Active Beauty
Muška kosa: Ovo je pravilna njega!

Posebna njega

Muška kosa: Ovo je pravilna njega!

Poštovana gospoda, neka vam bude jasno: Samo šampon nije dovoljan. Muška kosa zahtijeva posebnu njegu kako bi snažno zasjala, ne ispadala i ostavila dojam na vašu voljenu.

I kod dragih muškaraca vrijedi: Najmodernija frizura Vam ništa ne koristi ako Vam kosa nije snažna, zdrava i sjajna. Muška kosa traži barem jednako toliko brige i njege koliko i bujna kosa kod žena.

Muška kosa, doduše, po svojoj strukturi načelno ima jednaka svojstva kao kod žena. Razlog zašto bi je ipak trebalo drukčije njegovati prije svega leži u tjemenu: Hormonske razlike kod muškarca češće dovode do ispadanja kose, povećanog stvaranja peruti i masnih korijena kose.

Muška kosa: 6 koraka za muškarce

1. Proizvode 2 u 1 radije koristiti samo povremeno

Muška kosa u biti nije komplicirana. Ali svejedno je muškarac često pogrešno njeguje. I to često jer jednostavno ne zna bolje: Šampon i gotovo, glasi pragmatična deviza mnogih muškaraca. Pritom ne obraćaju pažnju niti na to je li proizvod prikladan za njih niti na daljnje potrebne korake njege. Često se oslanjaju na praktične proizvode 2 u 1 – međutim, oni dugoročno ne zadovoljavaju individualne potrebe tjemena i kose.

Zbog pogrešne njege kosa će postati ispucala, beživotna i u najgorem slučaju puna peruti ili će se nepotrebno razrijediti.

2. Njega kose za muškarce: pravilno pranje

Savršena njega za mušku kosu sastoji se od pranja kao osnove i prilagođenog unosa masti i njegujućih tvari. Šamponi bi trebali biti što je više moguće blagi (najbolje pH neutralni). Esencije koje tjemenu vraćaju masnoću kao i vitamini osiguravaju dodatnu njegu prilikom pranja. No, što mnogi (muškarci) ne znaju: Kod doziranja šampona vrijedi pravilo da je manje više.

Porcija veličine lješnjaka sasvim je dovoljna za čišćenje kratke i srednje duge kose.
 
Dodatan savjet: Koliko će postupak pranja kose biti nježan, ovisi i o temperaturi vode. Vruća voda isušuje. Idealno je prati kosu na mlakoj temperaturi vode i za kraj kosu isprati hladnom vodom. Tako se zatvara sloj peruti a kosa postaje glađa i sjajnija.

3. Regeneratori i maske: važno i za kosu muškaraca

Šampon će očistiti sve. Ali da bi kosa zaista bila zdrava i snažna, potrebni su joj proizvodi za njegu koji će kosi i tjemenu dovoditi hranjive i vitalne tvari. Regeneratori koji se nanose na mokru kosu i nakon kratkog vremena ispiru su idealni za to. Važno kod njihove primjene: Regenerator koristite redovito (najbolje kod svakog pranja) i umasirajte ga i u tjeme. Ne samo kosa, nego i koža želi biti nahranjena.
 
Dodatan savjet: Ako želite svojoj kosi priuštiti još veću dobrobit, koristite svake dvije do tri sedmice masku za kosu. Ne morate koristiti posebne proizvode za muškarce. Proizvodi za žene postižu jednako djelovanje te se razlikuju samo po mirisu. Ako su Vam feminine arome preslatke, pokušajte s prirodnom kozmetikom. Oni najčešće imaju blage mirise.

4. Perut: nikakva rijetkost kod muške kose

Načelno treba razlikovati dvije vrste peruti: suha i masna perut. Muškarci u većini slučajeva (uvjetovano hormonima) pate od masne peruti. Ona je manja od suhe peruti i ima žućkastu boju.
 
Uzrok za suhu perut je u pravilu osjetljivo tjeme. Razlog za masnu perut, pak, je prekomjerna proizvodnja masnoće kože – samo za tu vrstu peruti su osmišljeni šamponi protiv peruti! S druge strane, kod suhe peruti takvi proizvodi dodatno pojačavaju problem. Zato kod suhe peruti kosu obavezno treba prati s apsolutno pH neutralnim šamponima.

5. Pomoć kod ispadanja kose

Hormonske uzroke za ispadanje kose ne možete ukloniti njegujućim mjerama. Ali se proces može nešto usporiti, primjerice, proizvodima za njegu s kofeinom kao aktivnom tvari. Šta također dobro pomaže: masaže glave. Što se redovitije masira, to bolje. Cilj je održati što više aktivnu metaboličku aktivnost (i time rast kose).

6. Veća gustoća za kosu muškaraca

Muškarci ili žene – svejedno: Svi maštaju o bujnoj kosi. I svi za pravi volumenski efekt mogu posegnuti za istim trikom. Sušite kosu fenom jednostavno uz zabačenu glavu prema naprijed. Tako će se korijen kose učvrstiti u okomitoj poziciji, dati će veću postojanost kosi i cjelokupnoj frizuri više volumena. Jednostavno, zar ne?