Active Beauty
Stalni favorit – plava kosa: Činjenice o plavoj boji kose

Poljubljena suncem

Stalni favorit – plava kosa: Činjenice o plavoj boji kose

To je skoro već zakon prirode: ko ima ravnu kosu, želi kovrče, tamnokosi sanjaju o svijetloj kosi i obrnuto. Međutim, plava kosa je veoma rijetka i tražena.

Možda priželjkujemo svjetliju kosu jer nam dočara dašak ljeta. Srećom, oni koji nisu prirodno plavi mogu naći način da postignu plavu boju. Pitamo se: Zašto je plava kosa tako rijetka, koje mogućnosti farbanja postoje i na šta treba obratiti pažnju?

Činjenice o plavoj kosi

Prirodno plava kosa u brojkama

Samo dva posto svjetske populacije ima prirodno plavu kosu, a plavokosi su vrsta koja izumire. Za prirodno plavu kosu, oba roditelja moraju nositi gen za plavu kosu i prenijeti ga dalje.

S prosječno 150.000 vlasi, osobe plave kose imaju najviše vlasi na glavi (iako je tanja od one kod osoba drugih boja kose). Radi usporedbe: brinete imaju u prosjeku oko 110.000 vlasi, kod osoba crne kose riječ je o prosječno 100.000, a kod crvenokosih oko 90.000 vlasi.

Plava kosa kao dijete, kasnije tamnija

Na fotografijama iz djetinjstva ste još imali svijetloplavu kosu, a sada Vam je kosa skoro smeđa? Za to je odgovoran genetski program Vašeg tijela. Boju kose određuju dva pigmenta, tzv. melanini: dok feomelanin određuje crvenkasto-plavu kosu, eumelanin je takozvani smeđe-crni pigment.

U djetinjstvu se proizvodi više svijetlog pigmenta. S godinama, faktori rasta, hormonalne promjene i brojni i brojni procesi u tijelu dovode do pojačane proizvodnje eumelanina – te kosa potamni. Srećom, postoji mnogo načina da Vas ponovo krasi plava kosa.

Plava kosa: posvijetliti ili izbijeliti?

U principu, svaka kosa, koliko god bila tamna, može postati plava. Međutim, kod farbanja je bitna pravilna tehnika i Vaša lična preferencija boje:

  • Posvjetljivanje: Kao i kod svake koloracije, pigmenti također igraju glavnu ulogu. Tokom posvjetljivanja se s kose uklanjaju prirodni pigmenti, a istovremeno se dodaju umjetni. Tamnoplava kosa može se pretvoriti u prekrasnu zlatnu ili medenu plavu. Viši stepen posvjetljivanja ovom tehnikom nije moguć! Ovaj postupak funkcionira samo s neofarbanom kosom. Kosa koja je već farbana se ne može posvijetliti na ovaj način!
  • Izbjeljivanje: Ako prirodno imate veoma tamnu kosu, ali želite imati svijetloplavu kosu, tada je izbjeljivanje jedina opcija. Ovdje hidrogen peroksid otapa sve prirodne pigmente iz kose. Proces posvjetljivanja prolazi kroz različite stepene boja, od crvene preko narandžaste do žute i na kraju bijele plave. Tek nakon toga se toniranjem postiže željena nijansa od crvene preko zlatne do srednje plave u kosi.

4 tehnike farbanja za plavu kosu

1. Balayage plava

Popularna tehnika farbanja kose izgleda posebno fantastično na plavoj kosi - i kada je kosa stvarno duga. Kod balayage se pramenovi u različitim nijansama boja, koje su tek nešto svjetlije od prirodne boje kose, slobodno nanose kistom po kosi. Ova tehnika daje Vašoj kosi prirodan izgled. I što je najbolje, nećete tako brzo imati izrastak zato što se sredstvo za izbjeljivanje kod balayage uopće ne nanosi na korijen kose. Tehnika je nježnija prema kosi i nećete imati primjetan, tamni izrastak.

2. Plavi pramenovi

Kad razmišljamo o klasičnim pramenovima, možda pomislimo na guste svijetloplave zebraste pruge na smeđoj kosi koje poznajemo iz mladosti. Međutim, plavi pramenovi su dobar način za posvjetljivanjem bez potrebe za izbjeljivanjem cijele kose. Često je dovoljno ofarbati nekoliko pramenova gornjeg sloja kose u nekoliko svjetlijih nijansi i već ćete imati lijepi odsjaj kose na sunčevoj svjetlosti uz novu svježinu. Naš savjet: farbajte kosu oko čela u malo svjetliju nijansu – to će vizualno otvoriti lice.

3. Decentne nijanse plave bez farbanja

Ne morate nužno ići u frizerski salon kako biste u kosi dočarali decentne nijanse plave. Plavu kosu možete kreirati i kod kuće s ovim proizvodima:
  • Sprej za posvjetljivanje: nakon pranja kose možete jednostavno nanijeti odsjaje sunca u kosu s dm-ovim sprejevima za posvjetljivanje. Kosa postupno postaje svjetlija svakim nanošenjem, a rezultat postaje još intenzivniji izlaganjem toploti, na primjer pri feniranju.
  • Šamponi za posvjetljivanje: dm-ovi šamponi za posvjetljivanje kombiniraju njegu s efektom plave boje zahvaljujući sastojcima poput citrusa i kamilice. Posebno su prikladni blondies-proizvodi za bojenu kosu koja bi trebala zasjati još nekoliko nijansi svjetlije.
  • Toniranja: Nakon izbjeljivanja, toniranje daje željenu nijansu. Nedostatak pritom je što se toniranja relativno brzo ispiru, zbog čega boja može da izgledati beživotno. Stoga biste trebali redovno tonirati izbijeljenu kosu. Za idealan rezultat veoma je važno tačno odrediti početnu boju kose.

4. Zbogom žute nijanse: njega plave kose

Posebna boja kose zahtijeva posebnu njegu! Budući da je izbijeljena kosa posvjetljivanjem već pod stresom, prije svega joj je potrebna vlaga. Redovne maske za kosu i njega su obavezne!

Kod prirodno plave ili izbijeljene kose često se javlja žuta nijansa umjesto željenog hladnog plavog tona. Ako ste redovno na bazenu i plivate u vodi bogatoj hlorom, Vaša kosa uskoro može dobiti zelenu ili žutu nijansu. To se može ispraviti proizvodima za nijansiranje, poput silver šampona, koji zahvaljujući plavo-ljubičastim pigmentima neutraliziraju tople tonove.