Active Beauty
Dermatologinja odgovara na pitanja o mineralnim kremama za sunčanje

Zaštita od sunca

Dermatologinja odgovara na pitanja o mineralnim kremama za sunčanje

Zaštita od sunca štiti kožu od oštećenja i prijevremenog starenja i o njoj bismo trebali voditi brigu tokom cijele godine, ne samo ljeti.

Prirodna alternativa uobičajenim proizvodima za zaštitu od sunca su etablirani mineralni proizvodi za zaštitu od sunca. Temelje se na fizikalnim filterima i posebno su prikladni za osjetljivu kao i nježnu bebinu kožu. Pitali smo jednu dermatologinju šta može mineralna zaštita od sunca i na šta bismo trebali obratiti pažnju.

Dr. Katharina Medek dermatologinja je u Univerzitetskoj klinici u Salzburgu. Za active BEAUTY magazin objasnila je kako funkcionišu mineralne kreme za sunčanje.

Šta je mineralna krema za sunčanje?

To je prirodna alternativa uobičajenoj kremi za sunčanje s hemijskim UV-filterima. Mineralna krema za sunčanje štiti kožu bez hemijske reakcije na površini kože. Umjesto na hemijskim, temelji se na fizikalnim UV-filterima koji ne prodiru dublje u kožu. Sitne, male mineralne čestice mogu se nakupljati u rožnatom sloju kože, ali odatle ne dospijevaju u organizam. Tako ne mogu utjecati na promjene u metabolizmu, hormonskoj slici ili u ćelijama, pri čemu se uvijek ponovo raspravlja o toj kontroverznoj temi.

Kako funkcioniše mineralna zaštita od sunca?

Fizikalni UV-filteri u mineralnim kremama za sunčanje sitne su čestice na bazi cinkovog oksida i titanovog dioksida. Nakon nanošenja kreme, koža ih ne upija nego ostaju na površini. Tako se stvara prirodna barijera između kože i sunčevih zraka. „Zaštita od sunca djeluje tako što čestice reflektuju, raspršuju, a malim dijelom apsorbuju zrake sunca,“ objašnjava dermatologinja.

Koje prednosti ima mineralna krema za sunčanje?

  • prirodna zaštita od sunca bez hemijskih filtera,
  • ne sadrži parabene, silikone, konzervanse, mirise i tako dalje,
  • ima njegujuće djelovanje zahvaljujući biljnim uljima i ekstraktima,
  • brojni su proizvodi veganski i uz to ne sadrže mikroplastiku,
  • djeluju odmah nakon nanošenja.

Kome su namijenjene mineralne kreme za sunčanje?

Mineralne kreme za sunčanje prikladne su za sve koji ne bi željeli koristiti kreme za sunčanje s hemijskim UV-filterom. Alternativna zaštita od sunca donosi prednosti prvenstveno bebama, maloj djeci i trudnicama te općenito osobama koje imaju osjetljivu kožu, alergije ili neurodermitis. Dermatologinja smatra da se mineralna krema za sunčanje može nanositi i kod kožnog oboljenja, rozacee, dok god se na koži ne formiraju pustule (crvene kuglice s bijelim ili žućkastim vrhom, a to mogu biti i tvrde žućkaste kuglice osetljive na dodir).

Zašto su mineralne kreme za sunčanje posebno prikladne za bebe i malu djecu?

Dojenčad i mala djeca do dvije godine ne bi se smjela izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti. Bebe bi barem do prve godine života trebale nositi odjeću s UV-zaštitom i trebale bi se čuvati od neposredne izloženosti sunčevim zrakama, savjetuje stručnjakinja. Svakako da ljeti treba biti vani s malenima, ali onda je važno da i bebe i mala djeca do školske dobi nanose mineralne kreme za sunčanje. „Razlog toga je prvenstveno taj da čestice ne dospijevaju u organizam i ne mogu izazvati alergijske reakcije,“ smatra dr. Katharina Medek. Primjena zaštite od sunca na bebama i maloj djeci praktična je i zašto što mineralne kreme za sunčanje počinju djelovati odmah nakon nanošenja i prema tome odmah štite kožu dok ih još nanosite.

Za koga mineralne kreme za sunčanje nisu prikladne?

Mineralne kreme za sunčanje ne preporučuju se osobama koje boluju od rozacee, nakon prvog stadija bolesti, kada se stvaraju pustule te osobama koje imaju akne. Treba biti na oprezu i kod prištića ili mitesera. „Posebno bi se stanje kože sklone nečistoćama moglo pogoršati, jer se žlijezde koje su već začepljene ostacima rožnatih slojeva kože i sebumom dodatno zatvaraju,“objašnjava dermatologinja.

Štiti li mineralna krema za sunčanje kožu jednako dobro kao i hemijska?

Svaka krema za sunčanje štiti kožu od oštećenja i sprečava prekomjerno starenje kože. Uz mineralni UV-filter teško je moguće doseći visok zaštitni faktor. Mineralne kreme za sunčanje imaju zaštitni faktor do 30, za UV-A i UV-B (ultraljubičasto) zračenje. U pravilu se mineralni UV-filteri kombinuju s hemijskom UV-zaštitom kako bi se povisio zaštitni faktor.

Stvaraju li mineralne kreme za sunčanje bijeli sloj na koži?

Mineralne kreme za sunčanje teže je razmazati nego uobičajene kreme za sunčanje. Pri nanošenju čestice kreme ostaju na koži i daju joj bjelkastu boju. Međutim, u modernim mineralnim kremama za sunčanje taj bijeli efekt samo je malo oslabljen. Bijeli sloj ima i jednu prednost: tačno se vidi gdje je krema već nanesena, a gdje još nije.

Sadrže li mineralne kreme za sunčanje nanočestice?

Neke mineralne kreme za sunčanje sadrže nanočestice, a to znači mikroskopske male čestice kako bi se lakše nanosile i kako bi se smanjio efekt bijelog sloja. Proizvode s nanočesticama prepoznat ćete po obavezujućim oznakama sa skraćenicom„nano“ na spisku sastojaka. Predstavljaju li i u kojoj mjeri nanočestice zdravstveni i ekološki rizik kontroverzno je pitanje koje nije konačno razjašnjeno. U svakom slučaju, djeci s nadraženom ili oštećenom kožom te bebama i maloj djeci dermatologinja preporučuje korištenje krema za sunčanje bez nanočestica.

Šta je bolje, hemijske ili mineralne kreme za sunčanje?

Na ovo pitanje ne može se paušalno odgovoriti. „Svaka koža je drukčija i faktori kao što je starenje igraju važnu ulogu,“ ističe dermatologinja. Odraslim osobama preporučuje kombinaciju krema za sunčanje s mineralnim i hemijskim UV-filterima. Danas postoje dobro istraženi, podnošljivi, hemijski filteri koji se mogu nanositi bez razmišljanja. Diskutabilno je od koje dobi bi djeca mogla koristiti kremu s hemijskim UV-filterima. Individualna preporuka dermatologinje: maloj djeci od prve godine života preporučljivo je koristiti mineralnu kremu za sunčanje bez nanočestica. Kod nešto starije djece uputnije je koristiti kombinovanu zaštitu kako biste profitirali od prednosti obje varijante.

Kako pravilno nanositi mineralnu kremu?

Sigurna prednost mineralnih krema za sunčanje krije se u njihovoj neposrednoj zaštiti već pri nanošenju. U poređenju s hemijskim kremama za sunčanje ne mora se čekati određeno vrijeme pa da počne djelovati. „Nakon plivanja ili znojenja mineralna krema za sunčanje obavezno se mora ponovo nanijeti, prosječno, svaka dva do tri sata,“ savjetuje dermatologinja. Kremu obilno nanesite na kožu. Odrasloj osobi u prosjeku je potrebna količina oko šest supenih kašika kreme.

Zašto biste trebali ispirati mineralne kreme za sunčanje?

Sredstva za sunčanje nisu proizvodi za njegu. Pored sunca, i oni oštećuju kožu i isušuju je. Zato je važno isprati ih navečer. To posebno vrijedi za dječiju kožu: „Ako kremu stavljate na nježnu dječiju kožu redovno preko noći, to je može nadražiti i isušiti. “Krema za sunčanje također osigurava da se i najsitnije čestice prljavštine zalijepe za dječiju kožu, što može dovesti do pojačanog stvaranja prištića”, objašnjava dr. Katarina Medek.

Koliko dugo može trajati mineralna krema za sunčanje?

Na pakovanju kreme za sunčanje istaknut je mali, otvoreni poklopac na kojemu je proizvođač naveo koliko dugo krema za sunčanje može stajati otvorena, a većinom kreme mogu stajati do dvanaest mjeseci.

U dm prodavnicama ili na dm online shopu možete pronaći odgovarajuće alverde mineralne kreme za sunčanje, ali i balza, za usne, kao što su alverde Sensitiv mlijeko za sunčanje, SPF 30 i alverde Sensitiv balzam za usne, SPF 30

Balzam za sunčanje za djecu

„Kids sensitiv balzam za sunčanje 50+“ od NIVEA SUN

od sada na dm Online Shopu

Vodootporna tekstura

„Balzam za usne s nevenom SPF 30“ von boep

Jetzt im dm Online Shop kaufen