Active Beauty
Akne tarda: Ovo pomaže kod akni kod odraslih!

Nečista koža

Akne tarda: Ovo pomaže kod akni kod odraslih!

Ponovo se pojavila? Pomoć! Akne tarda je hronična upala kože lica koja se pojavljuje pretežito u dobi između 20. i 45. godine. Na licu, leđima ili na ramenima pojavljuju se simptomi tipični za akne poput bubuljica, masne kože i mitesera. 
 

Onaj ko misli da je nečista koža završila s pubertetom, taj se vara. Jer i nakon tinejdžerskog doba mogu se ponovno pojačati nečistoće kože poput  mitesera ili bubuljica. Razlozi tome su mnogobrojni - neki od njih su stres, hormonske promjene ili pogrešna ishrana.

Akne u odrasloj dobi: Kako se mogu prepoznati

Za akne u odrasloj dobi uobičajan je pojam kasne akne ili akne tarda. Pritom se radi o kožnoj bolesti poput akne vulgaris, pubertetskim aknama. „Dok se akne u tinejdžerskoj dobi većinom pojavljuju na području čela i gornjem dijelu obraza te na nosu, u odrasloj dobi izbijaju na donjem dijelu vilice, bradi i oko područja usta“, kaže bečka dermatologinja Kerstin Ortlechner. Kao i kod svake kožne bolesti i akne tarda je doktorska dijagnoza te se preporučuje liječenje prilagođeno koži.

 

Akne tarda: 7 pitanja za stručnjaka

 Dermatologinja Kerstin Ortlechner daje odgovore na najčešća pitanja o akni tarda.
 

1. Šta je uzrok za aknu tarda?

Akne kod odraslih često su uzrokovane hormonskim oscilacijama, trudnoćom, prekidom uzimanja tableta ili menopauzom. Posljedica tih hormonskih neravnoteža je pojačano lučenje androgena koje ipak vodi do pojačane proizvodnje sebuma i do hiperkeratoza, dakle  začepljenja pora.

 

2. Koji tipovi kože su pogođeni?

Masna koža s grubim porama više je sklona kasnim aknama, ali ne mogu se isključiti ni drugi tipovi kože. Sve više žena pogađa akne tarda. Razlog tome je sigurno sve veći nivo stresa jer stres dokazano utječe i na hormone i tako započinje začarani krug.
 
 

3. Kako izgleda pravilna njega akni u odrasloj dobi?

Vrlo je važno temeljno čišćenje lica ujutro i navečer. Nakon toga se može nanijeti serum koji smanjuje sebum. Za dnevnu se njegu preporučuje lagani fluid do se za noć smiju koristiti proizvodi sa snažnim sastojcima poput retinola ili glikola jer oni uklanjaju suvišne ćelije kože.

 

4. Jesu li pilinzi preporučljivi kod akne tarda?

Da, međutim ne oni s grubim česticama. Bolje je dva puta sedmično koristiti enzimski ili lagani piling s voćnom kiselinom.

 

5. Je li šminka štetna za akne odraslih?

Ne. Ali svakako koža ne bi smjela biti slijepljena sa šminkom jer se na taj način pore još više začepljuju. Temeljno čišćenje navečer je posebno važno. Od ostalih preporučenih higijenskih mjera je svakodnevno korištenje čistog peškira i svaka dva dana mijenjanje jastučnica.
 

6. Pomaže li zdrava ishrana kod akne tarda?

Svjesna i zdrava ishrana pozitivno djeluje na izgled kože. Ne savjetuje se konzumiranje mliječnih proizvoda i jela s visokim glikemijskim indeksom te zasićenim masnim kiselinama.

 

7. Istiskivanje bubuljica. Je li to dobra ideja?

„Ne, ni u kom slučaju. To može dovesti do daljnjih upala i u najgorem slučaju do ožiljaka.“