Active Beauty
9 jedinstvenih destinacija na otoku Hvaru

Hrvatski otok sreće

9 jedinstvenih destinacija na otoku Hvaru

Otok Hvar u Hrvatskoj nudi ponešto za svakoga: od izleta brodom do degustacije maslinovog ulja, od šetnje uz polja lavande do razgledanja u prodavnici suvenira. Uz ovih 9 savjeta za odmor iz prve ruke nećete otkriti samo najljepše plaže na Hvaru, nego puno više!

1. Hvar za svakoga nudi odgovarajuću plažu

Otok Hvar bilježi prosječnih 2.726 sunčanih sati godišnje i ima daleko više ljepših plaža nego što ih možete posjetiti u jednom godišnjem odmoru. Samo oko istoimene otočne prijestolnice na zapadnom dijelu otoka nalazi se oko 40 plaža idealnih za kupanje. Porodična plaža Pokonji udaljena je samo kilometar i po od grada Hvara. Dostupna je automobilom, ima restorana, a možete unajmiti suncobrane i kajake. Mnogo je mirnije na sjevernoj strani otoka Hvara, na plaži Mala Stiniva u blizini mjesta Poljica. Plaža se nalazi u usamljenoj uvali okruženoj visokim liticama i dostupna je samo brodom ili pješice pješačkom stazom. Pruža najbolje uslove za opuštajući odmor!

2. Rajska mjesta udaljena tek jednom vožnjom brodom

Mnoge prekrasne plaže dostupne iz grada Hvara nalaze se na Paklenim otocima. Riječ je o skoro 20 otočića i stjenovitih grebena koji se nalaze ispred grada Hvara. Naziv ovih otočića dolazi od hrvatskog izraza paklina, što je vrsta borove smole koja se koristi u brodogradnji. Ipak, izgovorena na lokalnom dijalektu, riječ zvuči kao “pakleni” – što podsjeća na “pakao”. “Pakleni otoci” su prava suprotnost svom nazivu: to su rajski otoci s malim zaljevima i kristalno čistim morem. Preporuka: uzmite taksi-brod od grada Hvara do otoka Palmižane, gdje prekrasne plaže i primamljivi restorani osiguravaju opuštajući dan kupanja.

3. Posjeta mirisnom vrtu Fjori Fôra

U cvjetnjaku i biljnom vrtu Fjori Fôra (“Hvarsko cvijeće”) u selu Gdinj raste oko 80 biljaka tipičnih za Hrvatsku i otok Hvar. Posjetitelji šetaju između šest ručno izrađenih gredica biljaka, u kojima se osjećaju mirisi kadulje, ružmarina, metvice i još mnogo toga. Pridružena prodavnica nudi ručno rađene proizvode od začinskog bilja i biljaka – od organskih začina do sprejeva za prostoriju.

4. Degustacija maslinovog ulja

Hvar je, kao i mnogi hrvatski otoci, prošaran maslenicima. Skoro svaka porodica proizvodi svoje maslinovo ulje. Zato preporučujemo obilazak uz degustacije Rajskog vrta Radojković. Porodični obrt sa 450 stabala maslina nalazi se u selu Bogomolje na mirnijem istoku otoka Hvara. Idilični vrt okružuje rustikalnu kamenu kuću u kojoj se isprobava maslinovo ulje.

5. Filigranski pokrivači od čipke s Hvara

Obrtništvo također ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, posebno na otoku Hvaru. Posebnost Hvara je ručno rađena, nježna, čipka – koja može krasiti stolnjake. Dio je nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Konci su mukotrpno izrađeni ručno od lišća agave. Izrada pokrivača od čipke također iziskuje puno strpljivog rada. U benediktinskom samostanu na Hvaru samo nekoliko časnih sestara zna izrađivati ovu čipku. U samostanskom muzeju posjetitelji mogu saznati više i kupiti ručne radove kao suvenire.

6. Šetnje uz polja lavande na Hvaru

Hvar je poznat i kao “otok lavande” i zato ima jedinstven status u Hrvatskoj. Lavanda se na otoku masovno uzgaja oko 100 godina. U periodu cvjetanja od kraja maja do početka jula vrijedi prošetati pored rascvjetanih grmova lavande. Obećavajuća ruta vodi od grada Hvara do sela Brusje. Odatle treba još sat i po do “sela lavande” Velo Grablje, gdje se danas u lokalnoj destileriji proizvodi veliki dio eteričnog ulja lavande. U povratku se vozite taksijem ili cijelu rutu možete proći na unajmljenom e-biciklu.

7. Uronite u jedan potpuno drugi svijet u Muzeju misterije

Baviti se kriminalistikom na odmoru neobično je, ali uzbudljivo – a na Hvaru čak i moguće: na otoku od ljeta 2023. postoji Muzej misterija. Ime je dobio po kriminalisti Ivanu Vučetiću, rođenom Hvaraninu koji je kasnije živio u Argentini i koji je u 19. stoljeću razvio postupak identifikacije uz pomoć otiska prsta. Muzej je smješten u njegovoj bivšoj kući u gradu Hvaru, a pruža uvid u svijet forenzičke nauke koja se koristi za sistemsko istraživanje kriminalnih slučajeva.

8. Vidikovac Fortica Španjola

Do Fortice Španjole („španska tvrđave“) može se doći pješice direktno iz centra grada Hvara. Uspon traje oko 20 minuta i svakako se isplati. S tvrđave se pruža prekrasan pogled na cijeli grad i okolne otoke. Uvijek ima odličnih foto. trenutaka na putu prema gore.

Dodatni savjet: Na ovom putovanju također možete snimiti jako dobre fotografije s odmora.

9. Lokalna umjetnost u galeriji Šoša u gradu Hvaru

U Galeriji Šoša u gradu Hvaru svoje radove izlaže obrtnik Darko Šoša. To prvenstveno uključuje ručno izrađene drvene skulpture i delikatne umjetničke grafike koje živopisno odražavaju otočki život. Umjetnik više od četrdeset godina živi na Hvaru, a inspiraciju za svoje radove crpi iz mora i prirode. Ostali domaći suveniri, kao što su šareni brodovi ili ptice od keramike ili ručno izrađeni nakit pozivaju vas da posjetite galeriju.

Savjet: otok Hvar - kao i većinu hrvatskih otoka - najbolje je posjetiti u proljeće, ljeto i jesen, s obzirom na to da su neki hoteli i restorani zimi zatvoreni. Ipak, posjetitelji na otok dolaze i zimi: blaga klima (10 do 15 stepeni) privlači goste toplica i poziva ih da u šetnji uživaju u otočkoj prirodi i plažama te da iskoriste kulturnu ponudu.

Najbolje je pitati svoju turističku agenciju koji (spa) hoteli rade i mimo sezone.