Active Beauty
Fit bez izgovora

Trening kod kuće.

Fit bez izgovora

Ne idemo svi rado u neki fitness studio. Upravo zato sve više ljudi trenira kod kuće.

Fitness studio je krcat, a ispred sprava za vježbanje stvaraju se prve gužve. Čekamo, umjesto da vježbamo, i za to još izdvajamo vlastiti novac. Zapravo i ne treba da nas čudi kad se u takvim trenucima pojačano naljutimo pa odustanemo od treninga i vratimo se kući na kauč.

Nije dobro samo to što nas u takvim trenucima obuzima grižnja savjesti, i to s dobrim razlogom. Kretanje je esencijalno za zdrav organizam i važno je za uspostavljanje ravnoteže u svakodnevnom životu. Ako vas fitness studio ne raduje, potrebna vam je odgovarajuća alternativa.

Da li to može biti vaš vlastiti dom? Trening u samoći, bez posmatrača, imate dovoljno mjesta za vježbanje, niste primorani da radite pauze ako to ne želite – savršeno. Ili kako bi to formulisao sportski naučnik Lukas Klinger: „Trening u vlastita četiri zida je dobra opcija svima koji ne žele beskrajno dugo podizati utege. Trening vlastitom težinom razvija svijest o vlastitom tijelu, jer tada se moramo koncentrisati sami na sebe

Niste još osmislili plan za start? Lični trener vam može osmisliti vježbe koje ćete izvoditi kod kuće, a zatim sve dalje možete odraditi sami.

Kako se najbolje mogu motivisati

Jedna od najvećih prednosti treninga kod kuće, naravno, je to što možete da ga odradite kad god to poželite.
Ali upravo ta sloboda često navodi na to da biramo kauč, a ne strunjaču. Ako u svom kalendaru obilježite termine za trening baš kao što to činite za druge obaveze, sigurno je da ćete zadatak i obaviti, odnosno neće ugroziti motivaciju. Još jedna prednost treninga kod kuće je i to što možete slušati svoju power-playlistu bez zamorih slušalica.

To vam može biti dodatna motivacija. Svima onima koji se uprkos muzici teško mogu prisiliti na vježbanje, Lukas Klinger preporučuje još jedan savjet: „Kada trenirate unutar vlastita četiri zida brzo i jednostavno možete pozvati porodicu, djecu i prijatelje na zajedničko vježbanje, a da ne morate plaćati članstvo u nekom klubu ili fitness studiju. Kada vam trening postane naporan, osobe koje sa vama vježbaju, mogu vam pomoći da motivaciju ponovo održite na visokom nivou te da odradite sve vježbe.

Šta mi je potrebno

Osnovna oprema ne traži puno stvari. Uz obavezne tenisice i prozračnu odjeću najvažnija je strunjača. Ako već kod kuće imate strunjaču za vježbanje joge, naravno da možete koristiti i nju. Strunjače su nešto deblje i grublje i na njima vam je udobnije kada izvodite vježbe na podu kao što su trbušnjaci i druge slične vježbe. Uz to, strunjača osigurava da tenisice duže ostaju u dobroj formi. Još jedan klasik u opremi za vježbanje su bučice.

U principu, dovoljne bi bile i boce napunjene vodom, ali bučice bolje sjedaju u ruku, zahvaljujući posebnoj površini, čime se olakšava trening. Traka za vježbanje je također dobar i svestran adut, a može se koristiti u izvođenju brojnih vježbi. Isto važi i za šarene gumene trake zatvorenog tipa koje na putovanjima gotovo da ne zauzimaju prostor u kovčegu. Za opuštanje nakon treninga pobrinut će se podloga od pjene koja pomaže u boljoj prokrvljenosti tkiva i bržoj regeneraciji muskulature. Tako ćete bolje prevenirati upalu mišića.

Kako odabrati odgovarajući trening za sebe?

U moru vježbi koje se nude na You Tubeu, fitness DVD-ima, aplikacijama i u knjigama, bilo bi dobro da razmislite o načinu na koji želite razviti vlastitu snagu kako se u ponudi ne biste izgubili. Ako tražite kratke, ali intenzivne treninge, probajte istražiti tabatu ili HiTT-trening. Ako vam je zabava na prvom mjestu, onda će zumba biti savršen odabir za vas. Ako tražite opuštanje od svakodnevice i želite da izgradite mišiće na nježan način, onda joga ili pilates ne mogu biti loš izbor.

Šta moram izbjegavati?

Kod kuće ste prepušteni samima sebi, niko vas ne posmatra. To može i da vas zavede, pa ćete vježbe obavljati samo napola. Kako biste održali motivaciju, važno je da sebe doživljavate kao najvažnijeg posmatrača. Ako ste potpuno usredotočeni na cijelu stvar i vježbe izvodite pri punoj snazi, u konačnom ćete postići i dobre rezultate. Isto tako je za zdrav i uspješan trening važno dobro se zagrijati, a nakon treninga opustiti.

Na šta moram pripaziti kod prehrane

Nakon treninga tijelu nije potreban samo tuš, nego i nova energija. Ako putem prehrane unosite dovoljnu količinu aminokiselina, minerala i vitamina, izgradit ćete mišiće na zdrav način i osnažiti cijelo tijelo. „Načelno preporučujemo raznoliku prehranu koja obiluje tvarima od vitalne važnosti i visokovrijednim regionalno uzgojenim i sezonskim sastojcima. Kompleksi ugljikohidrata iz integralnih žitarica, svježeg voća i povrća, visokovrijedni proteini i dobre masti iz orašastih plodova, avokada ili biljnih ulja će se pobrinuti za unos sve potrebne energije,” ističe Klinger.
U takvim, zdravim snackovima se smije uživati i dok lješkarite na kauču. Nakon uspješnog treninga u dnevnoj sobi ne postoji ništa bolje, a grižnju savjesti možete da zaboravite.