Active Beauty
Mjesečni ciklus: Ovako možete izbjeći prištiće

Ne moramo se pomiriti s tim. Ovi savjeti će pomoći tokom mjesečnog ciklusa.

Mjesečni ciklus: Ovako možete izbjeći prištiće

Hormonalni disbalans dovodi do promjena na koži. Samo ako prilagodite njegu svojoj koži, možete tokom mjesečnice proći bez problema. Imamo najbolje savjete u borbi protiv prištića i drugih neugodnosti tokom mjesečnice.

Izaći nenašminkana? Ne može! Tokom mjesečnog ciklusa mnoge žene to mogu zaboraviti. Kod mnogih ciklus ne stvara samo opće poznate promjene raspoloženja, nego dovodi do pojave prištića, umornih očiju i drugih beauty problema.

Mjesečni ciklus: Zbog čega su prištići normalna pojava

Postoji dobar razlog zašto čovjek ne može biti robot a to su naši hormoni. Naime, oni su zaslužni  za mnoge promjene u našem tijelu. Horomoni upravljaju našim raspoloženjem, metabolizmom, imunološkim sistemom pa tako i kožom. Prije nego nastupi mjesečnica, nivo estrogena opada, dok proizvodnja testosterona ostaje nepromijenjena. Ovaj disbalans pogoduje stvaranju masnih naslaga dok zadržavanje vode u organizmu opada. Dakle, pojava prištića i problemi s kožom u ovom periodu su sasvim očekivani, ali se ne moramo baš u potpunosti pomiriti s tim.

 

Problemi s kožom: Šta doista pomaže

Pilinzi sprečavaju nečistoće na koži

Odumrle stanice kože, nečistoća i masne naslage dovode do pojave začepljenih pora i pogoduju pojavi prištića i mitisera. Redovni pilinzi održavaju kanale pora čistim i otvorenim tako da masne naslage i nečistoće ne mogu uopće ni nastati.

Važno:  Piling nemojte raditi samo tek onda kada se pojavi prištić, već prije i nakon mjesečnice, dva puta sedmično. Željeni rezultat se može postići samo uz redovnu primjenu.

Enzimski pilinzi: Blagi, ali učinkoviti

Tokom mjesečnog ciklusa, ali i za vrijeme ovulacije koža je veoma osjetljiva na hormone. Pilinzi su u ovonm trenutku važni, ali mogu još više izirtirati već nadraženu kožu. Kod ovih osoba su idealni enzimski pilinzi. Naročito su blagi, jer umjesto grubih granula posjeduju blage voćne kiseline.

Sitne bore i osjećaj zatezanja:  Hidratacija kao obaveza

Tokom mjesečnice koža je osjetno suha, a javljaju se i sitne bore i osjećaj zatezanja.  Mnogi će u ovom slučaju posegnuti za masnijim kremama. Savjetuje se oprez: Masnije kreme će kožu u trenu učinti nježnijom, ali koži zapravo potrebna hidratacija. Samo ako je gornji sloj kože hidratiziran, koža će ostati zdrava, elastična i blistava. Zbog toga važi pravilo: Prije samog početka mjesečnice kao i za vrijeme ovulacije poraditi na hidrataciji kože. Koristite serume, maske i hidratantne kreme.

Make up: Da, prištići se smiju prekriti

Kod nečistoće kože ne treba koristiti tečni puder? Ovi stavovi su totalno zastarjeli. Nečista koža se smije prekriti i samim time joj činite uslugu. Specijalni proizvodi protiv nečiste kože sadrže čestice koje apsorbuju masnoće te na taj način matiraju kožu i istovremeno sprečavaju prekomjerne naslage masnoće u koži  koje se mogu stvoriti u porama. Neki tečni puder sadrže i cink koji ublažava crvenilo i iritacije.

Natečene oči: Rješite se zadržavanja vode u tijelu

Sadržavanje vode u tijelu je također posljedica mjesečnog ciklusa. Osjećamo se napuhano i primijetimo to na licu. Naročito oči djeluju natečeno i umorno. Šta pomaže: Kreme držati u frižideru kako bi pokrenuli mikrocirkulaciju i izbacili višak vode u tijelu. Također je važno ne jesti previše slanu hranu te za spavanje koristiti npr. još jedan jastuk kako bi gornji dio tijela bio izdgnut tokom sna.

Spriječiti upale: Genijalan trik

U malu flasišcu s dozatorom naliti vode i ulje čajevca (u odnosu 5:1) dobro protresti i smjesu povremeno prskati preko cijelog lica. Čemu služi? Ulje čajevca djeluje dezinfekcijski, a istovremeno se obezbjeđuje hidratacija bez prekomjernog nivoa masti.