Active Beauty
Bogata hranjivim tvarima i šarena: recept za zimsku zdjelu s kvinojom
Vrijeme čitanja: min
ZDRAV UŽITAK

Bogata hranjivim tvarima i šarena: recept za zimsku zdjelu s kvinojom

Ova zimska zdjela s kvinojom, avokadom, crvenom narandžom, špinatom, šipkom i lješnjacima brzo se pravi, hranjiva je i zasitna. Savršena kao zdravi obrok za hladne dane – istinska radost za tijelo i nepce.

Zašto je kvinoja tako zdrava?

Kvinoja potiče iz Anda u Južnoj Americi i već hiljadama godina Inke je cijene kao osnovnu hranu. Sjemenka kvinoje smatra se pravom superhranom jer jedna porcija (1 šoljica) sadrži oko osam grama biljnog proteina. Posebno je vrijedna kao potpuni protein jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je rijetkost među biljnim namirnicama.

Osim toga, kvinoja se ističe visokim sadržajem vlakana, ne sadrži gluten i bogata je vitaminima i mineralima poput magnezija, željeza, cinka i vitamina B. Ove hranjive tvari podržavaju probavu, energetski metabolizam i imunitet, što kvinoju čini savršenom bazom za zdrave obroke.

U kombinaciji s crvenom narandžom, avokadom, špinatom, šipkom i lješnjacima nastaje bogata vitaminska, zasitna zimska salata koja ne samo da je dobra okusom već daje energiju i grije tijelo za hladnih dana. Zimska zdjela kvinoje idealan je glavni obrok ili obrok za ponijeti.

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

  • 200 g kvinoje
  • 400 ml vode
  • prstohvat soli
  • 2 crvene narandže (oguljene i narezane na komade)
  • 1 avokado (narezan na kockice)
  • 100 g svježeg špinata (oprano)
  • 1 šipak (izvađene košpice)
  • 60 g lješnjaka (grubo nasjeckanih)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čajne kašičice soka od limuna
  • 2 kašike tahinija (pasta od sezama)
  • so i biber po ukusu
  • po želji: 1 čajna kašičica meda ili javorova sirupa za blagu slatkoću
Priprema kvinoje

Temeljno isperite kvinoju pod tekućom vodom kako biste uklonili njenu prirodnu gorčinu.

Kuhanje kvinoje
Stavite kvinoju u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 12–15 minuta dok voda ne ispari. Ostavite da se ohladi.

Priprema sastojaka
Ogulite i narežite krvave narandže na komadiće, avokado narežite na kockice, operite špinat, izvadite sjemenke nara i grubo nasjeckajte lješnjake.

Priprema dressinga
Pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, tahini, so, biber i prema želji med ili javorov sirup dok ne dobijete kremastu konzistenciju.

Slaganje zdjele
Stavite kuhanu kvinoju u veliku zdjelu. Na vrh rasporedite špinat, komadiće crvene narandže, avokado, sjemenke nara i lješnjake.

Začinite i poslužite
Prelijte dressing preko kvinoje i lagano promiješajte. Poslužite odmah ili podijelite u porcije za pripremu obroka unaprijed.
Savjet: za dodatnu hrskavost možete dodati tostirane sjemenke bundeve ili konoplje. Svježe začinsko bilje poput mente ili peršuna dodat će aromatičnu notu.

Ove proizvode za zimsku zdjelu kvinoje možete pronaći u dm-u:

Bijela, crvena i crna

„Quinoa mix“ dmBio
Dostupno na dm online shopu

S oljuštenim sezamom

„Tahin pasta – susam“ dmBio
Dostupno na dm online shopu


Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretragu.