Active Beauty
Osam genijalnih savjeta za nanošenje maskare

Jednostavno i djelotvorno protiv razmazane maskare.

Osam genijalnih savjeta za nanošenje maskare

Najbolji savjeti za guste i duge WOW trepavice ne koriste ako se maskara stalno razmazuje. A to utiče na to da look izgleda tužno i kao da nije njegovan. To nervira! Ali može i drugačije:

 

Ovi savjeti zaista pomažu

 

Odgovarajuća njega: Hidratacija umjesto masnoće

Ako želite spriječiti razmazivanje maskare, neophodno je da preko dana koristite njegu koja isključivo hidratizira područje oko očiju. Krema sa udjelom masnoća bi u kontaktu s trepavicama doprinijela razmazivanju maskare i nastanku manje lijepih, tamnih krugova oko očiju. Ipak, nemojte zaboraviti: Osjetljiva koža oko čiju bi bez masnoća isušila. Stoga se preporučuje da navečer koristite njegu s visokim udjelom masnoća.

 

Primer za trepavice: Njega i postojanost

Primer za trepavice izgleda kao uobičajena maskara, samo bez boje: Isti se nanosi prije make up-a. Osim što njeguje trepavice, zadužen je za fiksiranje odnosno postojanost maskare. Stoga, ako želite spriječiti razmazivanje, prije šminkanja na trepavice nanesite primer za trepavice – jer to si vrijeme morate uzeti.

 

Puderom protiv razmazivanja

Prije šminkanja na područje oko očiju nanesite transparentni puder: On će upiti višak masnoće (kože)  i spriječiti da se maskara razmaže. Mali savjet: Puder slobodno nanesite i na trepavice. Sitne čestice pudera ostat će između trepavica čineći ih automatski punijima.

 

 

Savjeti za vodootpornu maskaru

Vodootporna maskara se rjeđe razmazuje od uobičajenih maskara, zbog čega bi trebala biti neizostavni dio make up rutine. Ono što rijetki znaju: Vodootporna maskara se prije nanošenja treba zagrijati (zatvorenu maskaru kratko staviti pod mlaz tople vode). Na taj način ista se lakše nanosi, a rezultat će biti više ujednačen i manje grudvast.

 

Kamene umjesto kremastih sjena

Protiv razmazivanja maskare pogodni su make up proizvodi na bazi pudera. Kremasti proizvodi sadrže povećani udio masnoće, zbog kojih se maskara lakše razmazuje. To važi ne samo za sjenu, već i za tuš. Preporučuje se da isti izvučete pomoću četkice i sjene u kamenu ili da koristite vodootporni tečni tuš.

 

Strpljenje prilikom nanošenja: Maskara se mora osušiti

Ako želite spriječiti razmazivanje maskare, nanosite maskaru u nekoliko tankih slojeva i uvijek u međuvremenu ostaviti da se osuši. Jedna do tri minute sušenja trebale bi biti po sloju maskare, kako se ista kasnije ne bi razmazala. Dodatni savjet: Nakon svakog sloja, trepavice „počešljajte“ četkicom za obrve. Na taj način će se skinuti višak maskare, od koje bi se inače stvorile grudvice i uslijedilo razmazivanje.

 

Maskara: Obratiti pažnju na rok trajanja

I maskara ima rok trajanja. Važi pravilo: Nakon otvaranja istu koristite maksimalno tri mjeseca, kako biste spriječili razmazivanje ali i iritacije očiju. Dotrajala maskara se suši, od čega se stvaraju grudvice koje se na koži lako mogu razmazati.

 

Svjetlije sjene protiv tamnih „sjena“

Ovaj trik, osim što će učiniti da oči djeluju veće, spriječit će razmazivanje maskare: Prije nanošenja iste, ispod donjih trepavica nanesite sjenu u roze ili nude nijansama. Potom maskaru nanesite na donje trepavice uz korijen, ne dužinom i gotov je savršeni make up očiju – bez razmazivanja!