Active Beauty
Pune šake zdravlja

Za kućnu apoteku.

Pune šake zdravlja

Ljekovite biljke umjesto hormonskih nadomjestaka. Biljni čajevi umjesto antibiotika. Priroda je dorasla brojnim tegobama koje se svakodnevno pojavljuju. Čak i u svijetu kozmetike prirodni ekstrakti različitih listova, cvjetova i korijena sve češće dokazuju svoj učinak. Donosimo pregled korisnog ljekovitog bilja.

Osjećaj grebanja u grlu, želudac se buni, živci trepere, a obrambeni mehanizmi u tijelu slabe. „Tipične tegobe sa kojima se svakodnevno susrećemo i kod kojih bismo rado probali blage lijekove,“ ističe poznavateljica ljekovitog bilja Gabriela Baderer koja ima višegodišnje iskustvo rada sa aktivnim sastojcima te ih rado primjenjuje u različitim područjima. „Ljekovite biljke se dobro podnose, učinkovite su i u brojnim slučajevima predstavljaju adekvatnu dopunu kada znamo kako da ih primjenjujemo.“

Ljekovita sredstva iz prirode

Najbolje je posavjetovati se sa ljekarem ako ljekovite biljke želite uzimati neko duže razdoblje. Ljekovite biljke svrstavaju se među lijekove i zato se ne smiju uzimati bez pauza. To vrijedi i za trudnice te dojilje. Biljni sastojci u kozmetičkim proizvodima namijenjeni su za duže korištenje. Povrh toga, kozmetički preparati su dermatološki ispitani. Ako nam zbog preosjetljivosti eventualno izbijaju reakcije na pojedinačne sastojke, uvijek je prije korištenja dobro probati malu količinu na zglobu šake ili sa unutrašnje strane lakata.

Predvodnici među ljekovitim biljem

U srednjem vijeku prvenstveno su samostani bili centri klasičnog travarstva. Ljekovite recepture redovnice Hildegard von Bingen iz dvanaestog vijeka se velikim dijelom i danas cijene. Ljekar Paracelsus 400 godina kasnije sprovodio je naučna istraživanja sa biljkama i ljekovitim vodama. „Priroda je najbolja apoteka,“ glasio je credo Sebastiana Kneippa, travara i svećenika koji je tokom cijelog svog života istraživao ljekovitu mogućnost više od 40 biljaka te ih je preradio u učinkovit lijek. U Austriji je Herrmann-Josef Weidinger 90-ih godina ponovo popularizirao prirodnu medicinu.

Staro znanje pripremljeno na novi način

Moglo bi vas zanimati

I moderno učenje o ljekovitom bilju sve se više bavi starim recepturama. Sve se više prepoznaje povezanost između bioloških sastojaka i područja njihove primjene što se stotinama godina smatralo sastavnim dijelom pučke medicine. Rezultat je takozvana fitoterapija – zasebna disciplina za biljne lijekove koji su u međuvremenu prošli temeljita naučna ispitivanja. Što se tiče kvalitete i učinkovitosti, moraju se ispuniti isti kriteriji koji vrijede za sintetičke lijekove kao što su, na primjer, antibiotici ili tablete protiv glavobolje. Biljni ekstrakti odavno se ne primjenjuju samo u proizvodnji lijekova.

Čarobni napitak Harrya Pottera

Tradicija primjene ljekovitih biljaka u medicinske svrhe prenosi se otprilike hiljadama godina. Već je Hipokrat, zasigurno najpoznatiji antički ljekar, na svojim pacijentima primjenjivao biljne aktivne sastojke. „Jedna od njegovih omiljenih biljaka bila je Origanum dictamnus koju je koristio kao pomoć iz prirode pri porodima. Stare se Krećanke i dan-danas kunu da su uvarci od origana i vode ili vina mogli značajno ublažiti porođajne tegobe,“ ističe stručnjakinja.

Čak ni Harry Potter nije mogao izbjeći ovu čudotvornu biljku pa je koristi u obliku čarobnog napitka protiv povreda, rana i krvarenja.

Na livadu i u dm.

Od oko 40.000 biljnih vrsta koje su prošle naučna ispitivanja, otprilike 200 se koristi u ljekovite svrhe. Brojne svježe trave rastu upravo sada, u proljeće i samo čekaju na nas. Neke od njih, poput lavljeg zuba ili tratinčice, odličan su izbor neprerađene, kao dodatak salatama, špinatu ili jednostavno u pripravi čaja. Ljekovito bilje sami možemo sakupljati ili uzgajati u vlastitom vrtu. Tu vještinu možemo naučiti u sklopu posebnih radionica.

Višestruko primjenjivo ljekovito bilje

Doziranje:

U pripremi šolje čaja od sušenih trava dovoljan je prstohvat bilja, a to znači onoliko koliko stane između palca i dva prsta. Navedenu količinu je potrebno preliti litrom prokuhale vode, a zatim prekriti da eterična ulja ne bi izlapila. Čaj pustite da odstoji deset minuta. Zadanost gramaže može biti zbunjujuća s obzirom na to da svaka trava ima različitu težinu.

Osvježenje:

Aromatske biljke poput matičnjaka, nane i bosiljka savršene su za pripremu osvježavajućih napitaka. Potrebno je u karafinu uliti pola litre hladne vode te dodati svežanj matičnjaka. Biljku je najbolje pustiti da se osuši da biste je mogli konzervirati. Zatim zavežite 10 – 20 svežnjeva u vijenac pa ga objesite na nekom suhom, toplom i tamnom mjestu. Nakon otprilike sedam dana biljka će biti osušena. Zatim je možete narezati na dijelove ili izmrviti i čuvati je u staklenkama ili papirnatim vrećicama na tamnom i suhom mjestu.

Primjena:

Okus čaja dodatno možete obogatiti dodavši bobičasto i drugo voće: u pećnici osušite borovnice, brusnice i bobice bazge ili jabuku pa dodajte u čajnu mješavinu. Čisti biljni čaj je savršen kao dodatak kupki – na primjer, gospin plašt: potrebno je skuhati šolju čaja (dodajte veću količinu biljne mješavine) pa dobivenu zasićenu tekućinu dodati u kupku. Profiltrirani ostaci čaja (poput lipovog cvijeta, vica) mogu se koristiti kao komprese. Jednostavno ih položite na tijelo i prekrijte čistim ručnikom.