Kako pravilno skuhati kvinoju: 10 savjeta za pripremu u zdravim receptima
Kako pravilno skuhati kvinoju: osnovni recept i 10 savjeta za savršenu pripremu
Kuhanje kvinoje možda se čini jednostavno, ali pravilna priprema ključna je za postizanje najboljeg okusa, baš kao i u slučaju kus-kusa. Ako se pridržavate pravih koraka, ovo zdravo superhranjivo zrno može postati ne samo ukusno već i iznimno hranjivo. Kvinoja je bogata željezom, puna proteina, jača živce i ne sadrži gluten, što je čini idealnom za osobe osjetljive na pšenicu. Ova hranjiva sjemenka savršena je baza za kaše, salate i zdrave zdjele.
Osnovni recept za kuhanje kvinoje
- Prije kuhanja isperite kvinoju pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Tako se uklanja gorčina sa sjemenki.
- Stavite kvinoju u lonac s dvostrukom količinom vode i prstohvatom soli te pustite da zavrije.
- Kuhajte na srednjoj vatri, poklopljeno, oko 15 minuta.
- Nakon kuhanja ostavite kvinoju da odstoji 10 minuta, lagano je promiješajte viljuškom – i spremna je!
10 savjeta za savršenu pripremu kvinoje
1. Namakanje prije kuhanja
Namakanje kvinoje prije kuhanja ima dvije prednosti: prvo, još bolje uklanja gorčinu (saponine), a drugo, skraćuje vrijeme kuhanja. Dovoljno je namakati kvinoju 15-30 minuta, ali možete je ostaviti i preko noći (oko osam sati). Nakon namakanja, obavezno je ponovo isperite.
2. Kuhanje u kuhalu za rižu
Kvinoju možete pripremiti u kuhaču za rižu. Prednost je što kvinoja dobija kremastiju teksturu, voda ne može iskipiti, a kvinoja ne može zagoriti.
3. Prženje za intenzivniji okus
Kako biste istaknuli orašasti okus kvinoje, prije kuhanja kratko je prepržite na suhoj tavi. Time se pojačava njen prirodni okus.
4. Začinite tokom kuhanja
Dodajte povrtnu supu, začinsko bilje ili koncentrat paradajza već tokom kuhanja. Tako će kvinoja upiti arome i biti još ukusnija.
5. Hrskavi keksići od kvinoje
Za dodatnu hrskavost u doručku, pripremite keksiće od kvinoje. Skuhajte kvinoju kao i obično, a zatim je rasporedite na lim za pečenje i pecite na 180 °C dok ne postane zlatnožuta.
6. Ekspandirana kvinoja kao dodatak
Ekspandirana kvinoja savršen je dodatak za musli. Možete je kupiti gotovu ili sami pripremiti: zagrijte lonac na srednjoj vatri, isključite ploču i dodajte kvinoju tako da dodiruje dno lonca. Pokrijte poklopcem i pričekajte – kvinoja će se napuhati u trenu!
7. Obogatite prije posluživanja
Neposredno prije posluživanja, dodajte kvinoji komadić maslaca ili kašiku maslinovog ulja. To će jelu dati kremastiju teksturu i bogatiji okus.
8. Kvinoja kao slastica
Kvinoja je izvrsna i kao baza za deserte. Umjesto vode, kuhajte je u mlijeku oko 15 minuta, a zatim dodajte cimet, med ili šećer po ukusu.
9. Kombinujte različite vrste kvinoje
Osim bijele kvinoje, postoje i crvena i crna. Kombinacija različitih vrsta ne samo da vizuelno obogaćuje jelo već donosi i raznolikost u okusu jer svaka vrsta ima svoj specifičan aromatični profil.
10. Pratite vrijeme kuhanja
Vrijeme kuhanja kvinoje može varirati ovisno o vrsti, od 10 do 20 minuta. Pridržavajte se uputa na pakovanju, ne zaboravite: nakon kuhanja, kvinoja treba odstajati kako bi se potpuno upila tečnost.
Recept za salatu s kvinojom
Sastojci:
- kvinoja Tricolore, na primjer, dmBio
- 1 tikvica
- 5 cherry paradajza
- kukuruz
- maslinovo ulje
- so
- biber
- po želji: nekoliko listova mente za ukrašavanje
Priprema:
Pripremite kvinoju prema osnovnom receptu navedenom gore.Operite tikvicu i narežite je na tanke ploške. Na srednje jakoj vatri kratko je prepržite s obje strane u maloj tavi.
Paradajz narežite na četvrtine.
Kukuruz stavite u cjedilo, isperite vodom i ostavite da se ocijedi.
Posložite salatu: u zdjelu stavite kvinoju, dodajte ploške tikvica, četvrtine paradajza i kukuruz. Začinite maslinovim uljem, solju i biberom te dobro promiješajte.
Po želji: ukrasite s nekoliko listova mente.
na dm.ba možete pronaći još recepata s kvinojom.
Je li kvinoja zaista zdrava?
Bogatstvo hranjivih tvari
Kvinoja je pseudožitarica koja sadrži mnoge važne hranjive i mineralne tvari:
- B-vitamine poput riboflavina
- željezo
- folnu kiselinu
- magnezij
- mangan
- cink
Osim toga, kvinoja je izvrstan izvor proteina i opskrbljuje tijelo s osam esencijalnih aminokiselina.
Raznolikost u bezglutenskoj prehrani
Kvinoja ne sadrži gluten, što je čini idealnom za osobe s celijakijom. Zahvaljujući raznim vrstama i brojnim načinima pripreme, poput salata, zdjela, kaša ili misli, kvinoja osigurava da obroci za osobe s intolerancijom na gluten ne budu monotoni.
Podrška zdravlju srca
Pravilna ishrana može pozitivno uticati na zdravlje srca, a kvinoja je odličan izbor. Antioksidativni biljni spojevi u kvinoji imaju protuupalno djelovanje, dok nezasićene masne kiseline dodatno pojačavaju pozitivan učinak, poput snižavanja krvnog pritiska.
kombinujte kvinoju s maslinovim uljem koje je također dobro za srce!
Stabilizacija nivoa šećera u krvi
Kvinoja ima nizak glikemijski indeks, što je čini idealnom za osobe s dijabetesom ili one koje se bore s napadima gladi. Pomaže u izbjegavanju naglih skokova nivoa šećera u krvi.
Smanjenje migrena
Iako migrene ovise o mnogim faktorima i ne mogu se „izliječiti“ superhranom, kvinoja je preporučljiva za osobe koje pate od migrena. Magnezij i riboflavin (B2) u kvinoji mogu ublažiti simptome i smanjiti učestalost napada.
Umjerenost je ključ
Kao i kod svake hrane, kvinoju je najbolje konzumirati umjereno. Zbog visokog nutritivnog sadržaja, preporučuje se kombinovati je s raznolikim povrćem kako bi obrok bio uravnotežen.