Active Beauty
Sedam održivih i ujedno zabavnih jesenskih ideja

Inspiracija

Sedam održivih i ujedno zabavnih jesenskih ideja

Ljeto uvijek znači dobro raspoloženje i zabavu, a na jesen stvari drugačije stoje – tmurni kišni dani itekako nam znaju promijeniti raspoloženje. Topla kupka i ugodna večer na kauču su instant mood boosteri, ali što kada ni to nije dovoljno. Srećom, i ovo godišnje doba nam ima što ponuditi, te vam donosimo šest ideja za jesen, bilo da ste kod kuće ili na otvorenom. S naglaskom na održivost.

Održivo i sezonski:šest ideja za jesen protiv dosade

1. Sakupljanje divljeg bilja za održivu kuhinju

Mnoge divlje biljke i na jesen nose plodove – one su odličan izvor nutrijenata ravno iz prirode. U oktobru je glog spreman za berbu – on raste u obliku manjeg stabla ili velikog grma, s tamnocrvenim plodovima veličine jednog centimetra. Kako plodovi sadrže puno pektina, mogu se koristiti kao sredstvo za želiranje tako da se, zajedno s drugim plodovima, prerade u marmeladu. U oktobru dozrijeva i šipak od kojeg se mogu napraviti čaj ili marmelade, a popularan je i kao slatkasti sastojak u začinjenim umacima.
 
Listiće koprive za salate ili čajeve možemo naći tokom cijele godine. No, samo u jesenjim mjesecima, sjemenke koprive dozrijevaju i imaju decenti orašasti okus koji je odličan dodatak salatama, juhama, sendvičima ili musliju.
 

2. Pletenje umjesto kupovine šala

Garderoba treba osvježenje, što nužno ne znači da odmah pohrlite u prodavnice. Umjesto toga, sami ispletite šal. Pletenje ima meditivan učinak,a kao rezultat imat ćete unikatan predmet koji ste stvorili vlastitim rukama. Posebnu notu svemu tome dat će i činjenica da je održiv – ukoliko koristite recikliranu vunu, rasparate neki stari vuneni džemper ili iznošenu majicu razrežete u tanke trake.
 

3. Održive ideje za jesen za otpalo lišće

Umjesto da otpalo jesensko lišće bacite u kantu, ove jeseni ga iskoristite na mnoge načine. Ukoliko lišćem pokrijete biljke koje ste zasadili u vrtu, zaštitit ćete ga od hladnoće te im osigurati važne hranjive tvari. Ako lišće odnesete na kompost, onda ćete za godinu dana biti nagrađeni posebno rahlom zemljom. Ostavite ga ispod stabala i grmova - tamo mogu prezimiti ježevi, ali i manje životinje poput guštera, žaba, glisti i kukaca.
 


4. Domaće sredstvo za pranje rublja od kestena

Jedna od omiljenih jesenjih aktivnosti kod djece je sakupljanje kestena. Osim što mogu biti pretvoreni u smiješnje čovječuljke, od kestena možete napraviti i vlastito sredstvo za pranje veša, jer u sebi sadrže saponine. Sakupite osam do deset kestena i očistite ih od prljavštine, zatim ih oštrim nožem sitno nasjeckajte. Ostavite ih preko noći u velikoj staklenci koju ste napunili vrelom vodom. Mliječnu, pjenastu tečnost izlijte kroz sito u jednu zdjelu - i gotovo je domaće pripremljeno sredstvo za pranje veša od kestena! Stavljajte ga kao i uobičajeni tečni deterdžent u odgovarajući pretinac mašine za veš. Ako želite pojačati snagu čišćenja, dodajte još tri kašike sode bikarbone.
 

5. Umjesto streaminga: ideje za jesen za veću održivost

Jeste li znali da prilikom streaminga sadržaja na internetu nastaje CO2? Za ekološki prihvatljivu jesensku večer srećom postoje mnoge alternative. Sigurno vam na polici već stoje neke knjige koje samo čekaju da ih pročitate. Ili izvadite opet one stare društvene igre i priredite zabavnu večer za igranje zajedno s porodicom, komšijama ili prijateljima.
 

6. Umjesto streaminga: ideje za jesen za veću održivost

Jeste li znali da prilikom streaminga sadržaja na internetu nastaje CO2? Za ekološki prihvatljivu jesensku večer srećom postoje mnoge alternative. Sigurno Vam na polici već stoje neke knjige koje samo čekaju da ih pročitate. Ili izvadite opet one stare društvene igre i priredite zabavnu večer za igranje zajedno s obitelji, susjedima ili prijateljima.
 

7. Uredite hranilice za ptice

Ne sele se sve ptice u jesen na jug - kos, plavetna sjenica, crvendać i druge ptice cijelu zimu ostaju ovdje i razveselit ćete ih hranilicama koje će obogatiti njihov meni. Pritom treba voditi računa o nekoliko stvari. Kamo najbolje s tim dozatorom hrane? U najboljem slučaju se u blizini ne nalaze nikakve staklene plohe koje mogu biti smrtonosna klopka za ptice. Grmovi ili stabla će pružati zaštitu od ptica grabežljivaca. Dozator bi trebalo urediti tako da životinje ne hodaju po hrani i da je ne kontaminiraju svojim izmetom. Kuglice za sjenice ne bi trebalo zamatati u plastične mreže - u njima bi ptice mogle teško ozlijediti svoje noge. Gotovo sve vrste ptica će se veseliti sjemenkama suncokreta. Ptice koje jedu meku hranu, poput crvendaća ili palčića, obradovat ćete i grožđicama, voćem, zobenim pahuljicama ili mekinjama.