Active Beauty
Frizure s kratkom kosom iznad 50 godina: savjeti stručnjakinje

Prelaz s duge na kratku kosu

Frizure s kratkom kosom iznad 50 godina: savjeti stručnjakinje

Tokom života mijenjaju se struktura i punoća kose. Upravo zato, ali i zbog toga što je praktičnije u pogledu bavljenja sportom i svakodnevnog održavanja, mnoge žene iznad 50 godina odlučuju se za makeover i na svojoj glavi. Razgovarali smo sa Susanne Forobosko, trenericom kvalitete frizura o tri popularne kratke frizure za žene iznad 50 godina te smo je zamolili za savjete u vezi sa stilizovanjem.

Kratko, praktično, lako za održavanje!

Neko se odlučuje skratiti frizuru zato što priželjkuje da će se tako vizuelno podmladiti. Drugi, ipak, žele značajno promijeniti strukturu kose, jer duga kosa gubi na punoći i volumenu. Ipak postoje i žene koje vole nekomplikovan i prakičan look (prikladan i za sportske aktivnosti). U konačnici, potrebno je izdvojiti manje vremena za njegu i stilizovanje nego kada je kosa duža.

Kratke frizure za žene iznad 50 godina: popularni lookovi koji podmlađuju

1. Mixie – kombinacija frizura mullet i pixie

Gospođo Forobosko, kao dm-ovoj trenerici kvalitete kosa je Vaše specijalističko područje. Šta je karakteristično za ovaj look?

Mixie je kombinacija frizura mullet i pixie. Stepenasto rezana kratka kosa oko vrata je nešto duža i više je razbarušena. Važno je da se oko vrata ne ostavi veća dužina kose, jer će samo tako mixie odražavati cool i opušten stil, a da djeluje kao frizura „fudbalerka“. Uz to, ne smiju se praviti previše radikalni rezovi, nego moraju biti postepeni, u što je moguće većoj mjeri. Ovaj look zaista pristaje svakoj ženi, jer ga može nositi u stilu samopouvjerenog, ali plemenitog stila, kao i opušteno-rubnog. Pristaje i svim strukturama kose: tankoj, glatkoj kosi daje formu, zahvaljujući stepenastom rezu, dobiva na volumenu i punoći. Gustoj kosi daje formu i strukturu, a valovitoj i kosi s loknama daje više kontura.

Kome posebno dobro pristaje?

Slično i kao kod kratkog shaga, i mixie je tip frizure koji laska svim oblicima lica.

Kako i čime se oblikuje frizura?

Ova frizura je odlično stilizovana zu nekoliko poteza rukom. Dodatno možete protrljati rukama malo kreme za stilizovanje te je umasirati u kosu kako biste definisali pojedinačne pramenove. Isto je tako efektno koristiti slani sprej za kosu. Duži pramenovi oko vrata oblikuju se prema vani uz pomoć pegle za kosu kako bi kosa djelovala aktivnijom. Ako ukupan look treba više usmjeriti prema plemenitijem stilu, frizuru je potrebno stilizovati gelom u smjeru efekta mokre kose. Tako ćete kosi podariti završni presijavajući efekt.

2. Ultramekani pixie

Šta čini ovaj look?

Ultramekani pixie dječačka je, kratka frizura koja i dalje zrači punom ženstvenošću. Kao joj sam naziv kaže, kosa je ošišana potpuno kratko, uz glatke prelaze. S gornje strane ostavlja se malo duža kosa u odnosu na bočne strane kako se ne bi izgubila forma u stilu pixija.

Kome pristaje ova frizura?

Ova frizura pristaje ženama koje imaju ovalno do usko lice.

Kako uspješno stilizovati frizuru?

Za ovaj praktičan, sjajan look najbolje je birati vosak ili gel za kosu, jer kosu čine sjajnom. Kod obojenog pixija, kao što je, naprimjer, platinasto-plava nijansa kose (koja je upravo jako tražena) vosak i gel za kosu najbolji su izbor, jer lijepo oblikuju kosu. Da biste hladan blond ton zadržali što je duže moguće, preporučljivo je koristiti tretmane sa srebrnim šamponima i proizvodima za njegu kose.

3. Kratki shag

Po čemu prepoznajemo kratki shag?

Kratki shag je slojevita frizura, u pramenovima, glatkih prelaza koja kosi daje teksturu i pokretljivost. Djeluje odvažno, buntovno, moderno, a samim time i manje elegantno. Ako dolazi u kombinaciji sa šiškama, look je još više specifičan.

Odlična stvar kod ove frizure: može se individualno prilagoditi svakom tipu kose, zbog čega je prikladna za svaku strukturu kose. Kod kovrdžave, guste kose, slojevi se mogu istaknuti jednako dobro kao i kod ravne kose.

Kome je ovaj look namijenjen?

Kratka kosa pristaje skoro svakom tipu lica! Šiškama se lice dodatno naglašava i uokviruje, ali to nije nužno. Stepenasta frizura uokviruje lice, a kosa pritom opušteno pada. Šiške-zavjese idealne su za okrugla lica, dok uskim, prilično izduženim licima više pristaju ravne šiške.

Šta je potrebno za stajling?

Neovisno od toga da li se suši fenom za kosu ili prirodno - kratka kosa ležerno pada na lice. Ako vam je kosa ravna, pomoći će ako je unaprijed tretirate sprejom za teksturisanje i toplinskom zaštitom. Nakon feniranja možete napraviti i nekoliko dodatnih uvojaka uz pomoć pegle za kosu ili uvijača.

Za kovrdže i valovitu kosu koristite gel za kovrdže, losion za kovrdže ili pjenu nakon pranja, a onda osušite difuzorom. Ako ga nemate pri ruci, preporučujem da kosu pažljivo protresete rukama i osušite uz pomoć fena za kosu podešenog na najniži stepen.