Active Beauty
Skvalan: šta sve može aktivna tvar biljnog porijekla učiniti za našu ljepotu?

Zaokružena njega

Skvalan: šta sve može aktivna tvar biljnog porijekla učiniti za našu ljepotu?

Skvalan je istinski, svestrani talent. Aktivni sastojak, koji se također prirodno nalazi u našoj koži donosi brojne benefite za lice, tijelo i kosu.

Šta se krije iza sastojka za njegu kože skvalana?

Svilenkasto mekana koža: Skvalan ostavlja na koži osjećaj svilenkasto mekane kože, djeluje protiv starenja i daje kosi blistav sjaj. Iako su efekti jasni, ponekad postoji nesporazum oko terminologije: skvalan, skvalen ili fitoskvalan – šta znače navedeni termini? Skvalen je lipid u našem kožnom sebumu koji štiti kožu od isušivanja. Skvalan je identična tvar, ali proizvedena umjetno. Kada proizvođači žele naglasiti biljno porijeklo ove tvari, govore o fitoskvalanu. Sve vrste skvalana sada su veganskog porijekla i prave se od maslina.

Skvalan: hidratacija i njega tena

Skvalan podržava skoro sve tipove kože: suha koža ima koristi od njegovih hidratizirajućih osobina. Kod nečiste kože ovaj aktivni sastojak obezbjeđuje da se i drugi sastojci za čišćenje transportuju u dublje slojeve kože. Osjetljiva koža nema reakcija, jer se ovaj skvalan ne razlikuje od skvalana koji koža sama proizvodi. Kod zrele kože mast identična koži popunjava bore i također djeluje kao antioksidans. Kombinujete li hidratizirajuće aktivne sastojke, kao što su hijaluronska kiselina ili glicerin sa skvalanom, to će u značajnoj mjeri osnažiti kožu.

Program njege tijela skvalanom

Skvalan je popularan aktivni sastojak u području njege tijela. Lako se razmazuje na koži, brzo se upija i, za razliku od mnogih drugih masti ili ulja, ne ostavlja ljepljiv trag, nego samo svilenkast, ugodan osjećaj na koži. Skvalan u losionu ili ulju za tijelo također ima koristi za trudnice: ovaj sastojak bez mirisa osigurava bolju vlažnost kože, veću elastičnost i rastezljivost. Redovna njega skvalanom može spriječiti osjećaj napetosti, pa čak i strije.

Zaštita i sjaj kose sa skvalanom

Iako skvalan nije prirodni dio strukture kose, ovaj sastojak donosi brojne dobrobiti za kosu. Aktivni sastojak se sada koristi, naprimjer, kao prirodna alternativa silikonima, jer oblaže pojedinačne pramenove kose i tako osigurava veću glatkoću i sjaj. Dodatna korist za ljepotu: skvalan štiti od lomljenja kose i pucanja vrhova! Da li u prikladno formulisanim proizvodima za njegu kose, da li kao čisto, nemasno ulje, dvije do tri kapi u tretmanu koji se ne ispire, dovoljne su za njegu oštećenih vrhova i lakše raščešljavanje kovrdža.

Proizvode sa skvalanom, od onih za njegu lica i tijela, do make up proizvoda, možete pronaći u dm prodavnicama ili na dm online shopu.