Active Beauty
Pet savjeta za održive kreativne ideje s djecom na jesen

Nema pravila

Pet savjeta za održive kreativne ideje s djecom na jesen

Kada je u pitanju izrada predmeta i stvarčica, roditelji su često skloni kreativne dječije ideje staviti u određene okvire po kojima bi one trebale biti sprovedene. Ali to ne mora biti tako - djeca pršte od kreativnosti i vole kada je mogu slobodno koristiti. Naš je prijedlog da se dobro obučete i zaputite se u iduću šumu. Tu vas čekaju raznorazne stvari koje se savršeno mogu uklopiti u Vaš „kreativni projekt“.

Sakupljajte sve što bi vam moglo poslužiti i posmatrajte svoje mališane dok uživaju u sprovedbi svojih ideja.

Sprovesti kreativne dječije ideje u djelo podrazumijeva treniranje čula, fine motorike - i kreativnosti. A tp se se posebno potiče kada djecu pustite da se jednostavno bace na posao. Unaprijed osigurajte održive multitalente za kreativnu izradu. Stoga idite u prirodu i pretražite polja, livade i šume kako biste pronašli potencijalne materijale. Vidjet ćete kako vam neće dugo trebati da pronađete nešto. Osim toga, puno je zabavnije iskoristiti nešto što već postoji i uz veliku dozu dosjetljivosti i kreativnosti udahnuti takvim stvarima novi život, nego da kupujete već gotove materijale u specijaliziranim trgovinama.

Održiva i kreativna izrada predmeta s djecom: pet savjeta

Jeste li znali da biste prilikom kreativne izrade predmeta s djecom trebali biti štedljivi i s pohvalama, a ne samo uputama? Otkrivamo kako na pravi način kreativno i održivo izrađivati predmet na jesen zajedno s djecom:

Savjet 1: Jednostavno pustite djecu da (sama) izrađuju kreacije

Iako je vama iz doba čitanja i pisanja prije polaska u školu možda drukčije poznato - djeca kod kreativne izrade predmeta ne trebaju uvijek tačno upute ili mamu i tatu koji će bdjeti nad njima. Ostavite knjige s uputama slobodno na polici i pustite mališane da sami isprobaju neke stvari. Na taj će se način usput poticati kreativnost i samostalnost. A ko kaže da žaba mora biti zelena ili kuća ne smije imati krila? Veselite se rezultatima koji bi vas mogli iznenaditi!

Savjet 2: Pripremite kutiju s materijalima

Zajedno s djecom unaprijed sakupljajte prirodne materijale - bilo da su manje grane i grančice, listovi, kesteni, žirovi ili kamenje. Samo ih potrpajte u svoju kutiju! Tu naravno ne smiju nedostajati osnovne stvari kao što su papir, olovke, ljepilo i makaze. Pored toga su popularne stvari poput kartona za jaja, plastike jogurta, role toaletnog papira ili dugmića - često one najbanalnije stvari kod djece izazovu posebno oduševljenje.

Savjet 3: Dopušteno je malo odstupiti od plana

Pozdravite se sa strogim rasporedom izrade – pospremanja - igranja. Zašto se djeca i tokom izrade svojih kreacija ne bi malo poigrala? Tada bi se mogle pojaviti već i iduće ideje kako da se djelo još „poboljša“. Dobro je ako onda još niste pospremili materijale, nego su spremni na dohvat ruke.

 

Savjet 4: Poticaji da, očekivanja ne

Ako vaše dijete žarko želi izraditi lisicu i gleda vas s upitnicima na licu, naravno da mu tada smijete dati nekoliko savjeta. Bilo da djetetu pokažete sliku gotovog kartonskog tanjira u obliku glave lisice ili mu u grubim crtama objasnite šta da napravi - ni roditeljima tu nisu postavljene jasne granice. Važno je samo da nemate prevelika očekivanja po pitanju ishoda. Ako se lisica na kraju ipak pretvori u zeca ili nedefinisanu kreaturu, to je isto tako u redu.

Savjet 5: Vjerujte u djecu

Jasno je da oštre makaze, superljepilo ili trajni flomaster nemaju šta tražiti u dječijim rukama. Ali budućim malim umjetnicima biste trebali omogućiti dječije makaze, ljepilo u stiku ili bojice. Jer šta bi bila kreativna sloboda bez korisnog „alata“? Budite bez brige i slobodno vjerujte svome djetetu. Male nezgode mogu se dogoditi i prilikom igranja u vrtu i kod kreativnog izrađivanja predmeta – sve je to dio otkrivanja svijeta.