Active Beauty
Salata od avokada i boba

Odlična salata za toplije dana.

Salata od avokada i boba

Osvježavajuća salata od avokada i boba koju možete ponijeti i na posao.

Sastojci za 4 porcije

  • 120 g boba
  • morska sol
  • 1 srednje veliki gomolj komorača
  • 60 g sjemenki suncokreta
  • 100 g graška iz limenke, ispranog i ocijeđenog
  • maslinovo ulje, ekstradjevičansko za pokapati
  • sok 1/2 malog limuna
  • sol, svježe mljeveni crni biber
  • crni biber
  • 1/2 avokada
  • 3 male kašike cijelih badema
  • 3 male kašike mljevenog parmezana

Priprema

1. pripremiti manji lonac sa prokuhanom vodom i manju zdjelicu sa hladnom vodom. Dodati bob u prokuhanu vodu i pustiti da se kuha 3 minute. Zatim ga ocijediti i odmah dodati u hladnu vodu kako biste prekinuli proces kuhanja. Držati ga tako oko 15 sekundi sve dok se potpuno ne ohladi pa ponovo ocijediti i položiti na papir za kuhanje da se procijedi.

2. cijele bademe pržiti sa prstohvatom morske soli na srednjoj temperaturi u manjoj tavi. Povremeno miješajući pržiti dok ne poprimi žućkastu boju (oko 1-2 minute). Kad su bademi gotovi, nasjeckati ih, a zatim narezati avokado na manje kocke.

3. komorač narezati na tanke kriške pa ga dodati u veliku posudu. Zatim dodati i sjemenke suncokreta, grašak te bob. Pokapati maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti. Sve promiješati, a zatim dodati i avokado, bademe te parmezan i poslužiti.

Preporuka: umjesto sjemenki suncokreta možete upotrijebiti i neke druge poput sjemenki divljeg hrena. Kod pripreme veganske varijante jela izostavite parmezan.