Active Beauty
Multitalent shea putera: njega za tijelo i kosu

Sve u puteru

Multitalent shea putera: njega za tijelo i kosu

Bez shea putera više se ne može zamisliti naša rutina njege kože. U hladnijim mjesecima koji dolaze bit će sjajnja njega za našu kožu, koja može biti suha.Shea puter je sadržan u gotovo svakom puteru za tijelo ili u bogatim kremama. No što je zapravo puter za tijelo, od čega se dobija i za šta se ovaj prirodni multitalent može koristiti?

1. Što je shea puter?

Shea puter (ili karite puter) dobiva se od jezgri plodova karite stabla koje su veličine kestena. Čak i kada se te jezgre nazivaju shea orasi, to su i dalje bobičasti plodovi. Ovo stablo raste južno od regije Sahel u Africi. Postiže starost do 300 godina i daje plodove tek nakon 20 godina. U Africi se karite puter već stoljećima koristi kao krema i kao ljekovito sredstvo.

2. Kako nastaje shea maslac?

Shea orasi se do 50 posto sastoje od masti. Od te masti nastaje i puter za tijelo. U tu se svrhu jezgre prvo prže i zatim se s vodom umiješaju u masu sličnu kaši. Nakon toga se ta kaša kuha kako bi se dobilo shea ulje. Hlađenjem od ulja nastaje općepoznati shea puter. Ovisno o čistoći, on obogaćuje kakao puter (prije svega u čokoladi) ili se koristi za kozmetičke proizvode.

3. Nerafinirani ili rafinirani: koja je razlika?

U nerafiniranom stanju shea puter ima žućkastu boju i smatra se učinkovitijim jer sadrži još više prirodnih hranjivih tvari. Posebnost nerafiniranog shea putera sastoji se prije svega u tome što sadrži velik udio neosapunjivih sastavnih dijelova. Time se štiti vlastiti masni sloj kože, a shea puter se brže upija bez da ostavlja masni film.
Radi transporta i trajanja često se rafinira. Tek u rafiniranom stanju dobiva bijelu boju. Prema boji se može dakle lako prepoznati radi li se o rafiniranom ili nerafiniranom puteru za tijelo. Prednost rafiniranog shea putera je prije svega njegov neutralni miris odn. bijela boja. Na taj se način može jednostavnije preraditi u kozmetičke proizvode.

 4. Zašto je shea puter dobar za kožu?

Karite puter pun je vitamina (vitamin E, beta karoten) i minerala (natrij, kalij, magnezij, …). Dodatno sadrži različite kiseline poput oleinske kiseline koja pomaže zacjeljivanju rana ili linolne kiseline. Ona hidratizira i štiti kožu i osim toga djeluje protiv akni i pigmentnih mrlja. Vrijedni sastojci čine shea puter  izvanrednim proizvodom za njegu kože. On je štiti od utjecaja iz okoline, veže vlagu, regenerira stanice i kožu čini mekom.

Zahvaljujući tim svojstvima za njegu kože shea puter je prikladan za svaki tip kože,  a posebno za suhu kožu. Često je stoga sadržan u sapunima, pilinzima i mlijeku za tijelo.

5. Za što/ protiv čega se može koristiti shea puter ?

Područja primjene sežu i izvan „normalne“ njege kože. Puter za tijelo se zbog njegovih protuupalnih svojstava često koristi i kao ljekovito sredstvo:
  • kod kožnih problema poput neurodermitisa, ekcema ili alergija
  • za tretiranje ožiljaka
  • kod zacjeljivanja rana
  • kod opeklina od sunca
  • protiv peruti i ispucalih vrhova
  • kod reume, bolova u zglobovima i mišićima
  • kod suhih usana

6. Kako shea puter djeluje u kosi?

I za kosu je prikladan kao čudotvorno sredstvo. Puter se može koristiti čisti ili pomiješan s drugim uljima (poput jojoba ulja) po dužini kose i na vrhovima, a posebno će prijati suhoj kosi. Nakon kratkog vremena djelovanja sasvim ga jednostavno isperite i već će kosa biti sjajnija i mekša. No, potrebno je svakako pripaziti na sljedeće: budući da je shea puter biljna mast, ne bi se trebao nanositi direktno na tjeme i trebao bi se temeljito isprati kako bi se izbjegla masna kosa. Ako želite biti sigurni ili ako imate problema s kosom koja se brzo masti, radije koristite šampone, regeneratore i ulja za kosu u kojima je sadržan shea puter.
 

7. Je li shea puter prikladan za konzumaciju?

Shea puter se može konzumirati i čak je i zdrav jer sadrži mnogo hranjivih tvari. U našoj domaćoj kuhinji biljni puter još nije toliko prisutan – ali se on tradicionalno koristi za kuhanje u Africi. Na njegov se okus potrebno naviknuti i uz to je znatno skuplji nego druge biljne masti. A ako ga želite koristiti za neko jelo, može se koristiti poput normalnog (veganskog) putera za prženje, pečenje ili za podmazivanje kalupa za kolače. Ali budite oprezni: shea puteru su često dodani sastojci iz kozmetike koji nisu prikladni za konzumaciju. Stoga obavezno pročitajte popis sastojaka prije nego što puter koristite za kuhanje.

Obnavlja lomljivu i oštećenu kosu

alverde NATURKOSMETIK Repair regenerator od bioavokada i bio shea putera

Kupi sada u dm online shopu

 

Poboljšava elastičnost kože

Balea krema za tijelo sa shea maslacem i arganovim uljem

Kupi sada u dm online shopu

 

Idelano rješenje za suhu i ispucalu kosu

alverde repair ulje za kosu – avokado i shea puter

Kupi sada u dm online shopu

 

Štiti usne od hladnoće

Balea Intensiv balzam za usne sa shea puterom i arganovim uljem

Kupi sada u dm online shopu