Active Beauty
Spolni odnos u trudnoći: ginekologinja objašnjava najvažnija pitanja

Bez tabua

Spolni odnos u trudnoći: ginekologinja objašnjava najvažnija pitanja

Trudnoća je uzbudljivo vrijeme za ženu tokom kojeg se konfrontira s pitanjima na kakva ranije vjerojatno nije nailazila. Takvo jedno pitanje je: smiju li trudnice imati spolni odnos? Šta učiniti ako nakon toga nastupe bolovi? I šta beba zapravo osjeća u dok je u maminom stomaku tokom spolnog odnosa? Ginekologinja, dr. Eva Lunzer Mühl ruši jedan tabu i odgovara na najvažnija pitanja o spolnom odnosu za vrijeme trudnoće.

Smiju li trudnice imati spolni odnos?

Spolni odnos u pravilu je dozvoljen u bilo koje vrijeme uredne trudnoće bez komplikacija. Dijete je zaštićeno maternicom i plodnom vodom.

Šta beba dok je u majčinom stomaku osjeća tokom spolnog odnosa?

Nerođenu bebu štite vrat, tkivo i mišićni sloj maternice. Embrionalna ovojnica i plodna voda također štite nerođenu bebu kako ne bi zadobila povrede pri spolnom odnosu roditelja. Otpuštanje oksitocina za vrijeme orgazma ne opušta samo majku nego i nerođenu bebu. Ako imate skraćen grlić maternice ili ste već iskusili prijevremeni porod te ste u fazi pred kraj trudnoće, zbog otpuštanja hormona može doći do pojačanih kontrakcija mišića maternice.

Šta učiniti kada nakon spolnog odnosa osjetite bolove i kada krvarite?

Poboljšana prokrvljenost grlića maternice može prouzrokovati bezopasno, blago krvarenje. Ako krvarenje potraje i praćeno je bolovima, preporučljivo je u svakom slučaju posavjetovati se s ginekologom. Vaginalnim pregledom i ultrazvukom mogu se objasniti uzroci krvarenja i prema potrebi se može potražiti odgovarajuća terapija.

Postoje li faze tokom trudnoće, pa i one zdrave, kada ne biste trebali imati spolni odnos?

Kod trudnoće niskog rizika i bez komplikacija sve vezano za spolni odnos može proticati bez problema. Dok god trudnica ima spolnu želju, spolni odnos u pravilu je dopušten bilo kada.

Kada bi se u svakom slučaju trebalo odreći spolnog odnosa u trudnoći?

U trudnoći može doći do situacija zbog kojih je neophodno odreći se spolnog odnosa kako bi se izbjegle komplikacije, kao što su prijevremeni trudovi ili prerano rođenje bebe.

Koji su položaji u spolnom odnosu trudnicama posebno ugodni?

Dok god se stomak ne nalazi „na putu“, probavati se mogu različite poze prema željama i preferencijama. Brojni parovi u poodmakloj trudnoći preporučuju položaj kašike ili položaj jahača kao posebno ugodne i praktične.

Da li je normalno da se tokom trudnoće promijeni spolni nagon?

Žena tokom trudnoće prođe nekoliko faza koje utječu na spolnu želju. Spolna želja je u svakom trimestru različito intenzivna.

Treba li se tokom trudnoće koristiti kondom?

Ako je trudnica sklona vaginalnim infekcijama, preporučljivo je tokom spolnog odnosa u trudnoći koristiti kondom. Kondom preporučujem posebno onim ženama koje već imaju iskustva preuranjenog poroda. Prostaglandini sadržani u sekretu sperme mogu omekšati grlić maternice i prouzrokovati preuranjen porod.

Koliko se dugo nakon poroda treba odricati od spolnog odnosa?

Najbolje za vrijeme babinja koje traje šest do osam sedmica. Tokom tog vremena maternica se vraća na prijašnju veličinu. U tom periodu zacjeljuje i mjesto na kojem je bila pričvršćena posteljica.

Karakterističan je iscjedak koji mijenja boju - od na početku krvave do smećkaste, onda žućkaste i na kraju bjelkaste boje. Rane nakon poroda zbog kojih porodilja ima šavove, trebale bi zacijeliti s vremenom i u miru. Ginekološkim pregledom nekoliko sedmica nakon poroda utvrdit će se je li oporavak napredovao u poželjnom smjeru. Spolni odnos trebalo bi izbjegavati do tog pregleda.