Active Beauty
Godišnji odmor s porodicom – igra, zabava i opuštanje

Vrijeme je za odmor!

Godišnji odmor s porodicom – igra, zabava i opuštanje

Godišnji odmor proveden sa porodicom bi trebao da bude energičan, ne previše skup, opuštajući, veseo i ispunjen avanturama. Dobro je i ako bude kreativan, a više upravo o tome saznajte u tekstu.

Sadržaj
Prirodno
Podsticajno
U društvu životinja

Godišnji odmor proveden sa porodicom. Za djecu je vjerovatno najljepša stvar na svijetu. Za roditelje je, vjerovatno najljepša stvar na svijetu uopšte omogućiti da se dogodi. Kada sa djecom putujete na godišnji odmor, vjerovatno vam se po glavi motaju neke druge brige, a ne lenškarenje i pogled na more. Iako su planiranje i priprema važni, u njima ne treba pretjerivati.

Ako imate djecu, onda znate da će se ionako sve odviti potpuno drukčije nego što ste zamislili i zato radije računajte s tim da će vam se dogoditi i neke nepredviđene okolnosti, da ćete šiziti, ljenčariti… Zato se nemojte prepustiti pretpostavci da godišnji odmor proveden sa porodicom mora biti savršen, nego si radije razjasnite da je bitno samo jedno – provesti se dobro u krugu porodice. Pritom je sasvim svejedno hoće li to biti u šatoru ili u nekom udobnom hotelu. Glavno je da djeci možete ponuditi neke sadržaje i da u zajedničkim trenucima uživate punim plućima. Ne mora to biti ništa skupo.

Dragocjene doživljaje možemo iskusiti bilo gdje, samo trebamo slijediti instinkte svoje djece. Ako dozovemo vlastito djetinjstvo u sjećanje, onda će nam vjerovatno biti najljepši trenuci provedeni uz logorsku vatru ili dok smo trčali bosonogi po livadama. Postoji hiljade mogućnosti kako da provedemo sretne trenutke odmora sa porodicom i pritom su individualna baš kao i same porodice.

Prirodno

Jedna od tih brojnih mogućnosti spada među istinske klasike: godišnji odmor na seoskom imanju. Ovdje doživljaji počinju već za samim doručkom. Naime, u onome trenutku kada se na stolu pojave domaći maslac, jogurt, hljeb i marmelada. Ali, zapravo, sve počinje puno ranije U onome trenutku kada djeca dobrovoljno ustanu iz kreveta da bi sa vlasnicima imanja u cik zore otišla u staju i sama uzela jaja koja će pojesti za doručak, pomažući im i u poslovima oko životinja i učeći sasvim usput odakle potiču naše namirnice. Zečevima treba donijeti sijeno iz štaglja, navečer treba utjerati guske u štalu i timariti ponija. Zatim treba zaliti vrt ili ubrati i očistiti mrkvu. Na seoskom imanju nikada nije dosadno, a djeca sasvim usput uče koliko je važno uzorno i odgovorno ponašanje. Slično je i na godišnjem odmoru u planinarskim domovima. Dan počinje uz zvuk praporaca ovješanih oko kravljih vratova, a završava čim zađe sunce.

Na planinskim proplancima život protiče mirno. Mama, tata i djeca mogu zajedno da šetaju i da osluškuju tišinu koja dolazi iz prirode. Popodne se sijeku drva da bi navečer mogli upaliti peć i zagrijati sobu. Voda za juhu vadi se iz bunara. To je luksuz jednostavnosti koji gradskoj djeci pruža jedno sasvim novo iskustv

Podsticajno

Moć prirode se osjeti i na kampovanju, u idealnom slučaju odmah uz neko jezero. Preko dana na programu su aktivnosti poput plivanja i pecanja, a ako padne kiša, na raspolaganju je dječja igraonica s adekvatnim animatorima. Noćenje u šatorima za djecu je jedno posebno iskustvo. Pogled u zvjezdano nebo, pucketanje grila, spavanje na otvorenom – sve to pobuđuje potpuno drukčije utiske od spavanja u četiri zida vlastite dječje sobe.

Godišnji odmor uz vodu može se provesti i na drukčiji način – tako da, na primjer, cijela porodica ljeti na određeno vrijeme preseli u neku kuću uz jezero. Djeca odmah nakon buđenja mogu uskočiti u hladnu vodu, a popodne sa ocem zapaliti vatru za roštilj. Djeca inače vole sve što ima veze sa vodom, na primjer, vožnju kanuom, rafting ili zajedničko izrađivanje splava od drveta.

U društvu životinja

Čak i one porodice koje nemaju puno vremena na raspolaganju, mogu profitirati na godišnjem odmoru i za to im nije potrebno puno. Nekada je dovoljno biti znatiželjan i pustolovan, ali i imati na raspolaganju magarca. Ove tvrdoglave životinje važe za vjerne suputnike i porodičnim šetnjama. Mirne su, opušteno se vuku iza ostalih i određuju tempo. Kada žele da jedu, stanu i pasu travu koja raste uz put. Opuštenost sa životinje prelazi na onog ko ih vodi na povocu.

Djeca većinom hodaju bez zastajkivanja i pritužbi i nježno se brinu za magarca. „Djeca se mogu jako dobro baviti životinjama jer imaju prirodan autoritet. To znači da u početku popuštaju, ali kada im postane previše, mogu biti jako strogi prema magarcu,“ pojašnjava Horst-Dieter Winkler, organizator šetnji sa magarcima u austrijskoj pokrajini Štajerska. „I magarac voli kada mu se tu i tamo kaže šta ga ide ili, pojednostavljeno rečeno, ovakva vrsta aktivnosti je neprestano davanje i primanje.“

Također, pri ovakvim šetnjama nikada ne znate što će vam se sljedeće dogoditi. „Šetnja sa magarcem je izazov koji ima brojne strane. Nekada je to zabavno iskustvo, nekada opuštajuće, nekada može ići na živce, a nekada sve prođe kako treba. Riječ je o porodičnoj pustolovini u kojoj svi učestvuju zajedno i o kojoj se još dugo priča uz smijeh,“ ističe Winkler. Slično je i sa trekkingom sa lamama. Riječ je o životinjama koje zrače mirom i uravnoteženošću, a nerijetko ih nazivaju delfinima na kopnu. U direktnom kontaktu njihovo se stanje odražava i na ljude. Donosimo i neke druge ideje kako provesti godišnji odmor u društvu porodice – istraživanje dvoraca i utvrda, jačanje samopouzdanja u avanturističkim parkovima ili jednostavno druženje sa djecom u zabavnim parkovima. Takve aktivnosti dobro dođu i odraslima.

10 savjeta za porodično-kreativni godišnji odmor u Austriji

Doživite muzeje na malo drukčiji način
Muzeji nisu omiljena mjesta za djecu, ali muzej umjetnosti u Waldviertelu, brdovitoj regiji na sjeverozapadu Donje Austrije, već će spolja odavati da se unutar njegovih zidina odvija puno toga. I to je istina jer se tamo održavaju kreativni kursevi za djecu kao što su na primjer keramičke radionice. Inspirativne su i šetnje šarenim parkovima sa skulpturama, a ljeti se održava kreativna sedmica za djecu KinderuniKunst.

Uživanje u i na vodi
Rafting, vožnja kanua ili kajaka – prilagođena potrebama cijelih porodica. Upravo to nudi porodično poslovanje „AdventureOutdoor Strobl“. Svako ljeto ovdje brojne porodice provedu nezaboravna ljeta ispunjena avanturama.

Tvrdoglava družina
U Štajerskoj, na granici sa Slovenijom porodica Winkler se specijalizovala za jahanje na magarcima, a njihove životinje se zovu: Cvjetić, Emily, Florentina, Heidi i Herman. U ponudi su različite rute, kraće ili duže koje mogu trajati i cijelu sedmicu.

Igra traženja skrivenog blaga
Već vijekovima tragači za zlatom iskušavaju svoju sreću u Suarisu pored Salzburga. Danas je ta aktivnost ipak samo pustolovina za cijele porodice prilikom koje možete naučiti kako se pere zlato. www.goldsuchen.at

Šuma zove
Između prastarog drveća možete da se igrate skrivača, da tražite skriveno zlato i surfate dubokim klancima. Šuma u Gosau am Dachstein pretvorit će malu djecu u velike istraživače. www.urzeitwald.at

Uživanje u cirkuskoj atmosferi
U Waldviertelu vrijeme većinom protiče mirno. Ali to se mijenja tokom sedmice u kojoj se održavaju kreativne radionice cirkuskih vještina. Tada djeca i mladi od 8 do 15 godina starosti hodočaste prema Drosendorfu kako bi učila žonglirati, voziti monocikl ili izvoditi pantomimu. Uče od profesionalnih umjetnika u navedenim područjima.

Bajkoviti praznici
Ostaci utvrde Aggstein najpoznatiji je viteški dvorac u Austriji. Mjesto je upravo idealno i za djecu jer se uvijek organizuju programi u sklopu kojih se prepričavaju stare legende, priče, ali i pokoja jeziva anegdota. Tako se organizuju obilasci u bajkovitom kontekstu ili srednjovjekovne avanturističke igre.

Festivalski metež
Muzika, pozorišni i lifestyle eventi i djeci će učiniti praznike upravo nezaboravnima. Već 40 godina Dječje ljetne igre koje se održavaju u austrijski Herzogenburg nude atraktivne sadržaje kao što su: dječje pozorište, pozorište lutaka, kreativne i razne druge radionice. www.noekiss.at

Povratak u prošlost
U Austriji postoje brojni muzeji na otvorenom, mjesta na kojim se mali i veliki kroz igru mogu vratiti u prošlost. Takvo je mjesto, na primjer, Keltendorf Mitterkirchen u Gornjoj Austriji.
U svojevremenoj seoskoj nastambi može se iskusiti kako su živjeli ljudi prije 2700 godina.www.keltendorf-mitterkirchen.at

Kreativno čuvanje djece
U regiji Kaiserwinkl osmislili su jedan poseban način čuvanja djece: kreativne ljetne radionice. Od juna do septembra djeca na godišnjem odmoru mogu učestvovati u vođenim kreativnim programima. Sadržaji su, pritom, raznovrsni: od učenja proizvodnje maslaca pa sve do proučavanja šišmiša.

Savjeti za putovanje u inostranstvo

Za ljubitelje životinja

  • Imanje Firbas u Sloveniji smješteno je usred nasada bundeve, vinove loze i drvoreda krušaka. Dozvoljeno je spavanje u sijenu. Druga seoska imanja potražite na: www.visitslovenia.net
  • U Češkoj se nudi oko 500 seoskih imanja koja nude zabavne sadržaje za cijelu porodicu. www.prazdninynavenkove.cz

Za istraživače špilja

  • Već i četverogodišnjaci mogu istraživati jamu Baredine u Istri, naravno uz pratnju. Više detalja potražite na: www.baredine.com
  • Poseban voz će vas voziti u obilasku slovenske Postojnske jame: www.postojnska-jama.eu

Za vodene vile

  • Na splavu ili u gumenom čamcu – brzaci rijeka Drine, Uvaca, Lima i Ibara pružit će brojna zadovoljstva avanturističkim porodicama.
  • Aquapark Čikat na Lošinju je otvoren prije dvije godine, a krasi ga 110 metara dug tobogan: www.camp-cikat.com