Active Beauty
Zdravo stanovanje: savjeti za uživanje u svom domu

Healthy Living

Zdravo stanovanje: savjeti za uživanje u svom domu

Kuhajte, jedite i uživajte u zajedništvu u sigurnoj kuhinji

Prikladno suđe

Kada su u pitanju tanjiri, šolje i sl, materijali kao što su keramika, staklo i glina smatraju se posebno kompatibilnima. Tome treba dodati pribor za jelo bez nikla od nehrđajućeg čelika (koji je također prikladan za alergičare). Keramički pribor dobar je izbor i za kuhanje – riječ je o prirodnom proizvodu, otpornom na toplotu i jednostavnim za održavanje. A kada je riječ o loncima, tavama ili vatrostalnim posudama, najbolji izbor su modeli od lijevanog željeza. Iako su teški u ruci, otporni su na ogrebotine i dobro provode toplotu.

Efektivan sistem filtriranja

Toplina i proces isparavanja stvaraju vodenu paru koja sadrži masti, finu prašinu i aerosole. „Te se čestice mogu taložiti na površinama i, u najgorem slučaju, na njima se može stvoriti plijesan”, objašnjava Manuela Lanzinger. Kako biste to izbjegli, za vrijeme kuhanja trebali biste dobro provjetravati ili uključiti napu - ona filtrira masne pare iz zraka. Promjena filtera obično je potrebna jednom ili dva puta godišnje. Prije zamjene, filter se može prati do osam puta u mašini za pranje suđa (do 70 stepeni).

Osvježavajuće zelenilo

„Biljke poboljšavaju vlažnost i filtriraju prašinu iz zraka”, tvrdi biologinja Manuela Lanzinger. Biljke koje dobro podnose mješavinu vlage i topline, posebno su prikladne za kuhinju. To uključuje začinsko bilje (bosiljak, metvicu, peršun), aloe veru i sukulente. Kako bi biljke ostale i lijepe dok bi optimizirale zrak, uvijek se treba pridržavati uputa za održavanje.

Higijenske potrepštine

Meso i ribu nikada ne smijete rezati na drvenoj površini, jer bi se na njoj mogle nastaniti bakterije i klice. Umjesto toga koristite daske za rezanje od stakla ili bioplastike koje se mogu prati u mašini za pranje suđa. Međutim, neklizeće drvo idealno je za rezanje hljeba ili voća.“ Jednostavno pranje ključno je za svo suđe, s obzirom na to da u kuhinji radimo sa svim vrstama masti i hrane,” kaže Lanzinger.

Relaksacija u dnevnoj sobi

Zdravi materijali

Namještaj od punog drva reguliše klimu u prostoriji upijajući i otpuštajući vlagu. Općenito govoreći o zdravom tekstilu, Manuela Lanzinger preporučuje da jastuci, tepisi ili pokrivači budu što je moguće čišći od otopina i drugih hemijskih tvari. Kod odabira odgovarajućih proizvoda za njegu, pouzdani su oni koji sadrže pečate kvalitete.“

Odgovarajuće boje svjetla

Koji je najbolji način da prirodne izvore svjetlosti dopunite umjetnom rasvjetom? „Za optimalno osvjetljenje treba postojati nekoliko izvora svjetla koji se prema potrebi mogu uključiti“, objašnjava savjetnica za okolinu. „Uvijek biste trebali ostati u rasponu tople bijele svjetlosti između 2.700 i 3.000 Kelvina.“ Međutim, za kancelarijski ugao potrebna vam je neutralna bijela svjetlost – između 3.300 i 5.300 Kelvina.

Prirodne podne obloge

Čim se različiti materijali trljaju ili odvoje jedan od drugoga, nastaje elektrostatički naboj. „Plastični proizvodi često uzrokuju povećanu elektrostatiku“, ističe građevinski biolog i tehničar za mjerenje, Armin Rebernig. Kako biste izbjegli te iznenađujuće trenutke, posebno je preporučljivo koristiti tepihe od prirodnih materijala - naprimjer, prikladni su pamuk, vuna, sisal ili juta.

Manje električnih uređaja

Mnogo se raspravlja o tome koliko su koje vrste elektrosmoga opasne. Tehničar za mjerenje okoline Armin Rebernig donosi jasne upute za dnevni boravak: „Elektrosmog novijih televizora, tj. ravnih ekrana, jedva da utiče na vas, jer ste obično na dovoljnoj udaljenosti od njih.” Općenito, preporučljivo je isključiti električne uređaje nakon korištenja, jer oni čak i u stanju pripravnosti stvaraju elektrosmog i troše dragocjenu energiju.

Sve za ugodan noćni mir

Relaksirajuće boje

Prigušene nijanse od plavo-zelene preko sive do boje cimeta i zemljanih tonova kao i pastelne boje smiruju i opuštaju. Čisto bijeli zidovi djeluju poprilično sterilno i zato ih uvijek treba kombinovati s drukčijim tonom ili šarenim ukrasima. Važna je i kvaliteta boje: „Najbolje je birati proizvode s određenom ekološkom oznakom. Moraju zadovoljiti stroge minimalne zahtjeve u pogledu ekološke i zdravstvene kompatibilnosti,” kaže Lanzinger. Usput, idealno je obnavljati sloj boje svakih pet godina.

Reducirani elektrosmog

Željeli biste sakriti zapetljane kablove ispod kreveta? Prema Arminu Rebernigu, to nije dobra ideja:

„Kablovi i uređaji, kao i noćne lampe ponekad mogu stvoriti značajan elektrosmog u području oko kreveta. Zato ih noću trebate isključiti iz struje. „Električne instalacije u području kreveta također mogu generisati emisije, a električni kablovi za utičnice i prekidače često su položeni u zidove u neposrednoj blizini.“ Preporučljivo je izmjeriti sigurnosni krug dometa u ovom slučaju, a na pametnim telefonima aktivirajte način letenja dok spavate.

Dovoljno prozračavanje

Nakon buđenja spavaću sobu treba dovoljno prozračiti. „Kreveti i posteljina trebali bi se moći prozračiti tokom dana. Zato ne prekrivajte madrace odmah ujutro“, ističe konsultant za okolinu Lanzinger i dodaje: „Provjetravanjem posteljine svaki dan na suncu ili hladnoći ubijaju se grinje. Kada su temperature ispod nule, ako je moguće, ostavite da se posteljina, madraci i tepisi smrzavaju. Plišane životinje također se mogu staviti u zamrzivač preko noći.”

Regulišuća posteljina

Prozračni prirodni materijali kao što su: pamuk, lan ili vuna pripadaju spavaćoj sobi. Pri kupovini posteljine stručnjak za okolinu preporučuje fokusiranje na slijedeće kriterije kvalitete: „Oznake kvalitete kao što su GOTS, Responsible Wool Standard i Austrian Ecolabel označavaju proizvode ekološke proizvodnje ili poštene trgovine“. Što se tiče posteljine, potrebne su vam deke koje upijaju vlagu, kao što su one od prirodnih materijala ili biljnih vlakana.

U kupatilu se osjećati kao u kućnom spa centru

Tekstil organske kvalitete

Peškiri, ogrtači za kupanje, krpe za pranje i perive podne prostirke od certificiranog organskog pamuka ugodni su za kožu i higijenski su saputnici u kupatilu. „Treba ih prati ekološki prihvatljivim deterdžentima – bez omekšivača”, ističe biologinja Manuela Lanzinger. „...koji (omekšivači) ne samo da zagađuju okolinu, nego također smanjuju sposobnost upijanja (kao kod peškira, smanjuju upijanje tečnosti), jer ostavljaju tanak sloj na tekstilu."

Puno svježeg zraka

Kako bi kupatilo ostalo bez plijesni bez obriza na vlagu u prostoriji, potrebno ju je redovno provjetravati. „Unakrsna ili udarna ventilacija sa širom otvorenim prozorom djeluje vrlo efikasno. Ako je u kupatilu ugrađen ispušni ventilator, trebao bi raditi 15 minuta nakon tuširanja. Suhim brisanjem tuš-kabine i pločica uklanja se dodatna vlaga i smanjuje opasnost od plijesni”, ističe savjetnica za okolinu. Ako se plijesan ipak pojavi, uklonite je alkoholom ili octom.

Prirodni proizvodi za njegu

„U kupatilu se sve vrti oko proizvoda koji dospijevaju na vašu kožu. Najbolji izbor za zdravlje i okolinu su proizvodi s prirodnim sastojcima. Pouzdani pečati kvalitete uključuju: Ecolabel, Austria Bio Garantie ili Natrue. U poređenju s klasičnom kozmetikom, kod prirodne kozmetike ne koriste se sintetičke boje, mirisi i konzervansi. Ako želite uštedjeti plastiku kada je u pitanju lična njega, najbolje je kupovati čvrste proizvode, odnosno dobri stari sapun umjesto gela za tuširanje“, ističe stručnjakinja za okolinu. Savjet: dm se također oslanja na spomenute pečate – i još mnogo toga što dnevnicu svakog od nas može učiniti

Mag. Manuela Lanzinger je biologinja, podržava razne obrazovne projekte i radi kao stručni savjetnik za zelene površine i vrtove u „Die Umweltberatung“ u Beču. https://www.umweltberatung.at/wohnen

Dipl. ing. Armin Rebernig ima više od 15 godina iskustva u mjerenju štetnih utjecaja na okolinu u životnim prostorima, radnim mjestima i na gradilištima. https://www.bau-biologie.at/