Active Beauty
Inhaliranje: Ponovo pravilno disati
Tekst: Caroline Pacholet

Dobro za pluća

Inhaliranje: Ponovo pravilno disati

Inhalirati i konačno ponovo prodisati! Ali koliko dugo i koliko često? I inhaliranje sa solju je dobro ili radije ipak koristiti eterična ulja? Mi donosimo objašnjenja.
Duboko udisati i izdisati uvijek je dobro. Ali u vrijeme prehlada pravilno disanje u kombinaciji s vodenom parom i dodacima poput soli ili eteričnih ulja može učiniti pravo čudo. Zašto i kako je inhaliranje dobro za naše zdravlje, objasnit će Christian Quint, specijalist za ORL i fonijatriju.

Zašto inhaliranje?

Inhaliranje je jedno od najstarijih kućnih sredstava protiv prehlade i održalo se do danas. Prilikom udisanja kapljica sve do najmanjih atomiziranih čestica one dospijevaju duboko u disajne puteve.

Toj čistoj vodenoj pari mogu se dodati sol ili eterična ulja, to će ponovo osloboditi disajne puteve i povećati prokrvljenost. „Inhaliranje može biti vrlo korisno kod respiratornih infekcija - dakle kod curenja iz nosa, upale sinusa i kod bronhitisa“, kaže stručnjak Quint.


Kako pravilno inhalirati?

Ne postoji pravi način za inhaliranje. „Mnogo je važnije pitanje do kojeg disajnog puta želimo doći“, kaže ORL liječnik Quint. Pritom vrijedi pravilo:

Gornji disajni putevi: „Ako se želi doći do nosa i ždrijela, trebalo bi se inhalirati preko vrućeg lonca s vodom“, kaže dr. Quint. Ali pažnja! Pritom je potrebno paziti da ne dođe do opekotina, posebno kod djece!

Srednji do duboki disajni putevi: „Ako želite doći do velikih i manjih bronha ili do dubokih disajnih puteva, trebali biste koristiti ultrazvučni raspršivač ili raspršivač s komprimiranim zrakom. Pacijenti s hroničnim oboljenjima disajnih puteva većinom koriste sprejeve s pumpicom koji raspršuju maglicu s vrlo malim kapljicama“, kaže ovaj doktor.

S čime inhalirati: Koji dodaci kod šmrcanja i prehlade?

Sol, kamilica ili ulje čajevca? Koji dodatak osim vodene pare je najbolji? Stručnjak kaže: „Najjednostavnija, najsigurnija i sigurno najučinkovitija metoda je inhalacija s fiziološkom otopinom. Kod začepljenog nosa možete koristiti i blago hipertoničnu otopinu u kojoj je otopljeno nešto više soli na istu količinu vode.“

„Kod respiratornih infekcija vrlo je korisna inhalacija s kamilicom ili timijanom“, kaže stručnjak Quint. „I jedna kap ulja čajevca u vodi djelovat će blagotvorno. U svakom bi se slučaju kod male djece i astmatičarki i astmatičara trebalo vrlo oprezno postupati s inhalacijom eteričnih ulja i obavezno prethodno konsultovati doktora.

Kako inhalirati kod šmrcanja?

  • Kuhajte 500 ml. do 1 l. vode najmanje 2 minute kako bi se uništio velik dio mikroorganizama u vodi.
  • Nakon toga u vodu dodajte 9 grama jestive soli ili morske soli po litri i miješajte sve dok se sol u potpunosti ne otopi.
  • Stavite lonac s kipućom vodom na podlogu otpornu na vrućinu.
  • Kako ne bi izašlo previše pare, nad glavom stavite peškiris ili kuhinjsku krpu.
  • Kod inhaliranja uvijek udišite kroz usta i ponovno izdišite kroz nos. U suprotnom ćete dobiti suprotan učinak: Sluznica nosa bi od vruće pare dalje oticala.
  • Sada duboko udišite paru oko 20 minuta, nakon toga operite lice mlakom vodom.