Active Beauty
Kuhati s djecom: Održivi recepti za male kuhare

Potaći djecu da se zdravo hrane najčešće zahtijeva čaroliju. Ili nekoliko trikova...

Kuhati s djecom: Održivi recepti za male kuhare

„Prodati“ djeci zdravu hranu uopće nije jednostavan zadatak. Stoga se sa tim treba odmah započeti – i to pri samoj kupovini. Što više integrišete djecu u odabir proizvoda, to su više spremni sve isprobati.

Pri kupovini namirnica na tržnici, djeca sama trebaju izabrati i isprobati povrće. Vidjet ćete da će se djeci svidjeti interesantni oblici bio mrkvi više nego normalne mrkve. „Dozvolite im da samostalno primijete i osjete razliku između domaćih i uvoznih proizvoda“, tvrdi nedavno preminuli porodični terapeut Jesper Juul. „Neka se koriste svim čulima, dodirom, mirisom i okusom, kada je riječ o izboru povrća, ribe i mesa.“

Sirovo je – najčešće – bolje

Kod kuće se kupljeno sirovo isprobava i po mogućnosti samostalno sjecka. „Djeca koja mogu učestvovati u pripremi jela, prije će ista isprobati“, zna ljekar za djecu dr. Herbert Renz-Polster. To je od velike pomoći posebno kada su djeca u uzrastu vrtića i za početak odbija nove namirnice. Također pomaže da budete dobar uzor svome djetetu, jer dijete spontano jede ono što majka i otac jedu, kaže Renz-Polster.

I svi učestvuju u odlučivanju

Iako je u teoriji zajedničko kuhanje praktično, realizacija je često nepraktična, s obzirom da se u jednoj porodici mogu naći različiti ukusi ili intolerancije na hranu. Stručnjak za hranu Hanni Rützler upravo u ovoj situaciji vidi mogućnosti za budućnost: „Ukus porodice više nije samo stvar roditelja“ utvrđuje ona. „Na stolu se nalazi sve ono što se često uz mnogo diskusije i prema različitim ukusima pripremalo.“ Na taj način djeca mogu istražiti svoj ukus. Mogu utvrditi da krompir ne podrazumijeva samo pomfrit, već i pire ili kriške. Na taj način će razviti novi pristup hrani i radosno će isprobati sve što prije ne bi ni pogledali. A desert može biti komad bio čokolade.

Bolonjez od mrkve

VRIJEME ZA PRIPREMU: 45 minute

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

• 500 g mrkve
• 1 glavica luka
• 1 komad (100 g) celera
• 100 g badema
• 2 supene kašike maslinovog ulja
• 3 supene kašike paradajz sosa
• 1 konzerva (400 g) paradajza (npr. za pizzu)
• 500 ml supe od povrća
• 1 lovorov list
• 1 supena kašika osušenog origana
• so
• svježe mljeveni crni biber
• 1 pakovanje (500 g) špageta
• 1 supena kašika sirćeta
• 1-2 supene kašike kvasca (po želji)
• ribani parmezan (po želji)

PRIBOR: sredstvo za guljenje, mali i veliki nož, daska za rezanje, kuhinjska vaga, sprava za sitnjenje, 2 velike šerpe, drvena kašika za miješanje, veliko sito

PRIPREMA:

1. Oguliti mrkvu i odstraniti vrhove. Luk oguliti malim nožem. Celer oguliti velikim nožem na daski za rezanje. Najbolje guliti odozgo prema dolje.
2. Mrkvu i celer nasjeckati na malo veće komade – otprilike veličine lješnjaka. Luk rezati malim nožem na male komade.
3. Komade mrkve i celera zajedno sa bademima usitniti u spravi za sitnjenje.
4. U šerpi zagrijati maslinovo ulje. U istom pržiti luk dvije minute. U šerpu dodati nasjeckano povrće; pržiti pet minuta pritom miješajući. Dodati paradajz sos i pržiti dodatne tri minute.
5. Dodati paradajz iz konzerve i supu od povrća. Oprezno, može prskati! Također dodati origano, so i biber. Dobro promiješati i poklopiti.
6. Ostaviti sos da kuha desetak minuta. Povremeno promiješati, kako ne bi zagorjelo.
7. U međuvremenu napuniti drugu šerpu vodom i dodati soli. Staviti vodu da prokuha. Potom dodati špagete i kuhati al dente. Gotove špagete prosijati.
8. U sos od mrkve dodati sirćeta i po želji kvasca. Servirati uz špagete. Po želji posuti parmezanom.

Domaći kečap

VRIJEME ZA PRIPREMU: 20 minuta

KUHANJE: 30 minuta

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

• nekoliko kocki leda
• 1 kg velikog paradajza
• 50 g šećera (po želji i više)
• so
• nešto sirćeta
• 1 čajna kašika karija u prahu (po želji)

PRIBOR: velika i mala šerpa, velika zdjela, veliki i mali nož, kutljača, daska za rezanje, mikser, kuhinjska vaga, drvena kašika za miješanje

PRIPREMA:

1. U velikoj šerpi prokuhati vodu. U zdjelu nasuti hladnu vodu i staviti led te staviti pored šporeta.
2. Oprati paradajz. Malim nožem napraviti mali križ s donje strane paradajza (ne previše duboko – zarezati samo kožu).
3. Kutljačom paradajz pažljivo ubaciti u vodu koja kuha (oprez, može prskati!). Kuhati maksimalno minutu.
4. Kutljačom izvaditi paradajz i staviti u ledenu vodu.
5. Paradajz oguliti i prepoloviti malim nožem. Odstraniti unutrašnji dio stabljike. Paradajz miksati u mikseru dok ne nastane pire.
6. Izliti u malu šerpu, dodati šećer i pomiješati. Dodati malo soli i ukuhati. Smanjiti na najnižu temperaturu. Kečap na laganoj vatri kuhati oko 30 minuta. Povremeno miješati.
7. Isprobati.
8. Kečap može stajati sedmicu dana u staklenoj boci.

Čips od cvekle

VRIJEME ZA PRIPREMU: 20 minuta

PEČENJE: 40 minuta

SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

• 500 g svježe cvekle
• 3 supene kašike maslinovog ulja
• 2 prstohvata krupne soli

PRIBOR: 2 pleha, papir za pečenje, daska za rezanje, rukavice za jednokratnu upotrebu, veliki nož, rende za povrće, velika zdjela, kuhinjske rukavice

PRIPREMA:

1. Zagrijati rernu na 100 stepeni. Dva pleha obložiti papirom za pečenje.
2. Temeljito oprati cveklu. Na daski odrezati strane cvekle. S obzirom da cvekla ima intenzivnu boju, preporučuje se korištenje rukavica za jednokratnu upotrebu.
3. Uz rende za povrće cveklu isjeći na tanke kriške. Odrasli mogu pokazati kako se to radi.
4. Kriške uvaljati u maslinovo ulje i so.
5. Kriške poredati uredno po plehu tako da ne pokrivaju jedna drugu.
6. Čips peći oko 40 minuta u rerni. Povremeno isprobati da li su gotovi. Vrijeme pečenja zavisi od rerne i debljine čipsa.
7. Pleh izvući iz rerne pomoću kuhinjskih rukavica. Ostaviti da se ohladi desetak minuta. Poslužiti.

SAVJET ZA KNJIGU

Recepti „Za male kuhare! Super junaci jedu pametno“ (izdanje Südwest) od Holgera Strombera namijenjeni su za djecu od 5 godina. Stručnjaci poput Jespera Juula ili Hani Rützler objašnjavaju kako djeci približiti ishranu u duhu održivog razvoja.