Active Beauty
Zaštita od sunca i kreme za sunce za bebe i djecu: FAQ

Djecu je već od malih nogu potrebno navikavati na važnost zaštite od sunca.

Zaštita od sunca i kreme za sunce za bebe i djecu: FAQ

Prvi sunčani dani mame u šetnju i aktivnosti u prirodi. Dr. Verena Beck, dermatolog iz Beča, daje savjete kako djecu već od malena navikavati na savjesno postupanje kada su pitanju UV zrake i zaštita od sunca.

 

FAQ: Od krema za bebe pa sve do kontrole mladeža

 
  1. Gđo Beck, na šta je posebno potrebno obratiti pažnju kada je u pitanju zaštita od sunca kod djece?

Dječija koža sadrži samo petinu debljine kože odrasle osobe, zbog čega je posebno osjetljiva. Zbog toga se, ukoliko moguće, svakako preporučuje da izbjegavate boravak u suncu s djecom između 12 i 16 sati. Kada su u pitanju proizvodi za zaštitu od sunca, preporučujem one sa visokim zaštitnim faktorom, dakle +50%. Mineralni filteri imaju veliku prednost, jer djeluju odmah po nanošenju i kroz kožu ne dospijevaju u ostatak tijela. Optimalni dodaci su majice kratkih rukava i hlače koje zahvaljujući tehnici šivanja sadrže posebnu UV zaštitu.

  1. Koliko dugo se dugo smiju bebe zadržavati u suncu?

U prvih 12 mjeseci života, djeca se uopće ne bi trebala direktno izlagati suncu. To se kod porodičnih izleta i odmora teško da izbjeći.

Vodite računa da je dijete uvijek u hladu. Mali suncobran i zaštita za kolica zaštitit će ista od pregrijavanja. Glava, posebno lice, vrat i uši veoma su osjetljivi dijelovi tijela. Stoga djeca uvijek trebaju nositi šeširić ili kapu koja ima produžetak koji će zaštititi vrat.

  • Proizvode za zaštitu od sunca u prvoj godini života koristite isključivo u izuzetnim situacijama. Ulja za bebe se nikako ne preporučuju.
  •  


Da li se dječija koža može pripremiti za sunce?
Ovdje važi pravilo: postepeno i uz visoki zaštitni faktor. Posebne dodatke ishrani za djecu ne bih preporučivala. Ono što je važno jeste da proizvod za zaštitu od sunca odgovara dječijoj koži. U zavisnosti od dodatnog stepena osjetljivosti dječije kože, potrebni su specijalizirani proizvodi s njegujućim sastojcima, kako se koža ne bi dodatno sušila ili iritirala. Osim toga, potrebno je djecu na vrijeme navikavati da nose sunčane naočale, kako bi zaštitila oči.

  1. Koje mjere preporučujete za aktivnosti u prirodi?

Suština je da djecu prilikom dužeg izlaganja suncu redovno mažete kremom s visokim zaštitnim faktorom, jer se intenzitet UV zraka, posebno u proljeće, često podcjenjuje. Osim toga, u pokretu se krema često skine – isto važi i za vodootporne proizvode. Ako dijete kupate u bazenu ili moru, zaštitite leđa i ramena majicom koja ima UV zaštitu. Pritom ne zaboravite zaštitu za glavu. Kada je u pitanju voda, neophodno je voditi računa i o tome da se zrake reflektuju u svim smjerovima, zbog čega dijete, čak ni u hladu, nije dovoljno zaštićeno. Na planinama važi slično pravilo: Sunce je tu posebno jako; posebno ako ima snijega. Za izlete na planine svakako preporučujem da se kombinuju proizvodi koji štite od hladnoće ali i od sunca.

  1. Zbog čega je gorenje u prvim godinama života posebno opasno?

Dječija koža još uvijek ne može u dovoljnoj mjeri proizvoditi pigmente, koji su prirodna zaštita kože, zbog čega se koža ne može u dovoljnoj mjeri oporaviti od izlaganja zrakama. Na taj način dolazi do dubinskih oštećenja kože. Osim toga, svako oštećenje kože povećava rizik od kasnijeg obolijevanja od bijelog i crnog raka kože. Kada krenete na odmor, svakako iz predostrožnosti ponesite mali set za prvu pomoć. U slučaju većih oštećenja, svakako posjetite ljekara.

  1. Da li dječija koža nakon izlaganja suncu zahtijeva dodatnu njegu?

Manje je više. To se posebno odnosi na sastojke proizvoda za djecu. Vodite računa da proizvodi što manje sadrže ili uopće ne sadrže dodatke mirisa ili eteričnih ulja. Kod djece se također rado koristi aloe vera. Kod posebno osjetljive kože preporučujem da koristite ustaljene proizvode za njegu.

  1. Da li je već u dječijim godinama neophodna redovna kontrola mladeža?

Važno je da roditelji vode računa o promjenama kada su u pitanju mladeži kod njihove djece – ali i na svome tijelu. Svakako preporučujem redovnu kontrolu kod dermatologa, posebno ako dijete ima dosta mladeža na tijelu ili ako u porodici postoje slučajevi obolijevanja od raka kože.

  1. Koje mitove smatrate posebno opasnim?

Posebno opasna zabluda jeste da nije strašno ako dječija koža izgori, jer će time ojačati otpornost kože na UV zrake. To, naravno, nije tačno. Mnogi vjeruju da koža ne može potamniti kada nanose zaštitne kreme. Istina je da koža, unatoč zaštiti, stvara pigment melanin – proces traje malo duže, ali je definitivno zdraviji. Ulje za bebe ne štiti kožu od gorenja, zbog čega nije pogodan kao zaštita od sunca.

Savjetujemo:

Još uvijek tražite pogodne proizvode? Potražite ih u vašim dm prodavnicama.

O OSOBI

Dr. VERENA BECK je dermatolog i ljekar za spolno prenosive bolesti. Jedno od njenih težišta jeste dermatologija beba i djece:  http://www.verenabeck.at/