Active Beauty
Samostalno napraviti dezodorans: Dva recepta protiv znojenja

Neovisno da li roll-on, u spreju, sa ili bez aluminija: Izbor dezodoransa je veliki.

Samostalno napraviti dezodorans: Dva recepta protiv znojenja

Svijest o važnosti zaštite prirodne sredine raste. Stoga mnogi ljudi teže kupovini prirodnih proizvoda kao alternative konvencionalnim proizvodima. Želimo znati šta to zapravo nanosimo na našu kožu kada su u pitanju dezodoransi u vidu kreme, spreja ili roll-on-a – posebno kada je riječ o osjetljivim dijelovima tijela, poput pazuha. Za isto postoji jednostavno rješenje: Samostalno pripremati prirodnu kozmetiku i dezodoranse.

Od trenutka kada je podignuta svijest o štetnosti aluminijevih soli, koje se najčešće koriste u dezodoransima, kozmetička branša umnogome teži ka upotrebi prirodnih sastojaka. A to nije pouzdano sredstvo za osobe koje se mnogo znoje. Prirodni i pouzdani dezodorans protiv znojenja moguće je samostalno pripremiti.

Tri razloga da dezodoranse pripremite sami

Još uvijek niste u potpunosti uvjereni u čari samostalno pripremljenog dezodoransa? Otkrivamo tri dobra razloga, zašto je upravo to odlična alternativa konvencionalnim proizvodima:

 • Prirodni sastojci, poput putera ili ulja, njeguju kožu i istovremeno štite okoliš.
 • Kod samostalno pripremljenih dezodoransa možete isprobati šta najviše odgovara vašim potrebama, pritom izbjegavajući aluminijeve soli.
 • Miris samostalno možete odrediti, koristeći se eteričnim uljima po želji.

Neovisno da li tokom šetnje, plesa ili prilikom razgovora za posao: Dobar dezodorans je pouzdani pratilac u svakoj životnoj situaciji. Kako bismo se mogli osloniti na samostalno pripremljeni dezodorans, neophodno je da isti kao alkalnu bazu sadrži sodu bikarbonu, kako bi ista neutralizirala kiseline i neugodne mirise iz tijela. Ostali sastojci razlikuju se u zavisnosti od vrste dezodoransa. U nastavku otkrivamo dva jednostavna recepta za pripremiti:

Deo krema

Deo kreme proizvode se od kokosovog ulja, sode bikarbone, škroba i eteričnih ulja.

Ovo vam je potrebno:

 • 3 čajne kašike kokosovog ulja
 • 2 čajne kašike kuhinjskog škroba (na primjer od krompira)
 • 2 supene kašike sode bikarbone (Oprez: Misli se na kuhinjsku sodu, dakle natrij -hidrogenkarbonat, a ne na natrij karbonat koji je poznat kao natrijeva so)
 • 3 čajne kašike kokosovog ulja
 • 5 kapi eteričnog ulja po želji

Ko želi, može dodati malo cink oksida. Isti ima isušujuće i antiseptičko dejstvo, čime se sprečava nastanak bakterija i neugodnih mirisa.

Priprema:

 1. U šerpi zagrijati i istopiti kokosovo ulje (ne treba prokuhati).
 2. Pomiješati sodu i škrob i zajedno s eteričnim uljem umiješati u kokosovo ulje dok se ne dobije tečna smjesa. Skloniti s vatre, pritom i dalje miješajući dok se ne ohladi.
 3. Kremu usuti u posudicu i ostaviti da očvrsne.

 

 Deo u spreju

 Baza za deo u spreju je prokuhala voda, soda bikarbona i eterično ulje.

Ovo vam je potrebno:

 • 100 ml vode
 • 2 supene kašike sode bikarbone
 • 10 kapi eteričnog ulja po želji
 • po želji: 2 kapi ulja čajevca, koji dodatno djeluje protiv bakterija

Priprema:

 1. Prokuhati vodu i ostaviti da se ohladi.
 2. Dodati sodu bikarbonu, ostaviti da se rastvori, potom dodati eterično ulje.
 3. Tečnost usuti u bočicu sa prskalicom i protresti.