Active Beauty
Nagla alergija na sunce: Šta pogođene osobe mogu učiniti
Tekst: Nina Horcher, Eva Pohn

Specijalna njega

Nagla alergija na sunce: Šta pogođene osobe mogu učiniti

Najbolje bi bilo naravno potpuno izbjegavati sunce. No to bi loše utjecalo na osjećaj života. Kako se dakle može zaštiti protiv (nagle) alergije na sunce?
Odjednom se pojave: mali crveni prištići i mjehurići na koži - i to unatoč mazanju s kremom za sunce. Kako se može spriječiti alergija na sunce ako ne pomaže zaštita protiv sunca? Prvo bi se trebalo razumjeti što znači (navodna) alergija uzrokovana suncem i zašto ona uopće nastaje.

Alergija na sunce (sprečavanje): Sve što moramo znati

Po čemu prepoznajem alergiju na sunce

Prvo koža zateže, zatim se pojavljuju crvene točkice koje se mogu razviti u osip s čvorićima. Djelomično se pojavljuju i mjehurići. Simptomi alergije na sunce, također pod nazivom i polimorfna svjetlosna erupcija, većinom izbijaju na eksponiranim dijelovima kože koji su bili direktno izloženi suncu: na vratu, dekolteu, (nadlakticama) rukama, nogama ili na licu.

Optički alergija na sunce podsjeća na alergijsku kožnu reakciju - odatle i potječe naziv. Radi li se pritom zaista o alergiji, nije jasno iz medicinske perspektive. Kod svakog čovjeka simptomi mogu izgledati drugačije, mogu prevladavati ili mjehurići ili čvorovi. Uz to: Svjetlosna erupcija može se javiti svake godine iznova.

Kako nastaje kožni osip zbog sunca?

Alergija na sunce u proljeće? To uopće nije tako neuobičajeno: Nakon debelo zapakovanih zimskih mjeseci naša koža već dugo nije naviknuta na sunce. Istovremeno je i snažnije sunčevo UV zračenje koje uzrokuje opekline. Krajem aprila je prema institutu AUVA već intenziteta kao i sredinom augusta. I krema za sunce ne može tada više zaštititi kožu koja se odvikla od sunca od alergije na sunce. Ako je predugo izložena jakom suncu, koža očito reaguje alergijski.

Šta se tada događa u stanicama kože? To iz medicinske perspektive još nije posve jasno. Ono što je poznato je: Slobodni radikali zbog UVA zračenja stvaraju kemijske spojeve koji predstavljaju stres za kožu i mogu oštetiti stanice. Kod svjetlosne erupcije se stoga stanice ne mogu braniti i nastaju kožne iritacije.

Druga teorija glasi: Zbog UVA zračenja u kombinaciji s drugim tvarima nastaje alergen u tijelu. To mogu biti vlastite tvari tijela ili i kozmetički sastojci poput emulgatora, konzervansa i mirisa.

Alergija na sunce kod djece

Dječja koža je posebno osjetljiva i još nije navikla na UV zrake. Malima je stoga potrebna posebna porcija njege i zaštite od sunčevog zračenja - ne samo zbog alergije na sunce.

Šta učiniti ako djeca ipak pate od osipa uzrokovanog suncem? Prvo je najbolje ublažiti svrbež kako se dijete ne bi češkalo. Pritom mogu pomoći hladni, mokri oblozi i oni će istovremeno smanjiti otekline na koži. Nakon toga nanesite tanki sloj hidratizirajuće kreme. Ako se simptomi ne ublaže, obavezno biste trebali posjetiti liječnicu ili liječnika.

Sprečavanje alergije na sunce: Šta je potrebno činiti

  • Alergija na sunce nastaje zbog nepripremljenog sunčanja pri velikom UV zračenju. Stoga: Nepreplanulu kožu tek polako navikavajte na sunčevo zračenje. Radije se ne izlažite dugim sunčanjima na jakom suncu niti u svibnju.
  • Ako netko često prvih dana odmora dobije alergiju na sunce iako se navodno pravilno štiti, eventualno koristi pogrešnu zaštitu od sunca s preniskim zaštitnim faktorom. Preporučuju se sredstva za zaštitu od sunca za alergičarke i alergičare ili za osjetljivu kožu koji pružaju dovoljnu UV-A zaštitu i ne sadrže mirise ili konzervanse. I mineralne kreme za sunce mogu poslužiti kao alternativa.
  • U podnevnim satima (od 11 do 15 h) bi se trebalo izbjegavati sunce. To vrijedi i za djecu i za odrasle - ali i u sjeni se treba koristiti zaštita od sunca, optimalno se uz to preporučuje lagana odjeća.

Što pomaže protiv alergije na sunce?

  1. Izbjegavanje sunca sve dok simptomi ne popuste. Ne otvarajte mjehuriće na koži jer može doći do upala.
  2. Unatoč tome koristite visoku zaštitu od sunca koja ne sadrži mirise i konzervanse i koja po mogućnosti nije masna.
  3. Namažite kožu losionom koji smiruje kožu i pruža hidrataciju te koji ublažava svrbež. Liječnice i liječnici u određenim slučajevima preporučuju kreme ili antihistaminike koji sadrže kortizon i sprečavaju upalu.
  4. Pogođene dijelove kože ohladite mokrim oblozima ili zavojima sa svježim sirom ili jogurtom. Važno: Nakon toga temeljito operite mliječne proizvode kako se koža ne bi upalila.
  5. Primjena kućnih pomagala: Oblozi s razrijeđenim octom trebali bi ublažiti svrbež. Aloe Vera daje vlažnost, a neven sprječava upalu.
  6. A ako netko pati od teškog oblika svjetlosne erupcije, trebao bi u svakom slučaju posjetiti liječnika ili liječnicu.