Active Beauty
Glinica i ljekovita zemlja

Prilično uzemljeno.

Glinica i ljekovita zemlja

Glinica i ljekovita zemlja najmlađi su miljenici branše ljepote.

Blato i mulj za tijelo i kosu. Ko bi ikada pomislio da bi ta ne odviše glamurozna kombinacija dospjela na hit listu industrije ljepote? Gotovo da nijedan proizvod za ljepotu nije toliko hvaljen kao što je slučaj s glinicom i ljekovitom zemljom. Obje vrste upravo doživljavaju silovit povratak i sa punim pravom se šire sferom beautyblogova baš kao i polica sa proizvodima za ljepotu. Imaju dezinfikujuće, protuupalno i matirajuće djelovanje, na sebe vežu bakterije i loj, a imaju i istaknuta svojstva protiv starenja. U najčišćem obliku blagodeti zemlje mogu se koristiti za vanjsku i unutrašnju primjenu. Ovdje ćemo spomenuti samo isječak spektra djelovanja glinice i ljekovite zemlje: pomažu kod problema sa kožom, dubinski čiste pore, djeluju protiv masne kose, oslobađaju tijelo od toksina i podstiču izmjenu tvari u organizmu. Mnoge marke već su iskoristile pozitivne karakteristike glinice. Njeni prirodni sastojci sve češće se nalaze u proizvodima za kosu i ljepotu. Često je osnovni sastojak maski za lice ili pilinga. U području dekorativne kozmetike primjenjuje se u obliku korektora za prekrivanje ili pudera, a u području njege kose glinica je novo čudotvorno sredstvo, naročito kod problema masnog tjemena i suhih vrhova. Alverde donosi cijelu liniju proizvoda s glinicom za mladenačku problematičnu kožu.

Dobar ton

Glinica potiče iz slojeva zemlje koji su nastali u posljednje ledeno doba. Ti se slojevi, poznati i kao les, nalaze na 10 do 30 metara dubine i obiluju različitim mineralima i elementima u tragovima. Zemlja se iskapa iz ekstremnih dubina, a zatim se umjetnim zagrijavanjem ili pod uticajem sunčeve svjetlosti čisti od klica da bi se iskoristila za primjenu u kozmetici. U sitnim česticama zemlje kriju se čudotvorna sredstva za kožu, nokte, zube i kosu: silicij, kalcij, željezo, kalij, magnezij i natrij, ali i bakar, mangan, nikal, selen i cink. Glinica je dostupna u različitim bojama: smeđoj, žutoj, zelenoj, bijeloj i ružičastoj. Boje nastaju zbog različitog nivoa magnezija i željeznih oksida pa se zato proizvodi razlikuju i prema učinku. Na primjer, bijela glinica ne sadrži željezo, ima sitno zrno praha i najčišću, prirodnu mineralnu zemlju.  Još se naziva i porculanska zemlja, a zahvaljujući svom blagom djelovanju naročito je prikladna za zrelu i osjetljivu kožu. Boja zelene glinice nastaje zbog spojeva bakra u zemlji. Smanjuje prekomjernu masnoću kože, upija kisele tvari, jača prirodni zaštitni sloj kože i podstiče proces obnavljanja kože. Njene karakteristike su slične karakteristikama ljekovite zemlje koja je potpuno prirodan proizvod bez ikakvih dodataka, a sastoji se samo od lesa iz ledenog doba. Ljekovita zemlja prikladna je i za unutrašnju primjenu, a riječ je o zaštićenom pojmu koji se razlikuje od glinice i mineralne zemlje. Ljekovita zemlja može se nazivati glinicom samo u slučaju ako je prošla strogu kontrolu u skladu sa zakonodavstvom za ljekove. Sve druge vrste mineralne zemlje zakon svrstava među nadomjestke prehrani  ili prirodne proizvode za njegu.

Glinica je dostupna u različitim bojama: smeđoj, žutoj, zelenoj, bijeloj i ružičastoj. Boje nastaju zbog različitog nivoa magnezija i željeznih oksida pa se zato proizvodi razlikuju i prema učinku.

Ljekovito. Glinica je dostupna u različitim bojama: smeđoj, žutoj, zelenoj, bijeloj i ružičastoj. Boje nastaju zbog različitog nivoa magnezija i željeznih oksida pa se zato proizvodi razlikuju i prema učinku.

Stari recept

Od pamtivijeka se u različitim kulturnim krugovima zemlja koristila u ljekovite svrhe. I, baš kao i gotovo uvijek kada se radi o tajnama ljepote iz podzemnih dubina, stari Egipćani su o tome nešto znali. Koristili su glinicu sa određenih dijelova obale Nila u kupkama koje su imale antiseptičko djelovanje. Hipokrat preporučuje unutrašnju upotrebu glinice. Ljekovitu moć zemlje koristili su Hildegard von Bingen, ali i poznati srednjovjekovni lijekar, Paracelzijus. Iscjelitelj i svećenik Sebastian Kneipp na različite je načine koristio kure s mineralnom zemljom. Crvena i zelena glinica  koristite se već stotinama godina kao maska za lice. Unutrašnja primjena,  naročito smeđe glinice, bila je poznata već i u prethodnom vijeku.

Ljekovita zemlja može se primjenjivati kod nagnječenja, uboda, ekcema, akni i hroničnih upala.

Primjena. Ljekovita zemlja može se primjenjivati kod nagnječenja, uboda, ekcema, akni i hroničnih upala.

Iznutra i izvana

Glinica pomaže koži da sama sebi pomogne. Njene sitne čestice poput spužve upijaju loj, nečistoću, bakterije pa čak i najsitniju prljavštinu, vežući je na sebe. Paralelno matira i čisti. Ljekovita zemlja može se primjenjivati kod nagnječenja, uboda, ekcema, akni i hroničnih upala. Kod vanjske  primjene glinica ima hladeći efekt, utiče na suženje krvnih žila i tako podstiče prokrvljenost. Najčešće se koristi u maskama za lice, pilinzima ili vodicama za čišćenje lica. Zahvaljujući efektu upijanja, koža postaje dubinski pročišćena, ujednačena i zategnuta što se i vidi. Maske, naprotiv, djeluju protuupalno te tokom primjene zagrijavaju tkivo čime se podstiče izmjena tvari u organizmu, ali i osigurava unos kisika i hranjivih tvari. Bijela i zelena glinica naročito su blagotvorne, a samim tim i prikladne i za bebinu i za zrelu kožu. Umiruje suncem opečenu ili iritiranu kožu. Može se koristiti kao dodatak u kupki za dubinsko čišćenje. Za unutrašnju primjenu se koristi isključivo ljekovita zemlja koja na sebe može vezati kiseline i otrovne tvari, a to puno pomaže kod žgaravice i drugih želučano-crijevnih tegoba. Ljekovita zemlja primjenjuje se sve češće kod posta ili za čišćenje organizma.

Zahvalan materijal

Glinica može pružati, ali i uzimati. Zahvaljujući svojim šupljinama, djeluje poput spužve pa može upiti vodu baš kao i tvari koje se ne otapaju u vodi. Ako se samo malo zagrije, otpušta veliku količinu vlage. Tri različite sorte glinice mogu ponovo da uspostave ravnotežu u području tjemena i kose. Tako zelena glinica čisti i oslobađa korijen kose od otrova te uklanja masne naslage. Bijela glinica hrani kosu mineralima, pružajući joj istovremeno snagu i živahnost. Zajedničko djelovanje triju opisanih vrsta oslobađa korijen kose od masnih naslaga i pruža kosi vlagu sve do vrhova.

Recept: Pasta za zube od ljekovite zemlje

Za zdrave zube

Napravite sami svoju pastu za zube od ljekovite zemlje i pobijedite upalu zubnog mesa.

Recept:

  • 40 g ljekovite zemlje
  • 100 ml destilirane vode ili čaja od žalfije
  • 3-5 kapi eteričnog ulja (nane, eukaliptusa)

Pomiješajte sve dok ne nastane kremasta smjesa.

mlada djevojak pere zube

Prirodno. Njegujete svoje zube na prirodan način.

Recept: Bijela maska od glinice

Protiv starenja kože

Recept:

  • 2 supene kašike bijele glinice
  • 1 supena kašika kukuruznog brašna
  • 1 supena kašika ulja pšenišnih klica
  • 1 supena kašika ulja košpica kajsije

I kod ovog recepta je potrebno pomiješati sve sastojke sa vodom sve dok ne nastane kremasta smjesa. Pustite da djeluje 15 do 20 minuta i na kraju isperite mlakom vodom.

Pomladite svoju kožu prirodnom maskom.

Mladoliko. Pomladite svoju kožu prirodnom maskom.

Recept: Antistres maska

Opustite se.

Recept:

  • 2 velike kašičice glinice
  • 2 velike kašičice od kamilice

Sve sastojke pomiješajte dok ne dobijete gustu pastu pa je nanesite direktno na čistu kožu, izostavljajući pritom područje oko očiju i usta. Treba da prođe 15 do 20 minuta dok se maska ne osuši. Za to vrijeme položite vruć i vlažan peškir preko lica da biste pojačali učinak.

Opustite se i nahranite svoju kožu.

Mir. Opustite se i nahranite svoju kožu.