Active Beauty
Ovako će upis u školu biti jednostavan zadatak
Tekst: Caroline Essl

Početak škole

Ovako će upis u školu biti jednostavan zadatak

S upisom u školu počinje novo razdoblje života. Svakodnevna rutina cijele porodice snažno je poljuljana. Imamo savjete kako se početak škole može olakšati. Plus: kako možete sami izraditi školsku vrećicu i inspiracija za lično pismo školskom djetetu.

S početkom škole djeca se susreću s mnogo novih dojmova i pravila. Ako Vaša djeca ne pričaju rado o svojoj školskoj svakodnevici, pomoći će ovi trikovi s kojima ih možete potaknuti da govore o tome.

Što se za djecu mijenja s upisom u školu

Učitelji, drugi učenici i prostorije: u školi đake prvake čeka potpuno novo okruženje. Ovdje osim toga vrijede većinom nepoznata pravila. Točnost, mirno sjedenje, rad u tišini i podizanje ruke ako se želi nešto reći. Najneobičnije za prvačiće: koncentrisati se samo na jednu odraslu osobu i mirno sjediti - i to u istoj prostoriji.

Rituali olakšavaju početak škole

Regulisana dnevna rutina je bit svega tako da nove stvari brzo postaju rutina. Odlazak na vrijeme u krevet i ustajanje, zajednički doručak te fiksna vremena za domaće uratke od sada su na rasporedu. Dovoljno slobodnog prostora i igra te divljanje također su naravno važni za ravnotežu. Priče za laku noć ili drugi rituali koji su u vrtićko vrijeme imali svoje fiksno mjesto, trebale bi se zadržati i u fazi upisa u školu. Jer uz toliko novih dojmova i emocija poznate navike pružaju osjećaj sigurnosti.

Veliki korak za male učenike

Zbog novih izazova djecu s upisom u školu često čine veliki korak u razvoju. Postižu veće samopouzdanje i postaju samostalnija. Pod uslovom da roditelji ne oduzimaju djeci previše aktivnosti i da ih svjesno uključuju - u nabavu užine, pakovanje školske torbe ili jutarnjeg odabira odjeće. Ujedno djeca često žele više privatnog prostora, prije svega kada ih posjećuju prijatelji iz škole i ne žele da ih se smeta.

Izrada školske vrećice - ovako će uspjeti

Oni koji smatraju da su samo kupljene školske vrećice najbolje, varaju se. Pomoću naše jednostavne upute možete se prepustiti svojoj kreativnosti i svom školarcu prirediti veliku radost.

Ovo vam je potrebno za to

 • papir u boji ili karton u boji
 • krep papir
 • vrpca za poklone
 • naljepnice ili drugo sredstvo za obljepljivanje
 • makaze i ljepilo
 • ​olovka i traka

Korak po korak do školske vrećice

 1. Arak papira u Vašoj željenoj boji ili s Vašim omiljenim uzorkom postavite vodoravno ispred sebe.
 2. Na olovku pričvrstite nit dužine oko 50 cm.
 3. Vrh olovke stavite na gornji lijevi ćošak.
 4. Čvrsto povucite nit do donjeg ugla i tamo je fiksirajte pomoću prsta.
 5. Sada možete nacrtati veliki kvadrant.
 6. Nakon toga izrežite krug.
 7. Sada smotajte kvadrant što je moguće čvršće u vrećicu.
 8. Zalijepite vrećicu.
 9. Od krep papira odrežite veliki komad.
 10. Unutrašnji rub vrećice premažite ljepilom.
 11. Na njega čvrsto zalijepite krep papir.
 12. Sada možete po želji ukrasiti školsku vrećicu ili s naljepnicama, pomponima ili minivijencima s imenima.
 13. Zatim napunite vrećicu - ne moraju to biti samo slatkiši. Djeca vole i lijepe bojice, lijepi blok ili veselu gumicu. Mnogi roditelji stavljaju i pismo za školsko dijete u kojem ga riječima punima ljubavi motiviraju za početak škole. Na kraju svežite vrećicu svilenom trakom. I ručni rad je gotov!