Active Beauty
Napravite sami beach waves: ovako će Vam uspjeti ova ljetna frizura
Tekst: Nina Horcher

Surferska kosa

Napravite sami beach waves: ovako će Vam uspjeti ova ljetna frizura

Beach waves su najpopularniji tokom ljeta. Profesionalni stilist Helmut Maier nam objašnjava kako savršeni valovi mogu uspjeti kod različitih tipova kose.

Šta su beach waves?

Kosa ima samo nježne valove – kao kod modernog minivala – i baš je razbarušena. Zbog toga ovakvo surfersko oblikovanje kose bez puno truda ima tu ljetnu opuštenost. Menadžer dm Austrija za kvalitetu i glavni stilist Helmut Maier donosi savjete kako da Vam frizura s beach waves uspije s peglom za kosu ili bez nje i je li Vam potreban sprej.

Korak po korak do lijepih beach waves

1.) Ispletite pletenice preko noći

„Jedna od najjednostavnijih metoda kako samostalno napraviti beach waves je isplesti pletenice i ostaviti ih preko noći“, kaže Helmut Maier. No, i tu vrijedi - manje je više. Dvije do tri pletenice su dovoljne za lagano prirodno kretanje u kosi.

Za intenzivnije valove možete kosu lagano navlažiti slanim sprejom. Zatim ujutro raspletite pletenice i fiksirajte ih puderom za volumen ili sprejom za kosu. Ako želite sjajnu kosu, po potrebi možete koristiti još sprej za dodatan sjaj.

2.) Beach waves s peglom za kosu

I s peglom za kosu možete kod kuće jednostavno napraviti lijepe beach waves. Pritom Helmut Maier savjetuje da razdijelite široke pramenove, postavite peglu za kosu malo udaljeno od korijena i zagrijanu peglu zatim jednom okrenete oko vlastite ose te povučete prema dolje. Tako se obrađuje cijela kosa.

Nakon toga opustite kosu prstima ili grubim češljem i eventualno fiksirajte sprejom za kosu ili ponovno s puderom za kosu.

Savjet: Beach waves slobodno mogu biti malo neuredni i divlji. Stoga radije ne koristite proizvode koji će previše slijepiti kosu, npr. srednje jaki sprej za kosu umjesto laka za kosu.

3.) Slani sprej, puder za volumen ili sjajni sprej

Slani sprej daje kosi više strukture i mogućnosti rukovanja kosom i pruža joj izgled kao da je na plaži osušena na zraku. I puder za volumen je za stručnjaka Helmuta Maiera savršen proizvod za stilizirati beach waves jer s time ne postižete samo volumen, već možete postaviti i pojedine akcente i cijelom looku dati određenu opuštenost.

Zbog grube strukture beach wavesa može biti da kosa poprimi dosta matirani izgled. Sjajni sprej može ovdje pomoći.

Prirodne kovrče ili kratka kosa: ovako će taj look uspjeti za svaki tip kose

  • Prirodne kovrdže: „Prirodno valovita kosa je tvrdoglava“, to zna glavni stilist Helmut Maier. Ako kosa već prirodno ima kovrdže, radije radite s postojećim kovrdžama i nemojte pokušavati dovesti je u drugi oblik npr. pomoću pegle za kosu.
  • Glatka kosa: kod vrlo glatke kose kovrdže odnosno valovi na početku mogu biti nešto izraženiji jer se oni s vremenom malo popuste.
  • Kratka kosa: kratku kosu smijete što više divlje stilizirati kako styling s beach waves ne bi izgledao prepristojno.
  • Duga kosa: kod duge kose je mnogo toga moguće kada govorimo o beach waves. I ovdje se preporučuje da valove napravite nešto intenzivnije kako se s vremenom ne bi popustili.