Active Beauty
Prestanak uzimanja pilule: Na šta pritom pazimo

Bezhormonska kontracepcija

Prestanak uzimanja pilule: Na šta pritom pazimo

Prije ili kasnije gotovo svaka žena dođe do tačke kada se pita: Prestati uzimati pilulu, da ili ne? Ne da bi mogla zatrudniti, nego jer radije želi kontracepciju bez hormona. Šta treba znati o tome:
„Pilula može promijeniti ličnost“, „Pilula povećava rizik od raka“ ,  1961. godine se kontracepcijska pilula pojavila na njemačkom tržištu. I od tada se kritikuje. Pilula je, doduše, čak i prije kondoma, najpopularnije kontracepcijsko sredstvo – naime, četiri od deset Austrijanki u dobi od 15 do 40 godina koriste nju kao zaštitu pri spolnom odnosu. Ipak se sve više žena odlučuje na prestanak uzimanja pilule.

Jedna od njih je Nicole Jardim, savjetnica za zdravlje i prehranu iz SAD-a. U svojoj knjizi „Prirodni put do harmoničnog ciklusa“ opisuje kako žene mogu ostvariti kontracepciju bez umjetnih hormona. Ona govori: „Nijedno žensko tijelo ne može optimalno funkcionisati uz uzimanje kontracepcijske pilule.“
 

Zašto prestati uzimati kontracepcijske pilule?

Kombinovani preparat od estrogena i progestogena - pilula - nije bez razloga jedno od najpopularnijih kontracepcijskih sredstava u svijetu: Ona može ublažiti bolove kod menstruacije i endometrioze, popraviti izgled kože i „dani menstruacije“ se zbog pilule mogu planirati. I jasno, antibebi-pilula se smatra sigurnom. Ali, pilula nije u potpunosti bez nuspojava. Rizik od tromboze povećava se s uzimanjem pilule. To je posebno ozbiljan problem za pušače koji po sebi već imaju povećan rizik od tromboze.
 
Također i migrena, akne, promjene raspoloženja, debljanje, smanjena želja za seksom i čak depresije – sve su to moguće nuspojave pilule. Razlog prema stručnjakinji Jardim je sljedeći: Pilula kao hormonski preparat zadire u komunikaciju između hipotalamusa, hipofize i jajnika: „Jednostavno rečeno, pilula i druga hormonska kontracepcijska sredstva gase prirodne procese u tijelu“. Kako to konkretno izgleda, nije do kraja razjašnjeno, aktualne studije u vezi toga traju.

Kada je najbolji trenutak?

Ako razmišljate o prestanku uzimanja pilule kako biste ostvarili kontracepciju bez hormona, prema riječima Jardim ključno je jedno: Vi sami odlučujete kada želite prestati. Međutim, porazgovarajte i s vašim ginekologom prije donošenja konačne odluke o prestanku.

Prestanak uzimanja pilule: Ovo su nuspojave

Ono što pilula promijeni u tijelu, tijelo prvo tek treba ponovo posložiti. I to traje. U početku tako ciklus nakon prestanka uzimanja pilule može izostati. Druge nuspojave su: neredoviti ciklusi, simptomi PMS-a se pojačaju i izgled kože se može pogoršati.
Ukratko: „Fiziološke turbulencije koje će nastupiti s prestankom uzimanja pilule mogu biti ogromne.“ Jardim je stoga razvila 6-sedmični program kojim ćete naučiti shvatiti i regenerirati svoj ciklus korak po korak. Taj program predstavljen je u njenoj knjizi – kao i različite kontracepcijske metode bez hormona. Evo izbor nekih od njih:
 

4 x kontracepcija bez hormona

1.Simptotermalna metoda

Simptotermalna metoda odnosno promatranje ciklusa je u teoriji jednostavno: Pomoću toplomjera i aplikacije za plodnost svako jutro izmjerite svoju jutarnju temperaturu pri buđenju (bazalna temperatura), provjerite svoju cervikalnu sluz (iscjedak) i opipajte grlić maternice. Rezultate unesite u aplikaciju i odmah saznajte jeste li trenutno plodni ili niste. Jer: Cervikalna sluz, bazalna temperatura i grlić maternice mijenjaju se s ciklusom s rastućim odnosno padajućim vrijednostima hormona.

Prelazak s pilule na promatranje ciklusa može potrajati neko vrijeme, no, ova metoda se smatra vrlo sigurnom: „Učinkovitost se kod optimalne primjene kreće oko 99,6 posto i zbog toga je metoda simptotermalnog posmatranja plodnosti učinkovita kao i sve metode hormonske kontracepcije“, zna Jardim.

Jedan savjet stručnjakinje: „Pripazite na to da temperaturu mjerite svako jutro u približno isto vrijeme.“


2.Kontracepcijska računala

Kontracepcijska računala funkcionišu slično kao i simptotermalna metoda. I oni mjere tjelesne vrijednosti i pokazuju nam jesmo li plodne. Postoje različite vrste kontracepcijskih računala koja su i različito sigurna: Hormonska računala mjere koncentraciju estrogena i luteinizacijskog hormona u jutarnjoj mokraći. Naspram tome, temperaturna računala mjere bazalnu temperaturu – oboje zasebno nisu najsigurnije metode kontracepcije, ali su dobre ako planirate zatrudniti.
 
Sigurnijima za kontracepciju se smatraju simptotermalna računala. Jer oni mjere obje vrijednosti – dakle, koncentraciju hormona u mokraći i bazalnu temperaturu  i kao treću vrijednost uključuju stanje cervikalne sluzi. Tako uz pravilnu primjenu mogu kao kontracepcijsko sredstvo biti gotovo jednako sigurni kao pilula.3.Kontracepcijska spužva

Tu je još i kontracepcijska spužva: Pjenasta spužva natopljena spermicidom koja se prije spolnog odnosa uvodi u vaginu. Grlić maternice se zatvara tom spužvicom, dok spermicidi ubijaju spermije.
 
Jedan mali nedostatak: Spužvica se nažalost ne može više puta koristiti te njena efikasnost opada ako već imate djecu. Osim toga, spužva ne smije ostati u tijelu duže od 24 sata jer u protivnom postoji rizik od toksičnog šoka.


4.Bakrena spirala i bakreni lanac

Još jedna mogućnost kontracepcije: Intrauterini uložak (IUD), još poznat kao bakrena spirala. IUP je mali predmet u obliku slova T koji se kroz grlić maternice uvodi u vašu maternicu. On oslobađa ione bakra: „Oni stvaraju upalnu reakciju koja ograničava mogućnost kretanja spermija i time sprječavaju oplodnju jajne stanice.“ Slično funkcioniše i bakreni lanac koji je varijanta spirale.
 

Upalna reakcija može spriječiti i gniježđenje jajne stanice i stoga spirala i bakreni lanac pružaju dvostruku zaštitu. Moguće nuspojave: duža i bolnija menstruacija, uz to raste vjerovatnost za bakterijsku vaginozu, dakle, mikrobakterijsku neravnotežu u području sluzi. Uprkos tome, bakrena spirala i bakreni lanac se smatraju vrlo sigurnim kontracepcijskim sredstvima.