Active Beauty
Balayage: ultimativni vodič

Ljetni look

Balayage: ultimativni vodič

Balayage je vjerojatno najbolje tehnika bojenja za stvaranje prirodnih pramena u kosi. Ali što se tu tačno događa? Mogu li sama to izvesti? Ovdje donosimo sve odgovore!

Kovrčava ili ravna kosa, plava, smeđa ili crvena: Ako ste u potrazi za osvježenjem za Vašu prirodnu boju kose ili jednostavno želite malo više promjene i sjaja, onda je popularna tehnika bojenja balayage prava stvar za Vas.

Trik koji se krije iza toga: Pramenovi u različitim nijansama boja se slobodno nanose kistom po kosi. Time se postiže efekt pramenova koji su samo nekoliko nijansi svjetliji od prirodne boje kose, čime nastaju nježni prijelazi i prirodan, individualan look. Pojam ‘balayage’ inače potječe iz francuskog jezika od riječi „balayer“ što znači „mesti“.

Balayage: 6 pitanja i odgovora o ovoj popularnoj tehnici bojenja

1. Balayage vs. ombré: Koja je razlika?

Dok se kod tehnike balayage pramenovi pomoću kista nanose na kosu otprilike deset centimetara od tjemena, tehnike ombré još niže kreće. Tamni izrast ostaje otprilike do sredine dužine kose, a prema dolje, prema vrhovima kosa prijelazno postaje sve svjetlija.

2. Funkcioniše li balayage kod svih boja kose?

Da, ali se uvijek preporučuje ostati u harmoničnoj kombinaciji boja. To znači: Miješajte ili tople ili hladne tonove boja. Kod tamnijih tipova će tako kombinacija tople smeđe boje s karamelastim ili zlatnim nijansama donijeti rezultat prirodnog izgleda. Ženama sa svijetlim tenom i plavim očima odgovaraju hladnije plave nijanse - tu će tehnika balayage unijeti željenu svježinu u frizuru. Ta nijansiranost kose će uz to i jako dobro izgledati na crvenoj kosi.

3. Za koga je najprikladnija ova tehnika bojenja?

Najljepši efekti s balayageom se postižu na dugoj kosi. Posebno kod lijepih valova u kosi kao s plaže ova tehnika djeluje vrlo harmonična jer različite boje tu zaista mogu prelaziti jedna u drugu. I kod dužeg boba će balayage dobro doći do izražaja. Za kratku kosu ova tehnika bojenja kose ipak nije najbolje rješenje. Razlog tome: „Premalo je površine za sve te različito obojene pramenove zbog čega može lako nastati mrljasti izgled frizure“, govori Helmut Maier, dm trener za kvalitetu.

4. Koliko će dugo potrajati taj look s pramenovima?

Najčešće se s pramenovima kreće nekoliko centimetara od tjemena tako da i nakon nekoliko mjeseci još djeluju prirodno. Sada već postoje tehnike gdje se pramenovi izvlače počevši gotovo od samog tjemena. Kod takvih će izrast možda već prije zasmetati. Osim toga ovisi i o tome koliko blizu ostajete kod prirodne boje kose.

5. Koliko vremena trebam predvidjeti kod frizera?

To uvijek ovisi o dužini, strukturi i gustoći kose i stupnju posvjetljivanja. No, načelno treba predvidjeti najmanje tri sata. Jer kosa se u svakom slučaju mora posvijetliti. Tek nakon toga glossing ili preljev unosi sve one različite boje u kosu i za to je potrebno vrijeme.

6. Mogu li i sama napraviti taj balayage look?

To Vam definitivno ne savjetujemo! Ovu slobodnu tehniku zaista lijepo mogu izvesti samo stručnjaci za bojenje kose. Već kod samog miješanja proizvoda za bojenje, u koje se za dobivanje prave konzistencije često dodaje glina, potrebno je stručno znanje. Onda je još i pitanje debljine kistova, tehnike nanošenja, vrijeme djelovanja i još puno toga. Za savršen rezultat balayagea zaista se treba odlučiti za profesionalce!