Active Beauty
Od starog napraviti novo: Zašto je upcycling u trendu

A forever thing

Od starog napraviti novo: Zašto je upcycling u trendu

Prije je bilo normalno popravljati nešto što se pokvarilo. Danas živimo u društvu koje jednostavno takve stvari baca. Dijelom i zbog toga što je rad majstora za popravke prilično skup. – Upcycling ne mora biti skupo.

Popravljanje stvari je s vremenom sve više izašlo iz mode. Kod pametnih telefona se npr. mnogi popravci uopće ne nude više. A često se jednostavno zamjenski dijelovi koji su potrebni ne mogu nabaviti. Uz to se neki uređaji lijepe umjesto da se spajaju šarafima te se zbog toga uopće ne daju popraviti.

No, pomalo se trend kreće u drugom smjeru: Održivost postaje sve važnija tema. Sve više ljudi prepoznaje da se popravcima i upcyclingom umjesto bacanja štedi ne samo novac nego i klima. Kafići za popravke npr. pokazuju kako od nečeg starog napraviti nešto novo.

Zašto su upcycling i popravljanje tako važni?

Shvatili smo činjenicu da moramo smanjiti našu količinu (plastičnog) otpada, ali još nismo sasvim shvatili kako. Spašavanje električnih uređaja od odlagališta otpada ima posebno velik efekt: Kada im se udahne novi život, ne smanjuje se samo brdo električnog otpada. Tada se proizvodi i manje novih uređaja čime se smanjuje razina emisija CO₂. Uz to je vađenje sirovina za novu elektroniku štetno za okoliš.

Kad bi se životni ciklus svih mašina za veš, laptopa, usisavača i pametnih telefona u Europskoj uniji produžio za jednu godinu, tada bi se prema jednoj studiji Europske agencije za okoliš uštedjelo četiri miliona tona CO₂. Prema „Europskom zelenom planu“ Europske unije koji je objavljen u decembru 2019. godine bi popravci i upotreba trebali dati važan doprinos u postizanju klimatski neutralne Europe do 2050. godine. Stoga je tako važno djeci prenositi ideju o održivosti.

Ubuduće bi tako trebalo i postojati „pravo na popravak“. Proizvodi tada trebaju biti tako konstruirani da se mogu popravljati. Ali kako „pravo na popravak“ izvesti u stvarnom životu? Mi ćemo predstaviti cijeli spektar, od kafića za popravak sve do internetskih platformi, koji će doprinijeti tome da probudite svoju unutrašnju znatiželju za popravljanjem raznih stvari i stvarčica.

Šta se podrazumijeva pod upcyclingom?

Pod pojmom upcycling se podrazumijeva jedan poseban oblik recikliranja. Ključno u tome je što se korišteni materijali ne samo iskorištavaju ponovo, nego se time čak i podiže njihova kvaliteta. Upcycling može obuhvatiti sve, od profesionalnih uređaja, umjetnina sve do kreativnih radova zajedno s djecom. Kreativnosti se pritom ne postavljaju granice. Ne čudi stoga što je ovaj koncept doživio veliku popularnost i što se na internetu uz samo nekoliko klikova može pronaći bezbroj ideja i uputa.

Upcycling i popravak – Šta mogu učiniti?

Ponekad se uplašimo brojnih mogućnosti i uopće ne znamo gdje krenuti. Šteta je jer već i najmanji doprinos postiže određeni učinak. Ovi se savjeti lako mogu ugraditi u svakodnevicu, a mogu biti čak i zabavni.

1. Prilikom kupovine obratite pažnju na mogućnosti popravka

Obratite pažnju već prilikom kupovine električnog uređaja hoće li se kasnije moći popravljati. Tako, npr., litij-ionske baterije uobičajenog pametnog telefona, prema Fixitu, kod intenzivnog korištenja mogu prosječno izdržati dvije godine. Telefoni s baterijama koje se mogu zamijeniti prema tome imaju najmanje dvostruko duži životni vijek. Također je pametno prilikom kupovine novih stvari odabrati one jednostavnije uređaje. Oni često imaju duži životni vijek jer imaju manje dodatnih funkcija i time manje mogućih izvora za greške. I osiguranje za električne uređaje može djelovati protiv prijevremenog zbrinjavanja. Osiguravajuće kuće kod šteta često preuzimaju barem dio troškova za popravak koji ponekad mogu biti prilično skupi.

2. Kupovati manje novih stvari

Za postizanje održivog načina života je promjena načina razmišljanja u najmanju ruku jednako važno kao i popravljanje pokvarenih stvari ili potraga za idejama za upcycling. To znači da se postojeći uređaji trebaju koristiti koliko god je to moguće i da ih treba dobro održavati. Nove stvari nabavljajte samo ako je to zaista nužno. Ili kupujte korištene uređaje, čime ćete poštediti barem svoj novčanik. Kućanske uređaje poput mašina za pranje i sušenje veša sada već možete i dugoročno iznajmljivati. Načelno vrijedi da trebate sami sebe (pa i ljude oko sebe) osvijestiti da pretjerano trošenje - često potaknuta reklamama - nije ništa normalno. Stoga ne bi trebalo postati ni norma. Ko sam obraća pažnju na to da proizvode koristi što je duže moguće, taj će eventualno i potaknuti svoje okruženje na isto.

3. Koristite kafiće za popravke

Deset godina nakon osnivanja u Amsterdamu europska „Zaklada Repair Café“ danas okuplja gotovo 2.000 grupa u 35 zemalja. I u Austriji, prema austrijskoj mreži Repa-Net za ponovo korištenje i popravke, postoji preko 150 projekata. Oko 3.000 dobrovoljaca svake godine popravlja zajedno s preko 63.000 posjetitelja kafića oko 46.000 uređaja. Time se posljedično godišnje uštedi oko 1.100 tona ekvivalenata CO₂ i 210 tona otpada. Osim toga, zajednički rad na popravcima povezuje. „Kafići za popravke stvaraju društvene edukativne prostore u kojima se prenosi praktično znanje vezano uz popravke – neovisno o generacijskoj pripadnosti“, govori direktor Repa-Neta Matthias Neitsch.

Šta me očekuje u kafiću za popravke?

Možete donijeti svoje neispravne predmete poput odjeće, namještaja, električnih uređaja, igračaka itd. i popraviti ih zajedno s volonterima i drugim posjetiteljima. Sav potreban alat je već spreman na licu mjesta. Ako želite samo pronaći inspiraciju, možete i samo doći gledati ili listati po knjigama na temu popravaka i upcyclinga koji se tamo nalaze. Ne morate, dakle, biti nikakav stručnjak da biste mogli osposobiti svoje predmete zajedno s istomišljenicima.

4. Umrežavanje za popravljanje

Ako trenutno nemate u blizini kafić za popravke, pomoći će Vam i internet. Najveća internetska zajednica za popravljanje se zove iFixit. Ona umrežava ljude iz cijeloga svijeta i pokazuje kako jednostavno sami možete popraviti štete i kvarove. Platforma sada već nudi više od 60.000 besplatnih uputa za popravke, korak po korak, i to za više od 21.000 uređaja te diljem svijeta broji gotovo deset miliona korisnika. Na internetskoj platformi reparaturfuehrer.at navedeno je više od 1.500 radnji koje popravljaju pokvarene predmete – od televizora do starinskog naslonjača.
Kupovina novih stvari ne mora nužno uvijek biti najpovoljnije rješenje. A možda i popravljanje ili upcycling starih predmeta od bake i djeda ili roditelja može tim predmetima udahnuti poseban šarm. Jer puno su individualniji i s njima povezujemo često više osjećaja nego s novim proizvodom s police.