Zlatno smeđe, hrskavo i ukusno za cijelu porodicu: zapečeni canellonni s povrćem
Ukusni zapečeni cannelloni sa svježim povrćem savršena je hrana za utjehu. Bilo da je riječ o porodičnom obroku koje se pravi na brzinu bilo o glavnom jelu napravljenog za sljedeće druženje s prijateljima – ove dvije varijante zapečene tjestenine oduševit će svojim neodoljivim okusom, hrskavom koricom od sira i sigurno postati omiljeno jelo na stolu!
Zapečeni cannelloni s povrćem: dva ukusna ljetna jela
Recept: cannelloni sa špinatom i umakom bešamel
Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:
- 400 g svježeg listova špinata
- 1 češanj bijelog luka
- 1 luk
- 75 g pinjola
- so
- svježe mljeveni biber
- muškatni oraščić
- 150 g ricotte
- 12 cannellona
- maslac za premazivanje posude
- 3 kašike maslaca
- 3 kašike brašna
- 400 ml mlijeka
- 100 g ribanog sira
Priprema:
1. Zagrijte rernu, pripremite špinat i pinjoleRernu zagrijte na 200 °C (uključeno gornje i donje grijanje). Špinat očistite, operite i osušite. Bijeli luk i luk ogulite te sitno nasjeckajte. Pinjole lagano prepržite u tavi bez ulja, izvadite ih i ostavite sa strane.
2. Pripremite nadjev za cannellone
Luk i bijeli luk prodinstajte te dodajte špinat i pustite da uvene. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem. Maknite s vatre, ostavite da se ohladi, grubo nasjeckajte i pomiješajte s ricottom i pinjolima. Prema potrebi dodatno začinite.
3. Napunite cannellone i pripremite umak bešamel
Cannellone napunite pripremljenim nadjevom i posložite ih jedan do drugog u prethodno namašćenu posudu za pečenje. Za umak bešamel otopite maslac u loncu, dodajte brašno i kratko ga popržite. Postepeno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući kutljačom kako biste izbjegli grudvice. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem te maknite s vatre.
4. Pecite cannellone u rerni
Umak bešamel prelijte preko cannellona, pospite ribanim sirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 30 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Prijatno! 😊
Recept: Zapečena tjestenina s mrkvom, tikvicama i mljevenim mesom
Šta vam je potrebno:
Sastojci za 4 porcije:
- 500 g tjestenine (npr. rigatoni)
- so
- 1 luk
- 3 mrkve
- 2 tikvice
- ½ vezice mladog luka
- 1 kašika ulja
- 400 g mljevenog mesa
- 2 kašičice paradajz koncentrata
- 1 konzerva paradajza (425 ml)
- 150 ml povrtnog temeljca
- 2 kašike + 1 kašičica maslinovog ulja
- biber
- 125 g mozzarelle
- 50 g sira gouda
- 1 kašičica balzamičnog octa
Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu i pripremite povrćeRernu zagrijte na 175 °C. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi prema uputama na pakovanju. Luk ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite, operite i narežite na kolutiće. Tikvice operite, očistite, prepolovite po dužini i narežite na tanke ploške. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutiće.
2. Pripremite mljeveno meso u tavi
U tavi zagrijte ulje i popržite mljeveno meso dok ne postane zrnasto. Dodajte nasjeckani luk i koncentrat paradajza te kratko dinstajte. Umiješajte paradajz iz konzerve i povrtni temeljac pa ostavite da lagano kuha oko 10 minuta.
3. Ocijedite tjesteninu i popržite povrće
Tjesteninu ocijedite. U drugoj tavi zagrijte kašiku maslinovog ulja i pržite tikvice i mrkvu dok ne postanu zlatno-smeđe, povremeno miješajući. Pred kraj dodajte mladi luk. Začinite solju i biberom, a zatim uklonite s vatre.
4. Ispecite tjesteninu, povrće i mljeveno meso u rerni
Pomiješajte tjesteninu, povrće i mljeveno meso te smjesu stavite u namašćenu posudu za pečenje. Mozzarellu narežite na komadiće, a goudu naribajte. Posipajte sireve po smjesi i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na srednjoj razini oko 20 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
5. Završite i poslužite
Izvadite zapečenu tjesteninu iz rerne, te servirajte i poslužite na tanjiru.
Prijatno! 😊