Active Beauty
Umjetnice u preobražaju

Nova boja - novi look.

Umjetnice u preobražaju

Promjenom boje kose za tren ćete se pretvoriti u neku drugu ženu, i to kod kuće.

Iz tamne u svijetlu nijansu

U obrnutom smjeru ovakva promjena besprijekorno funkcioniše, ali u ovom slučaju je stvar nešto komplikovanija. Ako smeđe pramenove želite da obojite u plave, morate da obojite cijelu kosu u plavo. U frizerskom salonu imate i dodatne tehnike kako da to napravite, na primjer miješanjem boje i šampona. Riječ je o metodi koja manje oštećuje kosu, a prikladna je u slučajevima kada s crne boje želimo da pređemo na tamno smeđu.

Proizvodi za korištenje kod kuće poput sredstava za svijetljenje, uklanjanje boje kao i brojni drugi tonovi plave boje kose sve se više svrstavaju u skupinu omiljenih proizvoda. Ali i u ovom slučaju prethodno moramo dobro razmisliti koji ton boje želimo. Što se boje puti tiče, toplije nijanse puti slažu se s toplijim bojama kose, a hladniji s hladnijima. Što je željeni ton sličniji prirodnoj boji kose to cijeli proces manje oštećuje kosu. Ako želite prijeći sa crne na platinastu, onda računajte s tim da ćete kosu dijelom i oštetiti. Zato je nakon takvog tretmana neophodna hranjiva njega koja uključuje svakodnevno korištenje tretmana za kosu.

Preporučujemo:

Bez tragova. Syoss, odstranjivač boje sa kože poslije farbanja, idealan je saveznik za svako farbanje. Odstranjuje mrlje od boje s kože.

Anđeoska plava. Uz trajnu boju u gelu Schwarzkopf, Pure Color, nijansa Anđeoska plava,posvijetlite i njegujte kosu.

Blistava dužina. Gliss Supreme Lenght, intenzivna maska za kosu, njeguje kosu, čini je blistavom, te štiti vrhove od pucanja.

Profesionalna njega. Balea Professional, serum za obnavljanje i njegu, dubinski njeguje kosu od korijena do vrha. Za suhu i oštećenu kosu.

Ako se ne možete odlučiti između dva tona ili jednostavno niste sigurni, odaberite radije svjetliji jer je puno lakše potamniti kosu u slučaju da se predomislite, nego posvijetliti.

Iz svijetle u tamnu

Prvo morate odlučiti da plavu kosu želite da obojite u smeđu. Zatim počinje potraga za odgovarajućim tonom boje nakon čega ćete vrlo brzo ustanoviti da smeđa ne mora striktno biti smeđa. Postavlja se pitanje za koji se ton odlučiti? Najbolje se ravnati prema boji vlastite puti. Kod toplijih tonova birajte toffee, mahagonij ili zlatno smeđu, a kod tamnih tonova zlatni i crveni odsjaj izbjegavajte jer su za vas tonovi tamne čokolade najbolji izbor. Slično je i s bojom očiju. Zelena i smeđa boja pristaju, na primjer, uz boje kose s crvenkastim odsjajem, kao što su, na primjer, boje kestena. Plave i sive oči dobro se slažu uz boju esporessa te uz hladne smeđe tonove.

Kada pronađete odgovarajuću nijansu, počinje proces bojenja. Budući da će doći do oštećenja strukture kose, boja možda neće posvuda biti jednaka ili će krajnji rezultat biti drukčiji od prikazanoga na pakovanju. U tom slučaju se možete obratiti stručnjaku ili radije probajte tehniku toniranja.

Preporučujemo:

Nijanse. Paletta Deluxe Intensive Oil Care, boja za kosu, daje bogatu, luksuznu i dugotrajnu boju. Njeguje kosu.

Crveno. Zablistajte uz L’Oreal Paris, Casting Creme Gloss boju za kosu. Dugotrajan rezultat i nijansa koja obara s nogu. Bez amonijaka.

Postojana boja. Garnier fructis, Color Resist, šampon za obojenu kosu, njeguje i štiti boju. Kosa je sjajna i meka.

Mega Volumen. Za kosu sa fascinantnim efektom podizanja volumenom isprobajte Langhaarmädchen, regenerator za volumen. Hranjiva formula sa acerolom i acai bobicama.

Savjeti za bojenje kod kuće

PRIPREMA
Dan prije nanesite na kosu tretman jer će boja tako posvuda biti jednakog intenziteta.

ZAŠTITA
Prije bojenja nanesite kremu za lice ili vazelin uz rub kose da biste poslije brzo mogli isprati tragove boje.

KORIŠTENJE ČETKICE
Nemojte da zaboravite navući rukavice! Boju umiješajte u zdjelici i nanesite je na kosu četkicom, tako ćete ukloniti sve vidljive pramenove.

Kako će najbolje uspjeti prijelaz sa tamne na svijetlu boju kose?
Prvo treba proći postupak blanširanja, osim ako se radi o kosi koja nije hemijski tretirana. Ali to se može napraviti i s bojom za kosu. U svakom slučaju mogućnosti su ograničene, nikada nećemo uspjeti tako dobro posvijetliti kosu kao s tehnikom blanširanja. Ali ne moramo uvijek sve posvjetljivati. U trendu su tehnike balayage ili contouring koje daju svjetliji efekt oko lica. Osim toga, svjetliji detalji otvaraju lice i ono zrači.

Koliko nijansi kosa bude svjetlija nakon blanširanja?
Naravno, uvijek sve zavisi o ishodišnoj situaciji, ali moguće je postići do tri svjetlije nijanse. U protivnom ni ne bih preporučila ovu tehniku.

Postoji li neki trik kako to postići, a da ne oštećujemo kosu?
Postoje proizvodi koji se umiješaju u boju i koji štite strukturu vlasi tokom bojenja.

Kako uspješno potmaniti kosu?
Prethodnom pigmentacijom pri čemu je, naravno, neophodno raditi s prirodnim pigmentima boje. Ali to bi trebao napraviti profesionalac jer u protivnom možete dobiti avanturističke boje – poput zelene.

Šta se događa s kosom kada je bojite u plavo?
Nanošenjem boje mijenja se prirodni pigment, odnosno kosi se daje neki novi. Blanširanjem se mijenjaju i prirodni i umjetni pigmenti. Kosa se izbjeljuje, a da se pritom ne nanose novi pigmenti boje.

Kako njegovati kosu u tom slučaju?
Njega je jako važna! Obavezno je koristiti njegujuće šampone za obojenu kosu i intenzivne tretmane koji dubinski prodiru u strukturu i poboljšavaju je. Vanjski sloj kose se zatvara pa kosa dobija savršen sjaj. Tretmani koji poboljšavaju strukturu kose najčešće djeluju pet minuta nakon čega ih je potrebno isprati. Ako ste u žurbi, tu su i odlični proizvodi za njegu koji se prskanjem nanose na kosu i nije ih potrebno ispirati.

Koje njegujuće sastojke treba koristiti nakon bojenja?
To ne možemo generalizovati. Uglavnom posežem za njegujućim linijama koje su razvijene upravo za obojenu kosu, ali i u ovom segmentu postoje različite potrebe, od plave kose do kose crvenkastih tonova. Zavisno od željene boje, možete se posavjetovati i sa stručnjakom koje proizvode treba koristiti.

Koje proizvode za njegu treba koristiti nakon što kosu izbijelimo?
U pravilu vrijedi isto kao i kod bojenja kose – njega mora biti intenzivnija. Proizvodi za njegu s keratinom ili intenzivni proizvodi za oštećenu kosu mogu značajno pridonijeti njenom jačanju.