno izlječenje organizma. Ovaj poseban oblik blagog doticanja tijela uklanja blokade i opušta na tjelesnom i emocionalnom nivou. Kranio-sakralna terapija obuhvata i uravnotežava protok energije i pulsiranje energije u glavi, uzduž kičme, križa i u cerebrospinalnoj tečnosti.