Active Beauty
Blistava kosa

Blistava umjesto beživotna. Uz malo pažnje i nekoliko trikova.

Blistava kosa

U jednoj od epizoda legendarne serije „Seks i grad“, Charlotte pita svoju prijateljicu Carrie: „Misliš li da se moja kosa danas previše sjaji?“ Carrie joj je ostala dužna odgovor, ali isti je sasvim jasan: Niko se vjerovatno nikada nije požalio da mu se kosa previše sjaji – prije da se požalio na suprotno. A ako želite da i vaša kosa zablista poput kose kod Charlotte, postoji nekoliko načina.

Visoki sjaj

Odgovarajućim alatom do (sjajnog) uspjeha: četka. Redovnim četkanjem kose, loj sa tjemena se ravnomjerno raspoređuje po kosi. Time on štiti, ali i kosu čini sjajnom. Posebno su pogodne prirodne četke, s obzirom da štite vanjski sloj kose, čineći je ravnom i blistavom. Danas postoje i takozvane veganske četke koje mogu postići jednake efekte. A kako bi četka bila efektnija, neophodno je da kosu redovno perete šamponom. Tokom feniranja koristite okrugle četke koje će vam pomoći u željenom oblikovanju kose. Ono što je također važno jeste odgovarajuća jastučnica. Pamuk i poliester upijaju vlažnost kose te izazivaju trenje koje utiče i na strukturu kose. Odlična alternativa su jastučnice od bio svile.

Briljantna njega

Za blistavost kose važna je prije svega ispravna njega uz odgovarajuće proizvode. Jer kosa može biti blistava samo ako je zdrava. Proizvode uvijek isperite hladnom vodom, jer ista zatvara rožnati dio kose. Maska za kosu jednom do dva puta sedmično hidratizira kosu i sprečava da kosa izgleda beživotno.

Suhe vrhove posebno će se obradovati ekstra porciji njege u formi ulja za kosu. Njegovo potpuno djelovanje postaje primjetno posebno nakon upotrebe maske za kosu, jer isto podrazumijeva dodatnu hidrataciju i hranu za kosu. Posebni tretmani za kosu koji utiču na sjaj pružaju kosi pigmente koji su zaduženi za intenziviranje sjaja kose.

Za blistave momente

 

Nakon odgovarajuće njege važan je i odgovarajući stajling. A to započinje već nakon pranja kose: Umjesto da kosu posušite peškirom, nježno prođite prstima kroz istu. Trenjem će se u protivnom otvoriti rožnati dio, a kosa će djelovati beživotno. Također je važno da kosu ne četkate odmah nakon pranja, s obzirom da je vlažna kosa elastična pa time ekstremno osjetljiva. Za blago raščešljavanje koristite mali češalj.

Kod feniranja je važan smjer. Fenirajte kosu u blago posušenom stanju i od tjemena prema vrhovima, time se dodatno zatvara rožnati dio kose. Nakon što je kosa suha, za dodatni sjaj fen namjestite na hladno sušenje. Uz odgovarajuću zaštitu za kosu, možete koristiti i peglu. Ovdje je potrebno da obratite pažnju da kosu previše ne izlažete toploti. Dakle, ako peglate kosu, istu podijelite na nekoliko dijelova i peglajte pramen po pramen, umjesto da nekoliko puta prelazite preko istog mjesta. Zaključno iskoristite sprej za sjaj – za savršeni rezultat.

Zablistati iznutra

Blistava kosa započinje već kod ishrane. Posebno pogodne su namirnice koje sadrže kompleks B vitamina poput biotina i vitamina B3. Isti su sadržani na primjer u ribi, žumancu i orašastim plodovima. Mahunarke – poput leće – također su pravi boosteri za sjaj kose. Iste sadrže vlakna i bjelančevine ali i cink, koji je zadužen za sjaj kose. Već za doručkom možemo započeti s tretmanom za kosu. Zobene pahuljice sadrže dosta biotina i cinka. Također se mogu koristiti dodaci za ishranu. Posebno efektivni su biotin, silicij-dioksid i vitamin B.

Stres i nesanica su također veliki indikator kada je u pitanju nedostatak sjaja kose. Zato je važno priuštiti si redovne pauze – na primjer uz njegujuću masku za kosu.