Active Beauty
Riješiti se prehlade: Ovo je brži način

Topli napitak od limuna, kupka protiv prehlade i sprej za nos nisu najbolja varijanta.

Riješiti se prehlade: Ovo je brži način

Bolja varijanta je u svakom slučaju da si napravite topli napitak od limuna, a ne pretjerujete s kupkama protiv prehlade, jer ćete na taj način samo pogoršati svoje stanje. Kod borbe s prehladom često ponavljamo iste greške.

Najbolji lijek jeste jak imunitet koji će spriječiti pojavu prehlade. Međutim, ponekad se prehladimo i pored dobrog odbrambenog sistema i savjesnog održavanja higijene. Bez brige: čak i onda kad se pojavi kašalj, hunjavica i osjećaj golicanja u grlu – dobrim dijelom zavisi od nas koliko brzo ćemo se riješiti prehlade.

 

Riješiti se prehlade: 7 grešaka koje ponavljamo kod hunjavice

Ostati u krevetu

Tijelo se najbolje obnavlja tokom sna. To je tačno! Međutim, onaj ko dan provede u krevetu navečer neće biti dovoljno pospan kako bi imao dubok i odmoran san. Stoga važi pravilo: Odspavajte dovoljno, ali ustanite i priuštite si, ako je potrebno, nekoliko manjih pauza preko dana na kauču, umjesto da ostanete ležati cijeli dan u krevetu. Ovo se ne odnosi na ono stanje kada imate visoku temperaturu i osjećate opću slabost, jer je tada ustajanje skoro pa nemoguće.

Ostati kući

Na svježem zraku ćete se najbrže riješiti prehlade, jer vam godi kretanje i opskrba kisikom. Naravno da svjež, prirodni zrak ima blagotvorna svojstva, jer je vlažnost veća od one u zatvorenim prostorijama. Na taj način će sluznica imati dovoljno vlažnosti i samim tim ćete se osjećati bolje i lakše izbacivati uzročnike prehlade iz tijela. Obucite se toplo i idite u šetnju, iako nemate volje za tim. Uvjerit ćete se da svjež zrak budi duh.

Važno je  da se aktivnost usklade sa stanjem u kojem se nalazite, a  to podrazumijeva lagani tempo, kratke staze za šetanje i manje pauze.

Pojačati grijanje? Ne!

Trnci i ledena stopala su tipični kod prehlade, zbog čega često čeznemo za toplinom i time pravimo fatalnu grešku. Pojačano grijanje tokom prehlade isušuje u potpunosti zrak u prostoriji, a nadražena sluznica će se još više isušiti što je savršeno tlo za uzročnike bolesti i pogoduje njihovom bržem širenju. Ne pretjerujte s temperaturom zraka (otprilike 22 stepena su idealna). Uskladite svoje odijevanje sa trenutnim stanjem, obezbijedite si termo flašu za grijanje stopala kao i kupke za stopala.

Još jedan savjet: Ovlaživači zraka (ili posuda s vodom na radijatoru) će spriječiti isušivanje zraka , a to će vam pomoći da spriječite i samu pojavu prehlade.

Sprej za nos: Molimo da ne pretjerujete

Nakratko naprskati nos i u trenu se lakše diše. Ovakve vrste sprejeva za nos su pravo malo čudo. To je zaista dobro, ali se ne bi trebalo pretjerivati sa  njihovom upotrebom. U najboljem slučaju se isti ne koriste duže od tri do četiri dana za redom, jer  u suprotnom bi mogli postati podložniji prehladama i bržem oticanju sluznice. Mnogi sprejevi za nos sadrže njegujuće tvari (npr.Dexpanthenol) koje sprečavaju isušivanje i iritaciju sluznice.

Mali savjet: Sprej sa morskom soli može se svakodnevno koristiti za ovlaživanje sluznice i kada nije prehlada u pitanju.

Riješiti se prehlade pomoću toplog napitka od limuna ? Ne!

Limun sadrži mnogo vitamina C koji tijelu pomaže u jačanju imuniteta.  Ono što mnogi ne znaju: Vitamin C nije otporan na toplotu.  U kombinaciji sa ključalom vodom gubi svoja svojstva. Stoga se preporučuje miješanje limuna s mlakom vodom ili čajem. Pored toga je važno i: piti Vitamin-boostere više puta dnevno, jer tijelo ne može apsorbovati vitamin C i isti se brzo izlučuje.

Kupke protiv prehlade: Ne previše tople

Kupke protiv prehlade pomoću svojih eteričnih ulja oslobađaju nos, opuštaju mišiće i griju tijelo. To je dobro. Kontra efekt se postiže onda kada  je temperatura vode previše topla.  Kupajte se u toploj vodi, ali ne pretoploj! Vrućina dovodi do opterećenja cirkulacije tako da  poslije kupke možemo osjećati slabost i vrtoglavicu.  Kupka duža od 15 do 20 minuta nije preporučljiva kod prehlade.

Sauna: Može spriječiti, ali ne i izliječiti prehladu

Za saunu važi isto kao i za kupku. Tijelo svu svoju snagu usmjerava u borbi protiv virusa, a vrućina pogoduje njihovom bržem širenju.  Sauna neće pomoći u brzom rješavanju prehlade, ali može koristiti kao preventiva od pojave iste. Kombinacija saune i svježeg rashlađivanja pomaže u termoregulaciji tako da se sluznica opskrbljuje dovoljno protokom krvi čime se stvaraju zaštitne stanice.