Active Beauty
To su mi planovi: 5 savjeta za uštedu struje

Savjesno štedjeti struju: Štedite kod kuće struju uz savjete stručnjaka.

To su mi planovi: 5 savjeta za uštedu struje

Savjesno kroz zimu? Štedjeti struju je moguće i tokom najhladnijeg godišnjeg doba, i ne, nije uopće teško. Ovako ćete uspjeti bez imalo muke.

Došlo je godišnje doba kada u svom domu želimo toplinu i udobnost kako bi lakše podnijeli maglovite dane i zimsku depresiju. Kada su temperature niže, raste i potrošnja resursa. Pritom možete uz pomoć sitnica smanjiti potrošnju struje u svojoj svakodnevnici, bez da se mrznete ili sjedite u mraku.

Alexandra Bauer, arhitekta i savjetnik za potrošnju energije, je voditelj za oblasti gradnje, stanovanja i energije u  kompaniji „DIE UMWELTBERATUNG“. Ona nam otkriva koji uređaji najviše troše struju, na koji način prozračiti prostoriju bez ogromnog gubitka toplote i kako na lagan način možemo uštedjeti električnu energiju.

 

Štedjeti struju uz ovih 5 savjeta

  1. Zimska dekoracija i lampe

Po mogućnosti je nabolje ne koristiti zimske i praznične dekoracije koje rade na električnu energiju. „To će vam uštedjeti mnogo struje“, kaže Bauer.

Koristite lampe koje se pale na pokrete u ulaznom dijelu doma. Važno:  Ove lampe bi trebale imati manji utrošak energije u Standby modusu. „Ove lampe općenito imaju smisla u onim prostorijama gdje često zaboravimo ugasiti svjetlo kao što je slučaj sa hodnicima.“

  1. U kuhinji

Najveći potencijal za uštedu bi trebao biti kod upotrebe frižidera i zamrzivača. Stoga je potrebno frižider spustiti na temperaturu ne nižu od 6 i zamrzivač na -18 stepeni. To je sasvim dovoljno za uštedu.

Pametni uređaji kao što su Smart-Home sistemi mogu trošiti mnogo električne energije, ako se ne koriste pravilno.  Razmislite o njihovoj nabavi. Da li ćete zaista redovno koristiti sokovnik, aparat za pečenje hljeba ili fritezu na paru ?

Ako kupujete samo one uređaje koji zaista koristite, uštedjet ćete više električne energije.

  1. Netflix maraton

Stream nije baš pogodan za okoliš. Savjetuje se manja upotreba HD verzije zbog rezolucije ekrana za koju je potrebna veća energija.

Isto važi i za fotografije odnosno rezoluciju fotografija na pametnim mobitelima. Smanjite rezoluciju u postavkama, a spasiti ih možete i na eksterni hard disk.

Digitalna detoksikacija je općenito dobra i preporučljiva, ne samo zbog utroška energije, nego i za našu psihu.

  1. Grijanje

Upravo zbog Koronavirusa je važno često prozračivanje prostorija. Radijatori se većinom nalaze ispod prozora, a kako tokom zračenja ne bi došlo do prevelikog gubitka toplote, potrebno je povremeno smanjiti grijanje na radijatorima.

Kao alternativu možete ugraditi sistem za regulaciju sobne temperature koji se automatski isključi kada se otvori prozor, ali se kasnije automatski i uključi.

Prostor oko radijatora bi trebao biti slobodan, jer ukoliko zagradite taj prostor, 30%  više će trošiti. Odjeću možete osušiti i tako što će biti na odstojanju od pola metra od samog radijatora.

  1. Home Office

Potrošnja energije su i internet i  Home Office: Ugasite češće sve ekrane i laptope i ne ostavljajte ih u Standby-modusu.

Kod e-mailova koje svakodnevno šaljete u pozadini se nalaze ogromni serveri koji troše isto tako velike količine električne energije. Nekada je bolje poslati linkove, umjesto priloge u e-mailovima, a stare e-mailove obrisati.