Active Beauty
Jaz orgazma: stručnjaci objašnjavaju ravnopravnost u seksu

Seks kao wellness-užitak

Jaz orgazma: stručnjaci objašnjavaju ravnopravnost u seksu

ACTIVE BEAUTY u razgovoru sa psihoterapeutkinjom i seksualnom terapeutkinjom, Bettinom Brückelmayer o tome zašto žene često imaju više problema s postizanjem orgazma od muškaraca i kako se može potaknuti ženska želja.

Šta je jaz orgazma i šta ga uzrokuje?

Jaz orgazma znači da je vjerovatnoća da će žene doživjeti orgazam tokom seksa dosta manja od muškaraca. U nauci je uvriježen engleski naziv za ovu pojavu, „gender orgasm gap“, dokazanu u nekoliko istraživanja. Prema opsežnom istraživanju Univerziteta Chapman u Orangeu, u Kaliforniji iz 2017. godine, 95% muškaraca redovno doživljava orgazam, ko žena je taj broj samo 65%. Zašto je to tako?

Koji su mogući uzroci jaza orgazma i praktični savjeti

1. Jaz orgazma: zadovoljenje muškarca na prvom mjestu

U društvu se još uvijek često stvara dojam da je zadovoljenje muškaraca tokom seksa prioritet, za što je, naprimjer, zaslužna pornografija. Lako i sami možete biti pod tim dojmom, zbog čega i u vašoj sobi pažnja može biti usmjerena na zadovoljstvo muškarca. Šta možete učiniti kako biste osigurali više ravnopravnosti u krevetu?

Savjet stručnjaka: vaše zadovoljstvo treba biti jednako važno kao i zadovoljstvo druge osobe. To je jedini način da u spolnom odnosu postignete puno poštovanje. Da biste bolje upoznali svoje seksualne potrebe, prvi korak je dopustiti sebi da svjesno percipirate svoju želju za seksualnošću i učinite nešto dobro za sebe – naprimjer masturbacijom. Kada je riječ o spolnom odnosu u vezi, više pažnje posvetite adekvatnom zadovoljenju vlastitih potreba. Ako to nije slučaj, recite to svom partneru. U početku će vam možda biti jako teško, ali postat će lakše kada shvatite da je ova metoda efikasna. Stručnjakinja u nastavku daje savjete kako voditi intimne razgovore.

2. Jaz orgazma: ženski stid od masturbacije kao uzrok

Drugi mogući razlog za jaz orgazma: masturbacija se dugo vremena smatrala normalnom za muškarce, ali je bila tabu-tema za žene. Iako se to postepeno mijenja, neke se žene još uvijek boje stupiti u intiman odnos same sa sobom. Posljedično mogu slabije od muškaraca poznavati svoje erogene zone i seksualne potrebe.

Šta pomaže? “Otkrijte sebe, eksperimentišite sa svojim tijelom i dopustite sebi zadovoljstvo samozadovoljavanja”, preporučuje seksualna terapeutkinja. Možete čak istrenirati vlastitu sposobnost doživljaja orgazma. “Masturbacija gradi neuronske veze u mozgu koje omogućavaju zadovoljstvo, što može dovesti do orgazma.” Korištenje seksualnih igračaka – bilo s partnerom ili bez njega - može potaknuti ugodu pri otkrivanju svog tijela.

3. Koncentracija na vaginalno zadovoljstvo vodi do jaza orgazma

Žene su često vaginalno stimulisane tokom seksa, što za mnoge može biti prilično zadovoljavajuće.

“Put do ženskog orgazma vodi preko klitorisa”, objašnjava seksualna terapeutkinja – iako se o toj kontroverznoj temi već godinama raspravlja. Međutim, svijest o ženskom klitoralnom orgazmu nije dovolno razvijena i može biti razlog za izostanak orgazma. Zašto? Kod dječaka i mladića penis je vrlo osviješten i često se na njega gleda kao na “ukras”. S druge strane, djevojke i mlade žene često odrastaju s “obezvrijeđenim“genitalijama. Nije društveno prihvatljivo da koketiraju skrećući pažnju na svoje genitalije. “Tako klitoris ne može postati centar užitka kakav, u biološkom smislu, jeste”, objašnjava seksualna terapeutkinja.

Šta pomaže? Osvijestite ovu neravnotežu, kao žena, bez stida se okrenite vlastitom klitorisu i usmjerite tokom seksa pažnju na zadovoljstvo klitorisa.

4. Jaz orgazma: stres u svakodnevnom životu kao mogući uzrok

Muškarcima je seks često sredstvo za oslobađanje od stresa. Ženama je potrebna zona u kojoj stresa nema, kako bi im porasla seksualna želja. Osim toga, često su opterećene poslom, porodicom ili brigom za bližnje. “Kad ste napeti, nevjerovatno je teško prepustiti se dodiru druge osobe”, objašnjava seksualna terapeutkinja. Stres može pridonijeti jazu orgazma na dva načina.

Savjet seksualne terapeutkinje: pokušajte se oraspoložiti za intimnost udvoje. „Okupajte se u vrućoj kupki, pustite opuštajuću muziku ili idite u ležernu šetnju.“

5. Strah od razgovora o seksu pridonosi jazu orgazma

O seksualnosti se često premalo govori. Šta vam pričinjava zadovoljstvo? Šta druga osoba voli? Šta oboje želite? Posebno je ženama teško izraziti šta im je potrebno tokom seksa.

To se također može promijeniti: steknite naviku zajedničkog maženja nakon seksa u svojoj vezi. Ova intimna situacija dobar je i siguran prostor za to. Recite šta vam se svidjelo, šta vam je manje ugodno i šta priželjkujete. Ovo može biti teško, posebno na početku. Seksualna terapeutkinja savjetuje: “Svjesno se ohrabrite i započnite razgovor. Tako možete samo biti na dobitku.” Još jedan savjet: “Komunicirajte u porukama koje uključuju vas - naprimjer: „Želim“ ili „Sviđa mi se“.

Je li jaz orgazma precijenjen – može li i seks bez orgazma biti uspješan?

Praćen orgazmom ili ne, seks se prvenstveno odnosi na osjećaj zadovoljstva i uživanje u intimnosti. Orgazam ne bi trebao biti krajnji cilj, a ključna riječ je polagan seks. Što se više fokusirate na orgazam tokom seksa, javlja se veći pritisak. Jednako je važno znati da kod žena osjećaj zadovoljstva zavisi i od ciklusa. Hormoni određuju hoće li dani za vrijeme mjesečnice biti više ili manje ugodni. Osjećaj zadovoljstva također se može promijeniti s menopauzom.

Ima i žena kojima orgazam nije previše važan: “Mnoge mi žene kažu da, iako je orgazam lijep, jednako uživaju u onom što dolazi prije njega”, kaže seksualna terapeutkinja. I savjetuje: “Seksualnost je više od pukog doživljavanja orgazma. To je dodir, osjećaj i intenzitet. Ako dođe do vrhunca – odlično, ako ne, seks i dalje može biti vrlo ispunjen i zadovoljavajući.”