Active Beauty
Njega: Detoksikacija za kožu i kosu

Proljetno čišćenje.

Njega: Detoksikacija za kožu i kosu

Čeznete za novim početkom? Sada je pravo vrijeme da odbacite teret i oslobodite kožu i kosu od štetnih materija iz okoliša. Za blistavo lijepi početak proljeća.

Klimatske promjene, ispušni gasovi, šumski požari i smog – ekološki problemi u međuvremenu su za veliki dio stanovništva postali svakodnevnica i u njima bude čežnju za boljim mjerama zaštite. Pritisak na vlasti je u stalnom porastu, ali i u različitim oblastima života postoje nova razmišljanja, neovisno da li se radi o sprečavanju nastanka otpada, pri kupovini namirnica ili beauty njezi. Jer zagađenje zraka i ostali negativni uticaji štete i najvećem ljudskom organu: koži.

Detoksikacija kože.

Pored UV zraka, čestice prašine, gasovi i dim predstavljaju najveće neprijatelje kože. Povećana proizvodnja loja, začepljene pore i nečistoće kože mogu biti posljedica ovih štetnih materija, jednako kao što je unos slobodnih radikala u tijelo, koji napadaju netaknute molekule i time izazivaju lančane reakcije. To dovodi do upalnih procesa i ubrzanog starenja kože. Uz to se treba naglasiti da osim UV zraka i smoga svjetlost ekrana može izazvati pigmentne fleke. Pomoć u takvim slučajevima može se pronaći na kozmetičkim policama zahvaljujući specijalizovanim proizvodima za njegu, koji štite kožu i kosu od nepovoljnih vanjskih uticaja.

Najvažniji korak jeste temeljiti plan čišćenja:

ČIŠĆENJE
Skidanje šminke na kraju dana trebalo bi se podrazumijevati – a u procesu detoksikacije kože ovaj postupak je esencijalan. Zajedno s make up-om se skidaju i nečistoće nastale pod uticajem okoliša.

PILING
Kako biste oslobodili pore od tvrdokornih onečišćenja, najbolje je posegnuti za pilingom. Na taj način se otklanjaju i izumrle ćelije kože, kako bi ten zablistao.

DODATNO ČIŠĆENJE
Tonik izjednačava pH vrijednost kože i odstranjuje eventualne ostatke kamenca iz vode.

REGENERACIJA
Posebni serumi i maske regenerišu kožu, uravnotežuju nivo vlažnosti i jačaju zaštitne slojeve kože, kako bi se bolje zaštitila od vanjskih uticaja.

ZAŠTITA
Kreme za detoksikaciju hrane i hidratiziraju kožu, ali i pružaju potrebne antioksidanse, koji štite od slobodnih radikala i sprečavaju upale. Integrisana ili dodatna zaštita od sunca sprečava kožne probleme izazvane sunčevim uticajem.

Detoksikacija kose i tjemena.

Kosa je također izložena negativnim uticajima okoliša. Vlažno vrijeme, UV zrake, ekstremne hladnoće i vrućine isušuju kosu i iritiraju tjeme, jednako kao i kamenac i hlor u vodi. Uz to je potrebno dodati perut, okolišne gasove, prašinu i ostatke proizvoda za stajling kose, koji ostaju u kosi, istu otežavaju i začepljuju pore. Kosa izgleda beživotno, tupo i spljošteno, tjeme je masno i svrbi. Kako biste povratili život vašoj kosi, neophodno je temeljito proljetno čišćenje u četiri koraka. Time se ispiru ostaci nastali uticajem okolišnih otpada, odstranjuju tvrdokorni ostaci i naslage, kako bi se kosi povratio sjaj, lakoća i svježina.

ČEŠLJANJE
Prije pranja kose, grube ostatke proizvoda za stajling kose kao i prljavštinu te prašinu neophodno je temeljito iščešljati.

PILING
Posebni pilinzi za kosu pomažu u oslobađanju tjemena od naslaga i pospješuju cirkulaciju.

PRANJE
Nakon pilinga je potrebno dva puta šamponirati kosu i oba puta temeljito isprati. Blagi proizvodi za detoksikaciju optimalno čiste i smiruju tjeme.

NJEGOVANJE
Na kraju je potrebno nanijeti regenerirajuću, njegujuću masku za kosu, koja hidratizira i štiti kosu od vanjskih uticaja.

Negativni uticaj štetnih materija

Čestice:
Glavni uzročnici su ostaci paljevine i otpadnih materija iz saobraćaja, industrije i poljoprivrede; grijanje i vatromet predstavljaju opterećenje. Najsitnije čestice su dovoljne kako bi prodrle u kožu, ali i krupne štete barijeri kože.

Dim cigarete :
Otrovni ostaci tabaka dospijevaju u tijelo ne samo putem inhaliranja već i kroz kožu. Nikotin i drugi štetni sastojci ometaju cirkulaciju i metabolizam, povećavaju broj slobodnih radikala u tijelu i čine da koža brže stari.

Teški metali:
Neki teški metali, poput bakra i cinka su u manjim količinama neophodni za život – u većim količinama su poprilično štetni. Drugi metali, poput olova, kadmiuma i žive su već u malim količinama otrov za tijelo i mogu izazvati kožna oboljenja i opadanje kose te izazvati oštećenja u ćelijama.

Ispušni gasovi:
Izgaranjem goriva u zrak dospijevaju između ostalog azot dioksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid i policiklični aromatični ugljovodici. Dakle, materije koje ne samo da su kancerogene i iritiraju oči, pluća i probavni trakt, već i isušuju kožu i izazivaju upale.

Ozon:
U stratosferi odbija UV zrake; u blizini tla ozon šteti zdravlju kada se tokom vrućih dana pojavi reakcijom azot oksida i kisika u obliku smoga. Ko je često izložen smogu, rizikuje pojavu povećanog broja slobodnih radikala, hiperpigmentacije i prijevremenog starenja kože.

Isparivi organski spojevi:
Štetne materije najčešće nastaju upotrebom rastvarača i u saobraćaju. Mogu nastati i prirodno putem bakterija ili gljivica u stanu ili u formi metana, kojeg ispuštaju preživači i močvare.

HEV svjetlo:
Visokoenergetsko plavo svjetlo, koje dolazi od mobitela, kompjutera i televizora, u svjetlosnom spektru se nalazi odmah pored UV zraka i vjeruje se da pomaže stvaranju alergije na sunce, poremećaja pigmentacije i prijevremenog starenja kože.