Active Beauty
Koliko često je potrebno prati kosu?

Mnogo nije uvijek dobro. Posebno kada je u pitanju koliko često peremo kosu.

Koliko često je potrebno prati kosu?

Kada je u pitanju zdrava njega kose, važni su različiti faktori. Izbor odgovarajuće četke za kosu, ispravna taktika feniranja, ali prije svega rutina pranja kose su presudni. Koliko često je zapravo potrebno prati kosu? Paušalni odgovor nažalost nije moguće dati.

Koliko često je potrebno prati kosu? Sve što o tome trebate znati:

1. Tip kose je presudan

Tanka kosa direktno je privijena uz tjeme, zbog čega lakše dolazi u dodir s mastima tjemena i kože, nego što je, na primjer, slučaj kod uvijene kose koja se, zahvaljujući svojoj strukturi, više podiže od tjemena. Istovremeno, uvijena kosa najčešće ima grubu i tešku površinu, zbog čega je sama po sebi sklona tome da se suši pa je česti kontakt s vodom zapravo štetan. Stoga, svaki tip kose je različiti, čime postavlja i različite zahtjeve kada je u pitanju pranje i njegovanje.

Preporuka za pranje: Uvijenu kosu ne treba prati češće od tri do četiri puta sedmično. Tanku kosu potrebno je prati svaki ili svaka dva dana. Gusta kosa se preporučuje prati svaka tri dana.

2. Ovisi od dužine i boje

Dužina kose također je važna kada je u pitanju učestalost pranja kose. Duga kosa je teža od kratke pa je tako više privijena uz tjeme nego kratka. Posljedica: Brže se masti. Kratka kosa je lakša, lagano pada na tjeme pa se tako i ne masti tako brzo. Kratku kosu je stoga potrebno rjeđe prati.

Također je važna i boja kose: Ako se uz tjeme pružaju obojeni pramenovi, kosu je rjeđe potrebno prati, za razliku od kose koja ima svoju prirodnu boju. Hemijske boje isušuju kosu, zbog čega se ona manje masti.

Preporuka za pranje: Dugu kosu potrebno je prati svaka dva do tri dana. Prije pranja kosu je potrebno prebaciti preko glave i dobro je očetkati, kako bi se odstranili ostaci proizvoda za stajling kose pa se time olakšao postupak pranja. Kada je u pitanju kratka kosa, dovoljno je prati jednom do dva puta sedmično. Obojenu kosu u idealnom slučaju potrebno je prati ne češće od svaka tri dana.

3. Tip kože također određuje, koliko često je potrebno prati kosu

Koža lica i tijela također određuju strukturu tjemena. Ako ste skloni masnoj i nečistoj koži, vaše tjeme će vjerovatnije biti masnije. Stoga je kosu češće potrebno prati za razliku od osoba koji imaju suhu kožu. Posebnu pažnju potrebno je obratiti kod osjetljive kože: Učestali kontakt s vodom je dodatno može nadražiti i izazvati svrbež ili čak perut.

Preporuka za pranje: Masno tjeme se preporučuje prati na dnevnoj osnovi. Pritom je važno koristiti pH neutralne šampone kako se koža ne bi dodatno nadražila. Suho tjeme potrebno je prati što rjeđe moguće; idealno bi bilo jednom do dva puta sedmično. Normalni tip kože potrebno je prati svaka tri do četiri dana.

4. Okolišni uvjeti utiču na učestalost pranja kose

Tokom ljeta više se znojimo, zbog čega se kosa brže čini masnom. Istovremeno, kosa je izložena agresivnim UV zrakama, zbog čega se brže isušuje i postaje osjetljivija na učestali kontakt s vodom. Tokom ljeta kosa je, dakle, izložena posebnim izazovima. A zimi se kosa općenito manje masti, zbog čega kosa duže izgleda svježe. Kod sportista je situacija malo drugačija: Što se više znoje, češće moraju prati kosu.

Preporuka za pranje: Šamponi za suho pranje mogu pomoći da kosa tokom ljeta duže izgleda svježe, bez češćeg pranja. Idealno bi bilo pranje prolongirati minimalno dva dana. Tokom zime kosu je dovoljno prati jednom do dva puta sedmično. Ako se intenzivno bavite sportom, zbog čega kosu morate prati svaki dan, povremeno izbjegavajte upotrebu šampona. Sapiranje vodom dovoljno je da se kosa osvježi i istovremeno zaštiti.

5. Odgovarajući proizvodi su važni

Koliko često je potrebno prati kosu zavisi i od izbora proizvoda za njegu (veliki izbor proizvoda za njegu kose moguće je pronaći u svim dm prodavnicama). Izbjegavajte pranje tanke ali zdrave kose bogatim šamponom, jer se kosa na taj način bespotrebno otežava pa brže djeluje masna.

Drugi primjer: Ako veoma suhu kosu tretirate proizvodom koji u sebi sadrži previše sapuna ili zaboravite koristiti regenerator, dodatno ćete je nadražiti i rizikujete stvaranje peruti i isušivanje. Mali savjet: Kod suhe kose pomaže kokosovo ulje.

Preporuka za pranje: Pažljivo pročitajte upute na pakovanju proizvoda. Ako preporuka odgovara tipu kose, postići ćete dobar efekt njege. Koliko često je potrebno prati kosu također možete pronaći na samim proizvodima za pranje i njegu kose. Mali savjet: Posebni šamponi za osjetljivu kosu, koji imaju malu pH vrijednost, pogodni su za sve koji kosu žele oprati izvan ustaljene rutine pranja (na primjer ako kosa upije miris dima). Takvi proizvodi su neutralni i ne opterećuju tjeme i kosu.