Active Beauty
Buddha bowl: sada vodimo brigu o svojoj prehrani!
Tekst: Anna Theresa Lohninger

Lucky Buddha

Buddha bowl: sada vodimo brigu o svojoj prehrani!

Zdjela puna vitamina i hranjivih tvari koja svojom mješavinom boja poziva na konzumaciju: Buddha bowl. Izvorno potječe iz zen budizma, a danas je ovaj uravnotežen obrok omiljen na cijelom svijetu! Nije ni čudo - od pikantnih do slatkih varijanti: u ovoj se zdjeli nalazi nešto za svaki ukus. No, zašto se zove Buddha bowl i čega ne smije nedostajati niti u jednoj zdjeli? Imamo odgovore i jednostavan recept za to!

Kako je Buda završio u Buddha bowlu?

Ova trendovska posuda zaista ima svoje podrijetlo u zen budizmu. Ovdje redovnici održavaju ritual svjesnog zajedničkog jedenja: Öryöki. Razlog tog meditativnog okupljanja je usklađivanje tijela i duha. U ovom ritualu pažnje Buddha bowl (prijevod originalnog naziva „Zuhatsu“) ima svoje mjesto kao najveći od tri zdjele.

Cjelovita hrana u jednoj zdjeli

Pogledajte preko ruba zdjele: bogatstvo varijanti i kreativnosti nemaju granica kod punjenja Buddha bowla. Tradicionalni bowl temelji se na čisto biljnoj bazi i sadrži mnoge hranjive tvari od malih namirnica. Što zapravo zaista dolazi u svaki Buddha bowl unatoč raznim interpretacijama? Spretna mješavina ugljikohidrata, bjelančevina, zdravih masti te voća i povrća bogatog vitaminima.

Glavno pravilo: što dolazi u bowl?

  • 25 posto ugljikohidrata:
  • riža, tjestenina, krompir, batat, i zobene pahuljice, kukuruz i pseudožitarice poput prosa, amaranta, heljde, bulgura, kvinoje, kuskusa
  • 25 posto bjelančevina:
  • , slanutak, sjeme konoplje, bubrežni grah, sojino zrnje, edamame sojine mahune, bijeli grah, te tempeh i tofu
  • 40 posto vitamina iz voća i povrća:
  • Najbolje regionalno, sezonskog i iz biološkog uzgoja! I domaći super foods mogu se ovdje iskoristiti kao nadjev.
  • 10 posto zdravih masti:
  • sjemenke suncokreta i bundeve, sezam (tahin), lanene sjemenke, indijski oraščići, orasi, bademi i visokovrijedna hladno prešana ulja poput lanenog ulja i maslinovog ulja

Jednostavan recept za Buddha bowl

Vrijeme pripreme za 2 osobe: 30-40 minuta

Biosastojci:
  • 2 šoljice (po 250 ml) riže
  • 1 čaša dmBio slanutka
  • 1 čaša bubrežnog graha
  • 1 glavica luka
  • 2 kuhane cikle
  • 2 mrkve
  • 1 krastavac
  • 2 šake lisnate salate
  • 2 šake špinata
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limun
  • 2 kruške, 2 smokve
  • 2 kašike sjemenki suncokreta
  • 1 kašika tahina
  • Maslinovo ulje
  • Začini: sol, papar, temeljac od povrća, muškatni oraščić, svježi peršun
Priprema:
  1. Priprema riže
    Narežite luk na kockice, pirjajte s 1 kašikom maslinovog ulja i prelijte s četiri šoljice vode (po 250 ml), dodajte rižu i začinite s malo povrtnog temeljca. Pokrijte rižu poklopcem i ostavite da se kuha na srednjoj vatri. Kasnije je maknite sa šporeta kada je riža kuhana.
  2. Samostalna izrada humusa
    Ocijedite slanutak, dodajte malo maslinovog ulja (prema željenoj konzistenciji) i istisnutog češnjaka i nakon miksanja začinite solju, paprom i prstohvatom muškatnih oraščića.
  3. Ocijedite bubrežni grah
  4. Operite i narežite povrće i voće
    Krastavci: na tanke kriške, mrkve: na tanke štapiće (ili s napravom za guljenje ogulite na tanke listiće), kuhana cikla: na tanke kriške, kruške i smokve na kriške srednje veličine
  5. Izrada dresinga
    Dodajte limunov sok, 1 kašika maslinovog ulja, tahin, sol, papar i sitno nasjeckani peršin i dobro promiješajte.
  6. Punjenje za 2 Budine zdjele
  7. Sastojke ravnomjerno podijelite na obje zdjele i kao bazu koristite lisnatu salatu i rižu, preko toga pokapajte malo dresinga, nakon toga na to stavite porcije (ne miješajte) i prelijte preostalim dresingom.
    Kao nadjev stavite humus u sredinu i preko toga pospite sjemenke suncokreta.
  8. Ukrasite i obogatite svježim začinskim biljem i začinima
  9. Dobar tek!

Zadržite pažnju

Svi naši svakodnevni trenuci prikladni su za pronalaženje pažljivog usklađivanja. Već kod pripreme našeg Buddha bowla možemo svjesno odabrati i preraditi sastojke. I zahvalnost ima veliku ulogu u budizmu. Zahvaljujući njoj javlja se poštovanje prema našoj hrani, našem tijelu, ljudima oko nas i zemlji. Ako Vas zanimaju savjeti za pažljivo budističko kuhanje, preporučujemo Vam knjigu „Kuhajte poput Bude“ (Knaur Balance, 20,95 eura) Susanne Seethaler. U vezi s prehranom važno je da vodite brigu o uravnoteženoj, cjelovitoj prehrani i da se sasvim svjesno hranite.