Active Beauty
Muffini od mrkve

Zdravo i slatko.

Muffini od mrkve

Nitko neće odoljeti muffinima od mrkve.

Vrijeme pripreme: 45 min

Sastojci za 12 komada:

  • 250 g pirovog brašna
  • 2 čajne kašike praška za pecivo
  • 1 čajna kašika cimeta
  • 1 čajna kašika mljevenog đumbira
  • 3/4 čajne kašike soli
  • 200 g mrkve
  • 60 g grožđica
  • naribana kora 1 limuna iz biološkog uzgoja
  • 160 ml javorovog sirupa, stepen A
  • 120 g topljenog kokosovog ulja
  • 120 g pirea od jabuke
  • 2 supene kašike jabukovog sirćeta

Priprema kreme:

  • 200 g svježeg sira
  • 1 supena kašika javorovog sirupa, stepen A
  • naribana kora 1 limuna iz biološkog uzgoja

Priprema:

  1. pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C, oguliti mrkvu.
  2. u velikoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, cimet i mljeveni đumbir, sol, mrkvu, grožđice i ribanu koru limuna.
  3. zatim umiješati javorov sirup, kokosovo ulje, pire od jabuke i jabukovo sirće pa miješajući dodavati brašno. Kalupe za muffine puniti papirnatim košaricama pa dodati tijesto. Peći oko 25 minuta dok površina muffina ne poprimi zlatno smeđu boju. Provjeriti čačkalicom da li je tijesto dovoljno pečeno iznutra.
  4. izvaditi tijesto iz pećnice i pustiti da se potpuno ohladi.
  5. pomiješati sve sastojke za pripremu kreme od sira pa na ohlađene muffine stavljati po kuglicu kreme.

Prema ayurvedskom učenju mrkva omogućuje vedro raspoloženje i u sebi sadrži brojne vitamine.